Σε επικοινωνία που είχε το Τήνος Today με τον Φοιτητή της Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Ασκούμενο στη Βουλή των Ελλήνων, κο Αρτέμη Βαλάκα, ζητήσαμε να μας πληροφορήσει για το τι προβλέπει ο νόμος σε περίπτωση θανάτου του εν ενεργεία Δημάρχου. 

Με τη σειρά του ο κος Βαλάκας μας απέστειλε τα ακόλουθα: 

Ο θάνατος του Δημάρχου είναι αναμφισβήτητα ένα εξαιρετικά επώδυνο για τον κάθε δημότη γεγονός. Ο Δήμαρχος πρωτίστως ήταν πατέρας, σύζυγος, καλός φίλος και ένας υπέροχος άνθρωπος. Πέραν όμως αυτών, ο Δήμαρχος ήταν ο προασπιστής των συμφερόντων του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας, ο επικεφαλής των δράσεων του Δήμου, ο μόνος υπεύθυνος για την εξασφάλιση της ενότητας και της αρμονίας μεταξύ των δημοτών. Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του Δημάρχου θα μείνουν για πάντα ανεξίτηλες στη μνήμη όλων μας.

Η θέση όμως του Δημάρχου, λόγω των σημαντικότατων αρμοδιοτήτων του και της εξέχουσας σημασίας του μέσα στο Δήμο, δεν μπορεί να μείνει κενή. Ο νόμος περιέχει σχετική πρόβλεψη για την περίπτωση θανάτου Δημάρχου.


Καταρχάς, ο νόμος ορίζει πως αν αυτός που έχει εκλεγεί Δήμαρχος αποβιώσει, τα καθήκοντα του Δημάρχου εκτελεί, ώσπου να εκλεγεί νέος Δήμαρχος, ο σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους. Εν προκειμένω, λοιπόν, μέχρι και την εκλογή νέου Δημάρχου, τα καθήκοντά του θα εκτελεί η πρώτη σε ψήφους σύμβουλος της πλειοψηφίας, κυρία Δεληγιάννη.

Περαιτέρω, ο νόμος προβλέπει πως μέσα σε προθεσμία 15 ημερών αφότου κενώθηκε η θέση, οι δημοτικοί σύμβουλοι του επιτυχόντος συνδυασμού συνέρχονται σε ειδική συνεδρίαση, ύστερα από πρόσκληση του συμβούλου του συνδυασμού αυτού, που έχει εκλεγεί με τους περισσότερους σταυρούς προτιμήσεως και εκλέγουν με μυστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των συμβούλων του συνδυασμού, έναν από αυτούς, ως Δήμαρχο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η κυρία Δεληγιάννη (ως η σύμβουλος με τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης) θα προσκαλέσει τους υπόλοιπους 11 δημοτικούς συμβούλους του επιτυχόντος συνδυασμού «ΤΗΝΟΣ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ» σε ειδική συνεδρίαση, ώστε και οι 12 να εκλέξουν, με μυστική ψηφοφορία, έναν από αυτούς ως Δήμαρχο. Έτσι, Δήμαρχος θα εκλεγεί ο δημοτικός σύμβουλος που θα λάβει τουλάχιστον 7 ψήφους. (Να σημειωθεί ότι η κυρία Βιδάλη έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τη δημοτική παράταξη – επιτυχόντα συνδυασμό με τον

οποίο εκλέχτηκε και, ως εκ τούτου, δε θεωρείται πλέον δημοτικός σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού και δεν μπορεί να συμμετάσχει στη σχετική διαδικασία.) Περαιτέρω, ο νόμος σαφώς ορίζει πως στον αριθμό των συμβούλων δεν περιλαμβάνεται ο Δήμαρχος. Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ξεχωριστά όργανα του Δήμου. Αυτό σημαίνει πως όποιος από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας εκλεγεί Δήμαρχος, σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία, η θέση - έδρα του θα παραμείνει αυτόματα κενή. Έτσι, σύμφωνα με το νόμο, την έδρα του δημοτικού συμβούλου, που μένει κενή, καταλαμβάνει ο αναπληρωματικός του συμβούλου αυτού της εκλογικής του περιφέρειας και του ίδιου συνδυασμού, με βάση τη σειρά των σταυρών προτίμησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει:

α) Εάν Δήμαρχος εκλεγεί ένας από τους τρεις δημοτικούς συμβούλους της εκλογικής περιφέρειας Εξωμβούργου (κύριος Απέργης, κυρία Άνδροβικ, κύριος Αρμάος), τότε την έδρα δημοτικού συμβούλου που θα μείνει κενή θα καταλάβει ο α’ αναπληρωματικός της αυτής εκλογικής περιφέρειας, κύριος Γιαννησόπουλος Ζαχαρίας.

β) Εάν Δήμαρχος εκλεγεί ο μοναδικός δημοτικός σύμβουλος της εκλογικής περιφέρειας Πανόρμου (κύριος Οριάνος), τότε την έδρα δημοτικού συμβούλου που θα μείνει κενή θα καταλάβει ο α’ αναπληρωματικός της αυτής εκλογικής περιφέρειας, κύριος Βαλάκας Ιωάννης.

γ) Εάν Δήμαρχος εκλεγεί ένας από τους οκτώ δημοτικούς συμβούλους της εκλογικής περιφέρειας Τήνου (κυρία Δεληγιάννη, κύριος Σιώτος, κύριος Βιδάλης, κυρία Αλοιμόνου, κύριος Ψάρρος, κύριος Κορνάρος, κύριος Τζες, κύριος Σώχος), τότε την έδρα δημοτικού συμβούλου που θα μείνει κενή θα καταλάβει ο α’ αναπληρωματικός της αυτής εκλογικής περιφέρειας, κύριος Ζάρπας Γεώργιος.

Η θητεία του νεοεκλεγέντος Δημάρχου, όπως και του Δημοτικού Συμβουλίου, θα λήξει στις 31 Αυγούστου 2019, καθώς από 01 Σεπτεμβρίου του 2019 θα εγκατασταθούν άλλες δημοτικές αρχές, με βάση τις εκλογές που θα έχουν διεξαχθεί έως τότε.

Αρτέμης Βαλάκας
Φοιτητής Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών – Ασκούμενος στη Βουλή των Ελλήνων

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.