Το βραβείο «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας» διεκδίκησε η Τήνος, με πρόταση που υπέβαλε στον ΕΟΤ. Ο τίτλος της υποψηφιότητας ήταν «Τήνος το χειροποίητο νησί» όπως την αποκάλεσε ο Κορνήλιος Καστοριάδης.

Στο εισαγωγικό σημείωμα της υποψηφιότητας, επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ο διακριτός ρόλος της Τήνου σε πολιτιστικό, κοινωνικό, ιστορικό και οικιστικό επίπεδο, ενώ τονίζεται η έντονη θρησκευτικότητα του πληθυσμού και το - επί πολλά χρόνια και έως σήμερα - σήμα κατατεθέν του νησιού, ως το πιο μεγάλο πανελλήνιο προσκύνημα, με κυρίαρχο τον ναό της Ευαγγελίστριας.

Η Τήνος είχε να αναμετρηθεί και με άλλες περιοχές όπως ο Δήμος Βέροιας, Δωδώνης, Λαρισαίων καθώς και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπου ήταν και η νικήτρια του διαγωνισμού.

Τόσο ο ελληνικός νικητής προορισμός, όσο και οι νικητές προορισμοί των λοιπών κρατών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα EDEN θα προβληθούν – σε ευρωπαϊκό επίπεδο – μέσω δράσεων προβολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ θα βραβευθούν σε σχετική εκδήλωση, που θα διοργανώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άνοιξη του 2018. Οι νικητές προορισμοί θα βραβευτούν και σε εθνική τελετή βράβευσης

Τέλος, να τονίσουμε ότι ήταν πάρα πολύ σημαντικό ότι η Τήνος έλαβε μέρος σε αυτό τον διαγωνισμό ακόμα και αν δεν κέρδισε. Μην ξεχνάμε πως το εν λόγω βραβείο είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ξεκίνησε το 2006, με στόχο την ανάδειξη νέων τουριστικών προορισμών, μη παραδοσιακών και μη αναπτυγμένων τουριστικά, οι οποίοι αναπτύσσονται σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.