Συνεχίζοντας με την ίδια αγάπη και ζήλο αυτό που ξεκινήσαμε πριν δύο χρόνια, ο Σύλλογος Υστερνιωτών Τήνου «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ», σας προσκαλεί σε αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017 στην αιμοδοσία του νοσοκομείου «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» και ώρες 9:00 π.μ με 13:30μ.μ.

Η Τράπεζα αίματος είναι για όλους, βοηθά κάθε Τηνιακό και όχι μόνο,  με ένα τηλεφώνημα σας, σε μια δύσκολη στιγμή μπορεί να σας φανεί χρήσιμη και να σώσει ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Με πείσμα, σε μια κοινωνία που καθημερινά μας δυσκολεύει την ζωή, στεκόμαστε δυναμικά με αγάπη, εθελοντισμό και αλληλεγγύη σε κάθε έναν που χρειάζεται την βοήθεια μας, για αυτό σε αυτή την  προσπάθεια του Συλλόγου μας , πρέπει να είστε δίπλα μας, όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε μεγαλύτερα αποθέματα αίματος σε μια ακόμη Τηνιακή Τράπεζα Αίματος.
Λίγες σχετικές πληροφορίες  :

Η Αιμοδοσία είναι η υπηρεσία που έχει σαν στόχο τη συλλογή αίματος από υγιή πληθυσμό με σκοπό την μετάγγισή του στους ασθενείς που το έχουν ανάγκη.

 Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άντρες και γυναίκες, ηλικίας 18-62 ετών, κάθε 3-4 μήνες.Ο όγκος του αίματος που λαμβάνεται είναι μόνο το 1/20 του συνολικού όγκου αίματος του ανθρώπου. Η αναπλήρωση του χαμένου όγκου γίνεται σε 10 μόνο λεπτά, ενώ ο όγκος του πλάσματος αποκαθίσταται σε 12 ώρες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε 1 μήνα περίπου. Εξάλλου, η αιμοδοσία είναι και ωφέλιμη για τον οργανισμό κάθε υγιούς δότη, διότι κινητοποιείται ο μυελός των οστών του, για την παραγωγή νέων κυττάρων αίματος.
Η ασφάλεια και η υγεία του δότη είναι απόλυτα εξασφαλισμένες. Ο υποψήφιος υποβάλλεται σε πλήρη ιατρικό έλεγχο που περιλαμβάνει: τη λήψη του ιστορικού, τη μέτρηση του αιματοκρίτη,

τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης  και τη μέτρηση των σφυγμών.
 Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο κριθεί ακατάλληλος αποκλείεται αυτομάτως από την αιμοδοσία. Η διαδικασία αυτή έχει τεράστια σημασία, διότι εξασφαλίζει την υγεία τόσο του δότη, όσο και του λήπτη.

 Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την αιμοληψία είναι αποστειρωμένα, μιας χρήσης και ανοίγονται μπροστά στον αιμοδότη. Επομένως, κάθε φόβος για τη μετάδοση ασθένειας είναι αβάσιμος και παράλογος.

Αίμα δεν μπορούν να δώσουν όσοι πάσχουν από διάφορα νοσήματα ή παθολογικές καταστάσεις που απαγορεύουν οριστικά ή πρόσκαιρα την αιμοδοσία.
Ο αποκλεισμός αυτός γίνεται, για να μην επιβαρυνθεί η υγεία του αιμοδότη και για να διασφαλιστεί η ποιότητα του αίματος που θα μεταγγισθεί στο λήπτη.
Η ανάγκη για αίμα των ανθρώπων που το χρειάζονται, δεν περιμένει ποτέ. Αφορά εσένα, αφορά όλους μας. Δέκα λεπτά προσφοράς ζωής δεν σε βγάζουν από το πρόγραμμά σου, δεν πάνε πίσω τις δουλειές σου, δεν χαλούν τις διακοπές σου. Αντίθετα, η προσφορά σου αποδεικνύει τη θέλησή σου να συμμετάσχεις σε μια κοινή προσπάθεια. Δεν υπάρχουν αρμόδιοι, είμαστε όλοι υπεύθυνοι.
Αίμα μπορείς να δώσεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αρκεί, να είσαι ξεκούραστος, να έχεις κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ και να μην έχεις καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.
Καλό είναι πριν την αιμοληψία να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα (τυρόπιτα, σάντουιτς) όχι όμως μεσημεριανό.
Απαγορεύεται η λήψη παυσίπονων όπως η ασπιρίνη 5 ημέρες πριν την αιμοληψία, το Ponstan, το Depon κτλ  ως και  μία ημέρα πριν και 7 ημέρες στην περίπτωση αντιβίωσης
Μετά την αιμοληψία ,πιες την πορτοκαλάδα που σου προσφέρεται και φάε κάτι ελαφρύ, μην αποχωρήσεις από το σημείο της αιμοληψίας πριν σου το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό.

 Καλό είναι να αποφύγεις την οδήγηση και το κάπνισμα για 1 ώρα, καθώς και το επόμενο γεύμα να είναι καλό. Οι ετήσιες ανάγκες της χώρας μας σε αίμα, ξεπερνούν πολύ περισσότερο από τις 550.000 - 600.000 φιάλες και καλύπτονται από τις εξής πηγές: 50 % από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών, 40% από μεμονωμένους εθελοντές αιμοδότες καθώς και συγκροτημένους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών  και ένα 5 % από τις ένοπλες δυνάμεις.

Οι χιλιάδες τραυματίες των τροχαίων ατυχημάτων που έχουν ανάγκη από 10 – 40 φιάλες, ανάλογα με την περίπτωση.

Τα 4.000 άτομα που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία, στην πλειοψηφία τους παιδιά. Για κάθε ασθενή απαιτούνται 30 φιάλες το χρόνο.

Όσοι πάσχουν από διάφορες αιματολογικές ασθένειες (λευχαιμία, αιμορροφιλία κα.) για την κάλυψη των οποίων απαιτούνται έως και 50 φιάλες αίματος ή παραγώγων.

Ορισμένες έγκυες που παρουσιάζουν προβλήματα κατά τον τοκετό, καθώς και ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε κάποια επέμβαση (ορθοπεδική, καρδιοχειρουργική κα.).
Περιστατικά βαριάς γαστρορραγίας και Χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

Μελετήστε τα ένα προς ένα και ελάτε αυτή την φορά ή οποιαδήποτε μέρα που θα έχετε ελεύθερο χρόνο στον Ευαγγελισμό, λέγοντας Σύλλογος Υστερνιωτών Τήνου, έχοντας μαζί σας το ΑΜΚΑ  και την ταυτότητα σας. Σας θέλουμε δίπλα μας, ενεργά, δυναμικά γιατί αξίζει τον κόπο η προσφορά!!!

Το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται.
Μόνο προσφέρεται.
Είναι ζήτημα ζωής.
Είναι ζήτημα τιμής.
Αφορά εσένα τώρα!

Μας αφορά πάντα όλους μας!!

Για το ΔΣ του Συλλόγου Υστερνιωτών 
Φραντζέσκα Δασύρα

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.