Τα Μοναστήρια αποτελούν ένα ξεχωριστό θέαμα. Είναι ένα εγκαταλειμμένο χωριό πριν το Σκλαβοχωρίο, όπου οι ερειπωμένες οικίες, αλλά και τα καλντερίμια διατηρούν πλήρως την αρχική τους δομή!!! Ο οικισμός, που κτίστηκε νωρίτερα από το 1600, ερήμωσε ολοκληρωτικά αρκετές δεκαετίες πριν, εξαιτίας της μετανάστευσης των κατοίκων κυρίως προς την πόλη της Τήνου και την Αθήνα.

Σήμερα, η περιπλάνηση στα αφημένα στη φθορά του χρόνου σοκάκια και στα μισογκρεμισμένα πέτρινα σπίτια γεννά πολλαπλά συναισθήματα στους επισκέπτες. Μοναδικά σημεία ζωής του τόπου αποτελούν η κάτασπρη εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ, ένα οίκημα όπου τα κουτιά από τα μελίσσια (πιθανότατα του ιδιοκτήτη) είναι τοποθετημένα δίπλα από την αυλή του.


Σε αυτό σημείο να αναφέρουμε πως το καλοκαίρι του 2006, ο εικαστικός Κώστας Τσόκλης, ο αρχιτέκτωνας Γιώργος Τριανταφύλλου και ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης πραγματοποίησαν καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στο ερειπωμένο χωριό με τίτλο «αντανακλάσεις».

Κατά τον κο Κ. Τσόκλη, το έργο αποτελούσε «εικαστική επέμβαση και επιλογή σημείων όρασης, αρχιτεκτονική μελέτη και φωτογραφίες, ήχοι και μουσική». Και κατέληξε ο καταξιωμένος καλλιτέχνης: «Με ύφος, λοιπόν, τυχερών κληρονόμων και πότε τεθλιμμένων συγγενών, θα μας φύγει κι αυτό το καλοκαίρι, με την αίσθηση ή την ψευδαίσθηση ότι κάναμε τον θάνατο τέχνη και δεν μπορέσαμε να μετατρέψουμε την τέχνη σε ζωή. Κι αυτό, γιατί την κλείσαμε στα μουσεία σαν λείψανα αγίων για προσκύνημα από τους πιστούς, στερώντας την έτσι, από εκδικητικότητα ή από πείσμα, από τους μέχρι τώρα άπιστους, που είναι όμως οι εν δυνάμει αυριανοί πιστοί...».

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχει ο παλιός δρόμος που ενώνει το χωριό με την Περάστρα. Για τους πιο «συμβατικούς» επισκέπτες η πρόσβαση στην είσοδο του χωριού με το αυτοκίνητο είναι πολύ εύκολη.Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.