Το 2018 συμπληρώνονται 80 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου συμπατριώτη μας γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά και το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου το χαρακτήρισε ΕΤΟΣ ΧΑΛΕΠΑ.
Θα ήταν περιττό να σας τονίσουμε τη συμβολή του στην εξέλιξη της ελληνικής πλαστικής έκφρασης, αλλά και στην προβολή του τόπου μας εξαιτίας του. Η Τήνος είναι παγκοσμίως πλέον γνωστή για την καλλιτεχνική της παράδοση, όμως σε αυτή την καταξίωση συνέβαλε καθοριστικά και ο τραγικός συντοπίτης μας. Το μέγεθός υπερβαίνει τα τοπικά ελληνικά όρια και εξακτινώνεται στον κόσμο, όντας αναμφίβολα ένας από τους μεγάλους ευρωπαίου γλύπτες.

Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, που φέρει υπερήφανα το όνομά του, οργανώνει σειρά καλλιτεχνικών δράσεων προς τιμή του, μεταξύ των οποίων και μία έκθεση των μελών του Συλλόγου Τηνίων Καλλιτεχνών με θέμα «Συνομιλώντας με τον Γιαννούλη».

Όμως ο Γιαννούλης Χαλεπάς, και το περιβάλλον μέσα στο οποίο γεννήθηκε, ανδρώθηκε και δούλεψε συνδέονται με το μάρμαρο, με την τηνιακή μαρμαρογλυπτική. Ο ίδιος εξάλλου, βαθύς γνώστης του μαρμάρου, δούλεψε τα έργα της πρώτης περιόδου της καλλιτεχνικής του παραγωγής (Φιλοστοργία, Σάτυρος, κ.ά.).

Για τους λόγους αυτούς κρίνουμε ότι οι τηνιακοί μαρμαρογλύπτες, όλοι, χωρίς καμιά εξαίρεση, θα πρέπει να στηρίξουν μία έκθεση έργων τους με τίτλο «Μνήμη Γιαννούλη Χαλεπά». Πρόκειται για έργα που θα έχουν σχέση με τη ζωή και το έργο (γλυπτά και σχέδια) του μεγάλου γλύπτη.

Την έκθεση αυτή φιλοδοξούμε να την παρουσιάσουμε το καλοκαίρι (μήνα Αύγουστο) στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στον Πύργο και στη συνέχεια σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα και σε Δήμους της Ελληνικής Επικράτειας, που ενδιαφέρονται να την φιλοξενήσουν ) χωρίς καμία επιβάρυνση των εκθετών. Η μοναδική υποχρέωσή σας είναι η μεταφορά των έργων στο χώρο της έκθεσης, στον Πύργο, με την απαραίτητη ασφαλή συσκευασία τους. Μετά το πέρας των εκθέσεων, θα επιστραφούν στους δικαιούχους τους. Για το θέμα της παρουσίασής τους και εκτός Τήνου, θα θέλαμε τη συναίνεσή σας.
Το φάσμα της θεματολογίας είναι απέραντο, εάν όμως κάποιοι χρειαστούν κάποιες διευκρινήσεις, είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε.

Περιμένουμε την ανταπόκρισή σας. Είναι μία ακόμη ευκαιρία να δείξουμε ότι η τηνιακή μαρμαρογλυπτική εξακολουθεί να υπάρχει και να δημιουργεί, ότι είμαστε αντάξιοι της τιμής που μας έγινε το 2015 από την Unesco,

Όσοι, λοιπόν, επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να το γνωρίσουν στη Γραμματεία του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου, (κ. Κατερίνα Σαλταμανίκα, τηλ. 22830-31.262) και στο e-mail: pnekepa@gmail.com, έως τέλος Ιανουαρίου 2018.

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου

ο Πρόεδρος
Εμμανουήλ Σώχος.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.