Το Φιλοζωικό Σωματείο Τήνου δημιουργήθηκε από μια ομάδα  ανθρώπων που εδώ και καιρό, ο καθένας με  δική του πρωτοβουλία, ασκούσε ήδη φιλοζωική δράση πολύ πριν παρθεί η απόφαση της ίδρυσης του σωματείου.

Τα κενά που εντοπίζαμε στη φροντίδα των αδέσποτων ζώων, οι ελλείψεις σε στοιχειώδης ανάγκες όπως η σίτιση, η περίθαλψη καιτα φάρμακα, οι παράνομες τακτικές και συμπεριφορές πολλών ιδιοκτητών οικόσιτων αλλά και παραγωγικών ζώων κ.ά, δημιούργησαν ένα κοινό αίτημα να μπορέσουν τα δικαιώματα των ζώων να αντιπροσωπευθούν από έναν επίσημο πλέον φορέα και όχι από τις εκάστοτε μεμονωμένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Έτσι λοιπόν οι άνθρωποι αυτοί που ήδη δραστηριοποιούνταν στη προστασία και τη φροντίδα των ζώων, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις, τους πόρους, το χρόνο και την ευαισθησία τους, ιδρύοντας το Φιλοζωικό Σωματείο Τήνου.


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ.

Το σωματείο είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση για την προστασία των ζώων που βρίσκονται σε αδύναμη θέση. Τα ζώα αναγνωρίζονται πλέον από την πλειονότητα των δυτικών κοινωνιών ως όντα με ενσυναίσθηση, ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς, συναισθήματα και κώδικες επικοινωνίας.

Ως οργανισμοί λοιπόν που βιώνουν όπως και ο άνθρωπος τον πόνο, τη δίψα, την πείνα , τη χαρά, τη λύπητους έχει αναγνωριστεί το νόμιμο δικαίωμα στην ευζωία. Το δικαίωμα δηλαδή να συνυπάρχουν με τον άνθρωπο σ’ένα πλαίσιο που εξασφαλίζει σεβασμό στην ύπαρξη τουςκαιτήρηση των στοιχειωδών κανόνωνευζωίας. Υπο αυτό το πρίσμα, η φιλοζωία δεν είναι γούστο ή αρέσκεια. Είναι καθήκον.

Η αρμονική συνύπαρξη των ζώων με τον άνθρωπο, ο σεβασμός στα ενδιαιτήματα τους, στην ανάγκη τους για χώρο, νερό, τροφή και αγάπη είναι καθήκον όλων μας πλέον, καθώς έχει αναγνωριστεί και θεσπιστεί νομικά από το το κράτος.

Η φιλοσοφία του σωματείου εδράζεται λοιπόν σε αυτή την θεσπισμένη αντίληψη για το πώς τα ζώα πρέπει να συνυπάρχουν με τον άνθρωπο. Οι δράσεις μας  προσανατολίζονται προς την υπεράσπιση και την εξασφάλιση αυτής της συνθήκης.Με μια σημαντική όμως υποσημείωση. Το σωματείο δεν είναι και δεν θα γίνει η εύκολη λύση που εμφανίστηκε στο νησί για να εξυπηρετήσει την ανευθυνότητα και την αδιαφορία οποιουδήποτε προς τα ζώα.

Στο παρελθόν υπήρξαν πολλές στρεβλές αντιλήψεις για το ρόλο και τη λειτουργία των φιλοζωικών σωματείων. Η ύπαρξη ενός φιλοζωικού σωματείου δεν αποτελεί δικαιολογία για να μεταφερθεί η υποχρέωση και η ευθύνηαπό το ατομικό επίπεδο του πολίτη, σε έναν φορέα. Το σωματείο είναι εδώ για να βοηθήσει, να εκπαιδεύσει, να επικουρήσει και να προστατέψει. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι εδώ για να απαλλάξει τον πολίτη από τις υποχρεώσεις και την ευθύνη του απέναντι στα ζώα. Να τον βοηθήσει, ναι. Να τον συνδράμει, ναι. Να τον αντικαταστήσει, όχι.

Αυτό σημαίνει ότι το σωματείο έρχεται να βοηθήσει μια προσπάθεια που ο πολίτης οφείλει να κάνει και όχι να τον αντικαταστήσει αφαιρώντας του οποιαδήποτε ευθύνη. ‘Αλλωστε και οι πρακτικές δυνατότητες του ίδιου του σωματείου είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένες.

Οφείλει να γίνει αντιληπτό ότι οι άνθρωποι που δημιούργησαν και λειτουργούν το σωματείο, είναι ακριβώς σαν οποιοδήποτε άλλο πολίτη. Έχουν καθημερινές εργασίες, οικογένειες, δουλειές, υποχρεώσεις, έξοδα, περιορισμένο χρόνο. κοκ.  Δεν είναι μισθωτοί υπάλληλοι ώστε να είναι πίσω από ένα τηλέφωνο24 ώρες το 24ωρο, δεν είναι κρατική υπηρεσία ώστε να απαιτεί κανείς κάτι από αυτούς, στηρίζουν τις προσπάθειες του σωματείου με δικούς τους κυρίως πόρους, δίνουν χρόνο παραμερίζοντας πολλές φορές τη δική τους οικογενειακή και προσωπική ζωή και προσφέρουν αφιλοκερδώς τον κόπο τους.

Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Ο ρόλος του σωματείου δεν είναι σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τις αρμόδιες αρχές και τις υποχρεώσεις τους όπως αυτές είναι ορισμένες από το κράτος.

Το σωματείο θα λειτουργεί σε δύο σκέλη:

Α) Στο πρώτο σκέλος θα βοηθάει, θα επικουρεί και θα ενδυναμώνει την προσπάθεια των αρμόδιων αρχών και κυρίως του Δήμου που είναι ο υπεύθυνος φορέας, έτσι ώστε να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα στο έργο που επιτελείται. Στη συμμετοχή μας αυτή θα είμαστε σε συνεχή διάλογο με τα όργανα της πολιτείας ώστε να εντοπίζουμε που υπάρχουν ελλείψεις και αδυναμίες και να προσφέρουμε βοήθεια όπου μπορεί να χρειάζεται.

Β)Το δεύτερο σκέλος αφορά τις ξεχωριστές πρωτοβουλίες του σωματείου. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα επιλέγονται κατά την κρίση του σωματείου σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουνστο νησί και θα στηρίζονται εξ’ολοκλήρου στη δυναμική του σωματείου. Τέτοιες πρωτοβουλίες θα αφορούν: Δράσεις και προγράμματα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων, οργάνωση και συντονισμό δράσεων για μαζικές στειρώσεις, δημιουργία δικτύου εθελοντών σε όλο το νησί για την καταγραφή και επιτήρηση των αδέσποτων ζώων, ομάδες σίτισης και φροντίδας ζώων που έχουν ανάγκη, επιμορφωτικές δράσεις σε σχολία κ.α.

Στην ιστοσελίδα μας μπορεί κανείς να βρεί πιο αναλυτικές πληροφορίες τόσο σε σχέση με τις αρμοδιότητες των αρχών και τη συνεργασία μας μαζί τους, όσο και για τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες και δράσεις του σωματείου.

Ο τρόπος δράσης του σωματείου και η λειτουργία του θα είναι ακτινωτή. Θα λειτουργεί μια ομάδα-κέντρο στη Χώρα που θα επιβλέπει και θα συντονίζει τις δράσεις στο νησί και από κει και πέρα θα υπάρχουν κατά τόπους μικρότερες ομάδες κατοίκων στα κυριότερα χωριά, που θα είναι υπεύθυνοι να επιβλέπουν τι γίνεται στην περιοχή τους. Θα μας αναφέρουν τυχόν ανάγκες, ελλείψεις ή άλλα περιστατικά και θα υπα΄ρχει συντονισμός για την εξυπηρέτηση των αιτημάτων αυτών.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΩΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ;

1. Το πρώτο και πιο σημαντικό, επειδή το συναντάμε αρκετά συχνά στο νησί, είναι να γίνει κατανοητό ότι Η ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΖΩΟΥ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΜΕΣΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 30.000 ΕΥΡΩ. 

Το αναφέρουμε αυτό γιατί συνεχώς έχουμε κρούσματα δηλητηρίασης ζώων με διάφορους τρόπους. Πέραν της βαρβαρότητας αυτής της πρακτικής πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η μείωση του πληθυσμού δε γίνεται σε καμία περίπτωση με αυτό τον τρόπο. Ίσως οι παλιότερες γενιές, ήταν συνηθισμένες σε τέτοιες πρακτικές, όμως σήμερα που έχουμε τα προγράμματα στειρώσεων αυτό δεν είναι αποδεκτό. Εμείς σα σωματείο θα κυνηγήσουμε και θα καταγγείλουμε παραδειγματικά αυτές τις πρακτικές όπου και όταν συμβαίνουν. Σε αυτό το έργο θέλουμε οπωσδήποτε αρωγούς τους πολίτες της Τήνου που πολλές φορές γνωρίζουν αλλά δεν μιλούν. Τώρα, υπο την αιγίδα του σωματείου, αυτές οι αναφορές θα πρέπει να έρχονται στο φως της δημοσιότητας και να καταγγέλλονται μέσα από το σωματείο.

2. Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ

Η όποια μορφή κακοποίησης, βασανισμού, η εκούσιαπρόκληση σωματικής βλάβης, η μη τήρηση των κανόνων ευζωίας ενός ζώου είναι παράνομη και διώκεται ποινικά.  Οι παλιότερες γενιές έβλεπαν τα ζώα ως εργαλεία και διέπονταν από άλλες αντιλήψεις για τη συμπεριφορά μας προς αυτά. Σκυλιά ζούσαν όλη τους τη ζωή δεμένα «ως φύλακες» του σπιτιού και είχαν σα σπίτι στην καλύτερη περίπτωση παλιά σκουριασμένα βαρέλια, γάτες που τις κυνηγούσαν τα παιδιά για να παίξουν δένοντας τους αντικείμενα στην ουρά ή κλωτσώντας τες σαν μπάλες, γαϊδούρια φορτωμένα σωριάζονταν υπο το βάρος και την εξάντληση, άλογα δεμένα σε πασσάλους μέσα σε χωράφια για μέρες, χωρίς νερό και σκιά.

Αυτά και χιλιάδες άλλα παραδείγματα και αναφορές για το πώς τα ζώα θεωρούνταν εργαλεία και δεν καταλάβαιναν από πόνο ή ταλαιπωρία ανήκουν με νόμο πλέον σε άλλη εποχή. Οι κοινωνίες εξελίχθηκαν και επαναπροσδιόρισαν τη σχέση τους με τα ζώα.

Ο σεβασμός στον πόνο, στην κούραση, στην εξάντληση που νοιώθει ένας οργανισμός δεν διαφέρει από τον άνθρωπο στο ζώο. Η ανάγκη για στέγη, τροφή, σκιά, προστασία απο το κρύο ή τον ήλιο, η ανάγκη για κοινωνικοποίηση και αγάπη, όλα αυτά τα στοιχεία αναγνωρίζονται πλεόν ως μια συνθήκη που δικαιούνται τα ζώα στη συνύπαρξη τους με τον άνθρωπο.

Έτσι λοιπόν ας έχουμε υπόψη ότι τα ζώα δεν είναι ιδιοκτησία κανενός αν δεν τηρείται ένα πλαίσιο κανόνων ευζωίας όπως ορίζεται από το νόμο.

Τα ζώα συνυπάρχουνπλέον με τον άνθρωπο όχι ως ένα άμοιρα αντικείμενα, βορά στις διαθέσεις και τις πρακτικές του εκάστοτε ιδιοκτήτη, παρά συνυπάρχουν ως έμβια όντα με αναγνωρισμένοτο σεβασμό στην ύπαρξη τους και μεκατοχυρωμένο το δικαίωμα στην ευζωία.

ΑΝ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΖΩΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

3. Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙψΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ. 

Ζώα που δεν τα θέλουμε πλέον, ζώα από ανεξέλεγκτες εγκυμοσύνες, ζώα άρρωστα ή ανεπιθύμητα δεν τα βάζουμε στο αυτοκίνητο μας και πάμε να τα παρατήσουμε σε όποιο σημείο νομίζουμε. Εκτός του ότι η πράξη της εγκατάλειψης ζώου είναι πλέον παράνομη και διώκεται ποινικά, το ζώο που εγκαταλείπουμε βιώνει μεγάλη αγωνία και φόβο καθώς μεταφέρεται ξαφνικά από μια οικία, προβλεπόμενη και προστατευμένη συνθήκη, σε ένα άγνωστο μέρος που πιθανόν ανήκει ως περιοχή σε άλλα ζώα κι ετσι θα βρεθεί αντιμέτωπο με επιθετικότητα, πείνα, κακοποίηση, αρρώστιες και πιθανότατα το θάνατο από κάποιο αυτοκίνητο, από κάποιο δηλητήριο που θα φάει, από κάποιον που θα το πυροβολήσει ή οτιδήποτε άλλο τύχει στην πορεία του.

4. ΤΑ ΖΩΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΔΙΑΚΙΩΜΑ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. 

Δυστυχώς ο άνθρωπος έχει γίνει τόσο ατομοκεντρικός που πλέον θεωρεί ότι το περιβάλλον του ανήκει κατ’ αποκλειστικότητα. Έτσι διώχνουμε τα γατάκια από τους δρόμους, τα κυνηγάμε να φύγουν από τις πλατείες, εκφοβίζουμε τα σκυλιά και πολλές φορές τα κλωτσάμε γιατί είναι έξω από το μαγαζί μας, τα δηλητηριάζουμε γιατι μας ενοχλούν τα γαβγίσματα τους ή οι ακαθαρσίες τους, ενώ στην ουσία το μόνο που εκείνα διεκδικούν είναι να μπορέσουν να συνυπάρχουν μαζί μας εκεί που δικαιωματικά υπήρχαν για χιλιάδες χρόνια. Στον κοινό χώρο της γης που ανήκει σε όλα τα όντα. Ας αντιληφθούμε λοιπόν ότι οι γάτες της γειτονιάς, το αδέσποτο σκυλάκι, οι αλεπούδες στην εξοχή, τα αγριοκάτσικα, τα κοράκια, τα δελφίνια, οι φώκιες και ότι άλλο μπορεί κατά καιρούς να ενοχλεί κάποιους ανθρώπους, όλα αυτά τα έμβια όντα έχουν το ίδιο ακριβώς δικαίωμα με μας τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν και να χαίρονται το περιβάλλον μέσα στο οποίο ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΜΕ.


ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΦΙΛΟΖΩΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΘΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΖΩΟΥ?

Η πρώτη και βασικότερη παράμετρος που πρέπει να αναφερθείεδώ, είναι το ότι εκτός από πηγή χαράς, αγάπης και συντροφιάς τα ζώα είναι και ένας παράγοντας που απαιτεί ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗ.Ένας ιδιοκτήτης ζώου που έχει κάνει αυτή την επιλογή, πρέπει να έχει υπόψη του από την αρχή και τις δυο όψεις αυτού του νομίσματος.

Από κει και πέρα:

1. ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ΜΑΣ.Είτε έχουμε σκυλάκια είτε γατάκια, η υπεύθυνη και φιλόζωη  στάση  είναι η στείρωση. Έτσι καταφέρνουμε να ελέγχουμε καλύτερα τον πληθυσμό και κατά συνέπεια να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες ζωής μειώνοντας τα ζώα που θα είναι στους δρόμους. Αν  έχουμε θηλυκό σκυλί και δεν το έχουμε στειρώσει, φροντίζουμε τις μέρες τις περιόδου του να το κρατάμε πάντα περιορισμένο.

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι ο κάθε ιδιοκτήτης είναι από το νόμο υπεύθυνος για τη φροντίδα και περίθαλψη των ζώων που θα γεννηθούν από μια εγκυμοσύνη.

2. ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ή ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (ΤΣΙΠΑΚΙ).

Φροντίζουμε τα ζώα μας να έχουν ηλεκτρονική ταυτότητα που είναι υποχρεωτική από το νόμο.  Έτσι μπορούμε να γνωρίζουμε αν το ζώο χαθεί, σε ποιον ανήκει. Αν δεν έχουμε προσωρινά τη δυνατότητα τοποθέτησης ηλεκτρονικής ταυτότητας βάζουμε οπωσδήποτε μια ταυτότητα με τον αριθμό τηλεφώνου μας σε κάποιο καρτελάκι στο περιλαίμιο του ζώου.

3. ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΖΩΟΥ. Δεν κρατάμε ένα ζώο μονίμως δεμένο,περιορισμένο σε κλουβί ή σε ταράτσες-μπαλκόνια,  δεν το έχουμε εκτεθειμένο στον ήλιο ή τη βροχή. Αν το έχουμε σε εξωτερικό χώρο φροντίζουμε να του έχουμε ένα σκέπαστρο-σκίαστρο για τον ήλιο και τα κρύα, άφθονο νερό και τροφή. Καθημερινά το ζώο πρέπει ναβγαίνει βόλτα ώστε να μπορεί να κινηθεί , να τρέξει  και να νοιώσει ελεύθερο. Καθαρίζουμε τα περιττώματα και γενικά το χώρο στον οποίο κρατάμε το ζώο. Αλλιώς το ζώο είναι εκτεθειμένο σε ενδεχόμενες μολύνσειςκαι αρρώστιες.

4. ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ. Όταν το ζώο μας αρρωστήσει το πάμε στο γιατρό. Φροντίζουμε ώστε να μη βασανίζεται από χρόνιες καταστάσεις ή ασθένειες που μπορεί με μια φαρμακευτική αγωγή να θεραπευθούν.

5. ΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΝΤΑ. Φροντίζουμε να τους παρέχουμε την παρουσία μας για κάποιες στιγμές της ημέρας και να μην τα έχουμε συνεχώς απομονωμένα, να τους δίνουμε απλόχερα το χάδι και την αγάπη μας και να μην τα ωθούμε σε καταστάσεις στις οποίες νοιώθουν αγωνία και ανασφάλεια.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ;

1. Κατ’αρχήν βρισκόμαστε σε ανοιχτό διάλογο με τον Δήμο Τήνου για να δούμε πως μπορούν να καλυφθούν καλύτερα οι ανάγκες που υπάρχουν στο νησί  και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του. Μέσα από μια γόνιμη όπως ευελπιστούμε να έχουμε συνεργασία, είμαστε στο πλευρό του Δήμουγια να βοηθήσουμε και να συμπληρώσουμε το έργο που οφείλει να κάνει, προσφέροντας το χρόνο μας, την τεχνογνωσία μας και την ευρύτερη υποστήριξη μας όπου χρειαστεί.

2. Προσπαθούμε και ήδη έχουμε σημειώσει επιτυχίες, στο να ενεργοποιήσουμε τον κόσμο να υιοθετεί τα αδέσποτα ζώα που υπάρχουν στο νησί. Μέσα από τη σελίδα μας αλλά και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προωθούμε το αίτημα σε όσους περισσότερους αποδέκτες μπορούμε και πιστεύουμε σύντομα να μπορέσει να λειτουργήσει ένα κανάλι υποστήριξης και διάδοσης αυτής της πληροφορίας, ώστε να εξασφαλίζουμε και ένα μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης αυτών των ζώων από οικογένειες που θα τα υιοθετήσουν και θα τα αγαπήσουν.

3. Είμαστε σε επαφή με ομάδες εθελοντών κτηνιάτρων ώστε να μπορέσουμε σταδιακά και με τη συνδρομή του Δήμου, να οργανώσουμε την υποδομή για να κάνουμε μαζικές στειρώσεις αδέσποτων ζώων.

4. Τέλος, θα οργανώσουμε πολύ σύντομα ένα ευρύτερο ανοιχτό κάλεσμα προς τους κατοίκους του νησιού να στηρίξουν το έργο του Φιλοζωικού σωματείου. Να γίνουν μέλη μας στην ΠΡΑΞΗ. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι χρειαζόμαστε ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ. Ο τρόπος δράσης του σωματείου και η λειτουργία του θα είναι ακτινωτή. Θα λειτουργεί μια ομάδα-κέντρο στη Χώρα που θα επιβλέπει και θα συντονίζει τις δράσεις στο νησί, και από εκει και πέρα θα υπάρχουν κατά τόπους μικρότερες ομάδες κατοίκων στα κυριότερα χωριά, που θα είναι υπεύθυνοι να επιβλέπουν τι γίνεται στην περιοχή τους. Θα μας αναφέρουν τυχόν ανάγκες, ελλείψεις ή άλλα περιστατικά που θα αφορούν μια συγκεκριμένη περιοχή και θα υπάρχει συντονισμός για την εξυπηρέτηση των αιτημάτων αυτών. Έτσι το κάθε μέλος της ομάδας θα εμπλέκεται ενεργά στην προσπάθεια και θα νοιώθει ότι προσφέρει στην πράξη.  Θα γνωρίζει τα ζώα της περιοχής του, θα τα προσέχεισ’ένα πλαίσιο φιλοζωίας και σεβασμού και θα αναπτύσσει μαζί τους μια προσωπική σχέση αγάπης και προστασίας.

Για να μπορέσει να λειτουργήσει όμως αυτό, το σωματείο χρειάζεται ανθρώπους πρόθυμους να προσφέρουν και να συμμετέχουν. Για να μπορέσει να σταθεί και να πετύχει το εγχείρημα που ξεκινά το σωματείο, πρέπει να κάνουμε πολλοί άνθρωποι από λίγο και όχι λίγοι άνθρωποι από πολύ.

Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων από το νησί.

Ευχαριστούμε θερμά
Το ΔΣ του Σωματείου

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.