Το αρχαίο αυτό γνωμικό, που αποδίδεται στον Ευκλείδη (Αλεξανδρινός μαθηματικός του τέλους του 4 ου – αρχές 3 ου αι. π. Χ.) και σημαίνει κυριολεκτικά ότι δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για να μάθεις γεωμετρία, βρίσκει, κατά την γνώμη μου, εφαρμογή όταν θέλει κάποιος να μιλήσει για τις δυσκολίες που πρέπει ν’ αντιμετωπίσει, προκειμένου να υλοποιήσει με επιτυχία ένα σχεδιασμό ή έστω ένα όνειρό του…

Τρεις μήνες πέρασαν από την, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένη διοργάνωση του 1 ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Νεώτερης Κεραμικής, στο νησί μας. Και εσκεμμένα αφήσαμε αυτό τον χρόνο να περάσει, προκειμένου να μην αποτιμήσουμε τα αποτελέσματα «εν θερμώ». Η δημόσια αποτίμηση της αξίας των δράσεων είναι χρήσιμη διότι το φεστιβάλ αυτό – πυρήνας του οποίου ήταν το μικρό μουσείο της Αετοφωλιάς - αποτελεί ήδη «κεκτημένη γνώση» πάνω στην οποία πρέπει να βασιστούμε για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε παρόμοιες ή ακόμα καλύτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω φεστιβάλ αποτέλεσε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Τήνου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετοφωλιάς και του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής. Συμμετείχαν κεραμίστριες/ες από την Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο, της Τουρκία, την Αίγυπτο και φυσικά από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ήταν μεγάλο και μοναδικό γεγονός, χωρίς προηγούμενο για το νησί μας, που φιλοξένησε τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ και τους επισκέπτες του – από καλλιτέχνες έως μορφωτικούς ακολούθους πρεσβειών, οι οποίοι ενίσχυαν την προσπάθεια – μολονότι πολλοί «μεγαλοσχήμονες» του πολιτισμού στο νησί δεν το αντιλήφθηκαν στην ολότητά του. Αγαπητοί κ.κ. επήλυδες εκπρόσωποι του πολιτισμού ή και «επαγγελματίες» στον χώρο του πολιτιστικού θεάματος, ένα πράγμα θα πρέπει να έχει κανείς, όπως λέει ο Νίτσε: είτε μία ψυχή που είναι εκ φύσεως χαρούμενη είτε μία ψυχή που την κάνει χαρούμενη η δουλειά, η αγάπη, η τέχνη και η γνώση. Φυσικά όταν μιλάει για αγάπη δεν αναφέρεται στην αγάπη για το χρήμα… Προφανώς δεν έχουμε πρόθεση να ενοχοποιήσουμε το κέρδος, αλλά σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις καλό θα ήταν να μην γίνεται αυτοσκοπός το μέγιστο κέρδος… Ως προς αυτό θα επανέλθω σε επόμενη φάση…Ως πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετοφωλιάς οφείλω να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είτε αυτοί είναι αιρετοί είτε μόνιμοι υπάλληλοι, για την κατανόηση και την πολύ φιλική διάθεση, αλλά και την αμέριστη συμπαράσταση στην προσπάθεια των οργανωτικών και καλλιτεχνικών διευθυντών αυτής της δράσης. Ευχαριστώ, λοιπόν, θερμά την κα Χρηστιάννα Πάπιτση, εντεταλμένη σύμβουλο για τον πολιτισμό στις Κυκλάδες, η οποία όχι μόνο παραστάθηκε σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, από καθήκον, αλλά συνέβαλε πραγματικά και ουσιαστικά στην οργάνωση και χρηματοδότησή του. Ευχαριστίες οφείλονται και στην κα Ζωίδου Μαρία αλλά και στον κ. Καλτσά Γιάννη, αρμόδιους υπαλλήλους της Περιφέρειας, όχι γιατί εκτέλεσαν τα καθήκοντά τους, αλλά γιατί το έκαναν με μεγάλη χαρά και διάθεση προσφοράς. Οι προαναφερθέντες αντιλήφθηκαν ότι ως συνδιοργανωτές θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να κουραστούν για να έχει επιτυχία η συλλογική προσπάθεια και δεν έπρεπε να περιμένουν ιδιαίτερη και ειδική… πρόσκληση για να συμμετέχουν… «τιμής ένεκεν», όπως έκαναν κάποιοι άλλοι αιρετοί.

Θερμές ευχαριστίες εκ μέρους μας οφείλονται και στον Δήμαρχο Τήνου, ο οποίος άμεσα κατάλαβε το μέγεθος της προσπάθειας και συνεισέφερε στη προσπάθεια, βρίσκοντας, μέσα σε αντιξοότητες, το απαραίτητο κονδύλι και κινητοποιώντας τους συνεργάτες του, ώστε να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ. Συμπαραστάτης μας στην προσπάθεια αποδείχθηκε και ο κ. Εμμ. Σώχος, εντεταλμένος σύμβουλος για τον πολιτισμό στο νησί μας, ο οποίος, λόγω και έργω, απέδειξε πόσο μεγάλη σημασία απέδωσε σε αυτές τις πολιτιστικές δράσεις.

Δυστυχώς δεν κατάφερε ούτε αυτός ούτε και κανείς άλλος να κινητοποιήσει κάποιους υπαλλήλους για να κάνουν καλά την δουλειά τους, με αποτέλεσμα να φορτωθεί η οργανωτική επιτροπή με εργασίες χρονοβόρες και κοπιώδεις, που αν δεν γίνονταν θα «τίναζαν στον αέρα» όλες τις εκδηλώσεις. Λυπούμαστε που δεν καλύφθηκαν οι εκδηλώσεις από το Tinos web tv, το οποίο ήταν και χορηγός επικοινωνίας, χωρίς να χορηγήσει τίποτα απολύτως, ίσως λόγω ανικανότητας ή αδυναμίας ή άλλων, άγνωστων προβλημάτων. Επίσης λυπούμαστε για το γεγονός ότι Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, τόσο της Συμπολίτευσης όσο και της Αντιπολίτευσης, κι άλλοι παράγοντες, που παρατρέχουν σε πανηγύρια και άλλες τοπικές εκδηλώσεις, δεν θεώρησαν καλό να συμμετέχουν, έστω και για «τα μάτια του κόσμου», τουλάχιστον σε μία από τις πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν. Ίσως δεν άρεσε η ιδέα να μην έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο ή να μην μπορούν να παρέμβουν με κάποιο τρόπο… ή δεν μπορούν να ξεφύγουν από την μονομέρειά τους… Πάντως έχασαν την ευκαιρία ν’ ακούσουν ενδιαφέρουσες προτάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην περαιτέρω πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου. Το νησί δεν διαφημίζεται διεθνώς μόνο από κάθε λογής bloggers αλλά και από καλλιτέχνες, καθώς και managers του πολιτισμού – αυτός είναι ο ρόλος των μορφωτικών ακολούθων των πρεσβειών…

Σε κάθε περίπτωση απευθύνουμε ευχαριστίες στον Πρόεδρο και στο Δ.Σ. του Ι.ΤΗ.Π., αλλά και στους εργαζόμενους, που και πάλι πρόθυμα, εκπληρώνοντας ουσιαστικά τους στόχους τους, δέχτηκαν να φιλοξενήσουν στους χώρους του Πολυμέρειου τόσο τις εισαγωγικές ομιλίες όσο και την φωτογραφική έκθεση και βοήθησαν με ανιδιοτέλεια. Ευχαριστούμε και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Αρμάο Παντελή, ο οποίος δέχθηκε, χωρίς να έχει προλάβει να προετοιμαστεί, αφού δεν του δώσαμε χρόνο, να γίνει ο πρόεδρος του panel κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων της α΄ ημέρας.

Ευχαριστούμε, επίσης, και την κα Μάγια Τσόκλη, αλλά και τους συνεργάτες της, ιδιαίτερα την κα Χρυσάνθη Κουτσουράκη – επιμελήτρια του Μουσείου Τσόκλη - οι οποίες άμεσα δέχθηκαν να βοηθήσουν στην επιτυχή διοργάνωση του θεατρικού δρώμενου στο υπέροχο θέατρο Τσόκλη στον Κουμάρο, αλλά και να ξεναγήσουν τους φιλοξενούμενους και τους άλλους επισκέπτες στο μουσείο Τσόκλη. Το θεατρικό δρώμενο στο Κουμάρο, βοηθούντος του καιρού και της «μαγείας» του χώρου, αποτέλεσε, κατά γενική ομολογία, μία μοναδική και ιδιαίτερη στιγμή για όλους τους παρευρισκόμενους. Συγχαρητήρια, λοιπόν, στον συγγραφέα του έργου και πρωταγωνιστή της παράστασης, κ. Ιωσήφ Λιζάρδη, αλλά και στην τσελίστρια κα Μυρτώ Δημητρουλοπούλου και στον κεραμίστα κ. Θωμά Μαυρουδή, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα, ιδίως με την ευγένειά τους και την αγάπη τους για την τέχνη γενικότερα. Χωρίς την βοήθεια του συνεπέστατου κ. Χρήστου Φιοράντη και των συνεργατών του, οι οποίοι κάλυψαν από τεχνικής απόψεως την εκδήλωση, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε επιτυχία.

Για τους ίδιους λόγους ευχαριστούμε και τους ανθρώπους που ανέλαβαν να ξεναγήσουν τους επισκέπτες τόσο στο Μουσείο Χαλεπά όσο και στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο, οι οποίοι με λόγο περιεκτικό και ιδιαίτερη γνώση μας έκαναν κοινωνούς των εκτιθέμενων και φίλους των μουσείων αυτών.

Δεν ξέρουμε με τι λόγια να ευχαριστήσουμε και τον κ. Περιβολαράκη Ευάγγελο, Γυμνασιάρχη Τήνου, ο οποίος βοήθησε αμέριστα στην διοργάνωση των εκδηλώσεων στο προαύλιο του Γυμνασίου και στήριξε όλες τις προσπάθειες. Αποτελεί υπόδειγμα εκπαιδευτικού, όχι για τις γνώσεις του, οι οποίες προφανώς δεν θα κριθούν από εμάς, αλλά για την διάθεση να συμβάλει σε οτιδήποτε έχει σοβαρή εκπαιδευτική αξία.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους επαγγελματίες του νησιού, που αναφέρονται και στην λίστα των χορηγών με τους οποίους συνεργαστήκαμε άψογα και οι οποίοι συνέδραμαν με τις ικανότητές τους για να επιλυθούν κάποια προβλήματα της τελευταίας στιγμής, ιδιαιτέρως την κα Αλοιμόνου Ευγενία (Alimonos travel) και τον κ. Βιδάλη Γιάννη (Vidalis rent a car). Αλλά δεν πρέπει να παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε εκ των υστέρων και κάποιους επαγγελματίες, οι οποίοι προσέτρεξαν σε βοήθεια και δεν είχαμε την ευχέρεια να τους συμπεριλάβουμε στον κατάλογο των χορηγών. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν οι: Δυναμική Τήνου και Tinos Foods, που μας χορήγησαν τα ποτά για το γλέντι της προτελευταίας ημέρας στην Αετοφωλιά.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετοφωλιανών και στους κατοίκους του χωριού, όπως και σ’ αυτούς των γειτονικών χωριών, που αγκάλιασαν την δράση του Συλλόγου μας και βοήθησαν με όποιον τρόπο μπορούσαν στην ευόδωση της προσπάθειάς μας. Μ’ αυτό τον τρόπο μας έχει δοθεί πια ένα επιπλέον κίνητρο για να κινητοποιηθούμε ακόμη περισσότερο, προκειμένου να αποδείξουμε εμπράκτως ότι το Μουσείο Παραδοσιακής Κεραμικής στην Αετοφωλιά αποτελεί έναν… «ζωντανό οργανισμό» υπερτοπικής εμβέλειας. Εκ μέρους του Δ. Σ. του

Πολιτιστικού Συλλόγου Αετοφωλιάς
Ο Πρόεδρος
Σκλάβος Μιχάλης

Υ. Γ.: Τα γεγονότα και οι εξελίξεις πολλές φορές προλαβαίνουν τις …προθέσεις. Αναφερόμαστε στον θάνατο του Δημάρχου Τήνου, κ. Σίμου Ορφανού και δια του παρόντος εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Φίλε Σίμο, σ’ ευχαριστούμε για όσα μας βοήθησες να πράξουμε…

Σχόλια:

1 comments:

  1. Συγχαρητηρια στον κο Μιχαλη Σκλαβο για τη διοργανωση του φεστιβαλ, στη συγκλονιστικη Τηνο. Ευτυχως, εμεις ως επισκεπτες και καλλιτεχνες δεν αντιληφθηκαμε τις αστοχιες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.