Χαρακτηριστικό του παραδοσιακού Τηνιακού αρχοντικού, είναι η απλότητα και η λειτουργικότητα. Έχει μία ευρύχωρη αίθουσα υποδοχής, μικρά δωμάτια και ολοκληρώνεται από κουζίνα με τζάκι. Η επίπλωση είναι σχετικά λιτή. Η αυλή, που βρίσκεται στην πρόσοψη έχει πάντοτε τον Βορά από πίσω.

Κατά τα άλλα είναι εξωτερικά κτισμένα στα Κυκλαδίτικα πρότυπα αρχιτεκτονικής. Κυριαρχούν το άσπρο και το μπλε, με υπέρθυρα που διακοσμούν όμορφα τα παράθυρα και τις πόρτες, παράθυρα με χαμηλό προφίλ, εξωτερικές σκάλες που ενώνουν τους ορόφους μεταξύ τους και ο χαρακτηριστικός Κάπατσος, είναι μόνο μερικά από αυτά.

Η σάλα είναι προσανατολισμένη προς το νότο. Τα ανοίγματα της είναι μεγαλύτερα σε σχέση με εκείνα των άλλων χώρων του σπιτιού. Πάνω από τις θύρες και τα παράθυρα, κατασκευάζονταν φεγγίτες. Πρόκειται για μαρμάρινες ορθογώνιες ή ημικυκλικές διάτρητες με οπές που διευκολύνουν όχι μόνο το φωτισμό αλλά και τον αερισμό των σπιτιών. Ο τύπος που επικρατεί στο νησί είναι εκείνος με την καμάρα στο κεντρικό χώρο. Εξίσου διαδεδομένος είναι εκείνος με την σάλα και τα δίδυμα δωμάτια που είναι είτε στο πίσω μέρος είτε στα πλάγια της.Η κουζίνα γειτoνιάζει ή επικοινωνεί με την αυλή. Το βασικό οικοδομικό υλικό είναι ο σχιστόλιθος και διακοσμητικό το μάρμαρο. Ένα άλλο εξίσου σημαντικό υλικό είναι ο ασβέστης που ανακατωμένος με άμμο και νερό παρασκευάζει τα κονιάματα για σοβάτισμα ή χτίσιμο. Ενώ στην στέγη χρησιμοποιείται ο συνδυασμός ασβέστη, χοντρή άμμου χαλικωτής.Τα δάπεδα στρώνονται με σχιστόπλακες και σπάνια με σανίδια Το βάρος του δώματος μοιράζεται είτε με την χρήση βόλτου ή ενός μεγάλου ξύλινου δοκαριού (μεσοδοκός) ή ξύλινων δοκαριών τετράγωνης ή ξύλινης διατομής.Σημαντικό στοιχείο είναι το κατώι που λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος καθώς και για χρήσεις που αφορούν δραστηριότητες της οικογένειας.

Σημαντικό στοιχείο της λαϊκής αρχιτεκτονικής του νησιού είναι και οι αγροτικές κατοικίες με μακρόστενο σχήμα είτε σε σχήμα Γ. Με βάση αυτούς τους δύο τύπους διαμορφώνονται και άλλες εκδοχές.


Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.