Η Αρμόδια Αντιδήμαρχος για θέματα τουρισμού κα. Αναστασία Δεληγιάννη σε πρόσφατη συνέντευξη της ερωτήθηκε για τις προσωπικές επιδιώξεις και δράσεις για την καλύτερη τουριστική ανάπτυξη του νησιού από τη θέση της Αντιδημάρχου. Τέλος, μεταξύ άλλων έθεσε ως στόχο για το νησί την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. 

Σχετικά με τα θέματα που τη στιγμή αυτή βρίσκονται στην ατζέντα μας, τόσο τη δική μου όσο και της τουριστικής επιτροπής του νησιού, εδώ θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες, θα ήθελα να πω όμως επικεντρωμένα ότι ο Κεντρικός στόχος είναι «η επανατοποθέτηση της Τήνου στην παγκόσμια και εγχώρια τουριστική αγορά ως πολυδιάστατου ανταγωνιστικού τουριστικού προορισμού». Η προσπάθεια αυτή γίνεται μέσω προώθησης  του εναλλακτικού τουρισμού, του Τουρισμού Τέχνης & Πολιτισμού και του Θρησκευτικού Τουρισμού με την ευρεία έννοια.


Κατά τη γνώμη μου στα θετικά της προσπάθειας είναι ότι συνεχίζεται μια ανοδική πορεία του νησιού, μια μετάλλαξη από καθαρά προσκυνηματικό προορισμό σε γαστρονομικό, εναλλακτικό, πολιτιστικό και καλλιτεχνικό προορισμό. Βασικός στόχος είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Έχουμε ένα στοιχείο που μας καθιερώνει σαν προορισμό για όλο το χρόνο και αυτό το στοιχείο είναι το προσκύνημα στη Μεγαλόχαρη.  Συνακόλουθα το νησί έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που είναι μια αρμονική συνύπαρξη Ορθόδοξου και Καθολικού στοιχείου σε συνάρτηση με μια  επιβεβλημένη επίσκεψη εξαιτίας της ύπαρξης μνημείων, μονών, εκκλησιών και προσκυνημάτων μέσα από την ιστορία του τόπου μας, που ξεκινά από τα  μοναδικά και ιστορικά προσκυνήματα και  φθάνει στα πολυάριθμα και γραφικά ξωκλήσια, διάσπαρτα σε όλη την ενδοχώρα του νησιού (αξίζει να σημειωθεί
ότι σχεδόν κάθε οικογένεια έχει το δικό της ξωκλήσι) .

Σε ότι αφορά  τώρα την τουριστική  τακτική  του νησιού που είναι τόσο στενά
συνδεδεμένο με τον προσκυνηματικό  τουρισμό.  Αυτό για κάποιους μπορεί να είναι μειονέκτημα και για άλλους πλεονέκτημα εξαρτάται  πως θα κινηθείς. Αν εστιάσεις αποκλειστικά στο προσκύνημα πολύ πιθανόν να χάσεις τη μεγάλη εικόνα.
Αντίθετα μπορείς  να «παντρέψεις» το προσκύνημα με όλες τις υπόλοιπες  επιλογές που σου προσφέρει ο τόπος και τότε θα έχεις  ένα πιο ολοκληρωμένο τουριστικό πακέτο. Πέρα από τον προσκυνηματικό τουρισμό όμως οι επόμενες άμεσες δράσεις μας για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, έχουν να κάνουν με φιλοξενία δημοσιογράφων αρχικά και  bloggers που θα διαφημίσουν το νησί και γενικά θα διαχειριστούμε σύγχρονους τρόπους διαφήμισης και προβολής, αναπτύσσοντας και τα στοιχεία από το Marketing Plan του νησιού που ολοκληρώθηκε πρόσφατα που θέλει την Τήνο ως τη ΜΟΥΣΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.

Τη σημαντικότερη βαρύτητα για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου την έχουμε δώσει στην ανάδειξη των μονοπατιών  του νησιού που αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα μονοπατιών στις Κυκλάδες . Ως προς αυτό το κομμάτι θα ακολουθήσουμε την επίσης πρόσφατα ολοκληρωμένη  μελέτη ανάδειξης και ανάπτυξης του πεζοπορικού δικτύου του νησιού και θα γίνουν προωθητικές κινήσεις σε επίπεδο διαδικτύου και φυσικά θα προωθήσουμε τις ενέργειες και τις δράσεις μας με τη συμμετοχή μας σε εξειδικευμένες εκθέσεις για πεζοπορικό τουρισμό.  Ένα σημαντικό, κομβικό θα έλεγα, κομμάτι είναι η εκπαίδευση όλων όσων εμπλέκονται στον τουρισμό, από τα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, χώροι εστίασης, αλλά και τους οδηγούς ταξί, οδηγούς λεωφορείων, ξεναγούς. Η εκπαίδευση θα αφορά σε τεχνικές οδηγίες για υπηρεσίες προς τους πεζοπόρους.

Επίσης σαν δημοτική αρχή «αγκαλιάζουμε»  τις δράσεις δραστήριων  συλλόγων του νησιού μας συγκεκριμένα  το TINOS RUNNING EXPERIENCE που οργανώνεται από τον Εμποροεπαγγελματικό και  Βιοτεχνικό Σύλλογο Τήνου, το Tinos Marble Trail: Exomeria που οργανώθηκε από δραστήριους Σύλλογους της Εξωμεριάς,  το TINOS FOOD PATHS - στα μονοπάτια της γεύσης  μια  διοργάνωση  του Συλλόγου  Επαγγελματιών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Τήνου μέσα από την οποία η Τήνος εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν της και επενδύει στον γαστρονομικό της θησαυρό.  Εδώ  θα πρέπει να σας πω ότι κάθε χρόνο γίνεται στο νησί από την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών Δήμου Τήνου  το «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ» που εκτός από καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα και συναυλίες καλλιτεχνών, περιλαμβάνει και τις τοπικές γιορτές, σε συνεργασία με τους Συλλόγους των Χωριών. Τόσο οι δημοσιογράφοι που έρχονται στο νησί όσο και οι εκδηλώσεις που γίνονται στο εξωτερικό (Παρίσι – Μιλάνο) είναι μια προσπάθεια μύησης στη γαστρονομία του νησιού και στα εναλλακτικά και πολιτιστικά γνωρίσματά του.

Όλα αυτά όπως  μπορεί να καταλάβει κάποιος έχουν ένα μεγάλο αγώνα και στηρίζονται σε στοχευμένες και μεθοδικές προσπάθειες αλλά και σε μια καλή συγκυρία  μιας και όλοι οι πατριώτες μου είναι ορκισμένοι και αποφασισμένοι να δουλέψουμε όλοι μαζί για να πάει το νησί μπροστά, άρα τίποτα δεν είναι προσωπικό όλες οι επιδιώξεις και οι δράσεις είναι ομαδικές και πιστεύω τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.