Σε πρόσφατη της συνέντευξη η αρμόδια αντιδήμαρχος για θέματα τουρισμού κα Αναστασία Δεληγιάννη τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Τήνος είναι μια ήρεμη δύναμη και όποιος έρθει στο νησί θα σεβαστεί τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου. Διαβάστε το απόσπασμα παρακάτω:

- Η Τήνος ίσως είναι το μόνο νησί στην Ελλάδα που συνδυάζει τη πολυπολιτισμικότητά της με απόλυτη ηρεμία. Σε τι οφείλεται αυτό κατά τη γνώμη σας;  

Θεωρώ ότι το προσκύνημα διαφύλαξε το νησί, από μία άναρχη τουριστική ανάπτυξη και του έδωσε χρόνο να εξελιχθεί σε έναν πιο ελίτ, ας μου επιτραπεί η έκφραση, προορισμό. Η Τήνος είναι μια ήρεμη δύναμη, ακόμα και στις μέρες μας που έχει εξελιχτεί σε ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό, εξαιτίας του ότι ο κόσμος που την επιλέγει και ο κόσμος στον οποίον απευθυνόμαστε έχει κουλτούρα ταξιδευτή  με πολιτισμό, όλα κινούνται σε άλλους ρυθμούς.


Οι δήθεν δεν χωράνε σε μας, έχουν να πάνε αλλού. Εδώ όποιος θα έρθει θα σεβαστεί  τον πολιτισμό μας και την παράδοση. Θα τον βοηθήσει σε αυτό, ο τόπος, οι άνθρωποι, οι συνήθειες και γενικότερα το περιβάλλον.

- Η Τηνιακή διάλεκτος είναι από τις λίγες διαλέκτους που διατήρησαν στοιχεία της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας. Τι άλλο σας έχει κάνει εντύπωση σχετικά με τον πολιτισμό της Τήνου; 

Το γεγονός αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι στο νησί οι Τούρκοι ήταν περαστικοί, ενώ είχαμε τους Ενετούς στους οποίους οφείλουμε τους περιστεριώνες, αυτά τα μοναδικά αρχιτεκτονικά κοσμήματα. Ο Κορνήλιος Καστοριάδης   χαρακτήρισε την Τήνο ως το  Χειροποίητο νησί .  Αυτό όπως μπορεί να αντιληφθεί κάποιος δεν είναι τυχαίο. Σίγουρα είναι μοναδική η συμβολή του νησιού στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και στις εικαστικές τέχνες.

Από τη ζωγραφική,  τη γλυπτική, τη μαρμαρογλυπτική  και  τη χαρακτική. Παντού, άξια τέκνα της έχουν βάλει ανεξίτηλη την υπογραφή τους σε αυτό που λέγεται πολιτισμός.  Θα σας θυμίσω άξιους Τηνιακούς καλλιτέχνες όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Νικηφόρος Λύτρας, ο  Νικόλαος  Γκύζης και τόσοι άλλοι  αλλά και σύγχρονοι καλλιτέχνες.

* ΦΩΤΟ: κα Αναστασία Δεληγιάννη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Marketing Greece κ. Ιωσήφ Πάρσαλη

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.