«Ξένους ξένιζε…» είναι ο τίτλος της συναυλίας που θα πραγματοποιήσει η Χορωδία Κώμης σε συνεργασία με τη χορωδία TINangels την 1η Δεκεμβρίου στο ΙΤΗΠ. Τις δύο χορωδίες θα συνοδεύσει η Σοφία Ρουμάνη στο πιάνο και ο Ανδρέας Καμπάνης στο νέι. Επίσης, συμμετέχει  και ο Στέλιος Μπόρτας στο τραγούδι. Διευθύνει η Γεωργία Μπακογιάννη.

Λίγα λόγια για το περιεχόμενο της συναυλίας

Τα τραγούδια που θα ερμηνεύσουν οι δύο χορωδίες αναφέρονται στην προσφυγιά και τη μετανάστευση έτσι όπως την έχουν βιώσει διάφοροι λαοί σε διαφορετικές εποχές. Από την εξορία των Εβραίων στη Βαβυλωνία, μέχρι τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τον Πόντο και από τη μετανάστευση των φτωχών ευρωπαίων του Νότου μέχρι τα σύγχρονα κύματα προσφύγων προς τον δυτικό κόσμο.

Ο τίτλος «Ξένους ξένιζε…» αποτελεί τμήμα μιας μεγαλύτερης φράσης.

Ξένους ξένιζε, ἵνα μὴ ξένος γένῃ Θεοῦ. Αυτό είναι ένα απόφθεγμα που, κάπως έτσι, συναντάται ήδη στον Μένανδρο, αρχαίο ποιητή  του 4ου π.Χ. αιώνα. Με παρόμοια διατύπωση υπάρχει στην Παλαιά Διαθήκη, αλλά και στις παραινέσεις του Γρηγορίου του Θεολόγου. Επίσης, υπάρχει ως πέτρινη επιγραφή σκαλισμένη στην είσοδο της Μονής της Πάτμου. Μακραίωνη, επομένως, η παράδοση της φιλοξενίας στην Ελλάδα και βαθιά ριζωμένη η πεποίθηση ότι στο πρόσωπο ενός ξένου φιλοξενείται ο ίδιος ο Χριστός.
Έτσι, λοιπόν, τα τραγούδια που θα ακουστούν σ’ αυτή τη συναυλία δεν εκφράζουν μόνο τον πόνο των ανθρώπων που χάνουν γη και σπίτι, αλλά και την ελπίδα ότι θα βρεθεί μια νέα, φιλόξενη πατρίδα και ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.