Η σελίδα στο Facebook με τίτλο "Φάρος Λιβάδας Τήνου" ανέβασε την ανακοίνωση παρακάτω εκπέμποντας σήμα κινδύνου. Γιατί; Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω.

Αγαπητοί Συντοπίτες αλλά και φίλοι,

1) Αναφερόμαστε στο κτίσμα του Φάρου της Λιβάδας Τήνου, το οποίο βρίσκεται στο ακρωτήριο Παπάργυρας στο Β.Α. άκρο του νησιού (37°36'39.4"N 25°15'12.7"E) και είναι το μόνο από ξηράς προσβάσιμο Φαρικό κτίριο του νησιού.

2) Το κτίσμα του Φάρου κινδυνεύει άμεσα με κατάρρευση λόγω φθοράς των βασικών δομικών στοιχείων του. Το ύψος του πύργου του είναι 10 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 41 μέτρα.

Εχει κατασκευασθεί το 1910, 7 χρόνια μετά το αδελφό κτίριο του Φάρου του Δύσβατου (πρόσφατα συντηρημένου) και 24 μετά το αντίστοιχο του Πανόρμου (Πλανήτης) είναι διώροφο, λειτουργούσε μέχρι το 1972 με φαροφύλακες (έκτοτε με φωτοσημαντήρες), διαθέτει μια εκπληκτικής τεχνικής μαρμαρόγλυπτη εσωτερική σκάλα και από το 1981 λειτουργεί αυτόματα (σήμερα με φωτοσυλλέκτες).


3) Εκπροσωπούμε αρκετούς Εκπολιτιστικούς Συλλόγους των Πάνω μερών του Νησιού (Στενή, Φαλατάδο, Μέση, Μυρσίνη, Ποταμιά κλπ) και έχουμε ήδη ξεκινήσει επαφές με Δημοτικές Αρχές, αλλά και με κάθε φορέα ή ιδιώτη με κοινές ανησυχίες,
με σκοπό την άμεση ενεργοποίηση και τη λήψη κάθε δυνατής βοήθειας και τεχνογνωσίας για τη αρχική συντήρηση, υποστήλωση και αποκατάσταση αυτού του σημαντικού μνημείου, πριν καταρρεύσουν οι πλάκες του και είναι πολύ αργά.

4) Ευνόητο ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια συγκέντρωσης οποιασδήποτε μορφής βοήθειας (χρηματικές συνδρομές Δήμου Τήνου, Λιμενικού Ταμείου, Εκπολιτιστικών Συλλόγων , Ιδιωτών, Χορηγών, Μελετητών, αλλά και εθελοντική εργασία),

5) Στην παραπάνω προσπάθεια προτίθεται να συνδράμει και ο Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ κος Κώστας Εισαγγελέας (info@anegersis.gr), ο οποίος διαθέτει εμπειρία στην αποκατάσταση του Φάρου της βραχονησίδας Δύσβατο (στο στενό μεταξύ Ανδρου-Τήνου).
Προσδοκούμε στη στήριξη, έστω και μικρή όλων σας για να κρατηθεί ζωντανό το νεότερο αυτό μνημείο που στέκει στο κέντρο του Αιγαίου για πάνω από έναν αιώνα τώρα.....

Φιλικά,

Μάρκος Φρ. Αλβέρτης Αργύρης Γ. Μωραίτης,
Επικοινωνία : 697 000 8278 και 6947 119 377

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.