Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,

Με αισθήματα πατρικής αγάπης απευθύνω τις ευχές μου για ένα «ευτυχισμένο 2018» σε όλα τα μέλη της Εκκλησίας μας, αλλά και σε όλους τους κατοίκους και παροικούντες τα νησιά των Κυκλάδων και του Αιγαίου.

Είθε ο καινούριος χρόνος να είναι για όλους καιρός νέος, νέας ζωής, χρησιμοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο όλες τις δυνατότητες που διαθέτουμε. Αξιολογώντας κάθε στιγμή και κάθε ημέρα, κάθε καλή ή λιγότερο καλή ευκαιρία για να τον κάνουμε καλύτερο. Αυτό εξαρτάται από τον καθένα μας και όχι βέβαια από τη τύχη.

Ας κοιτάξουμε μπροστά με αισιοδοξία και υπευθυνότητα, ξεπερνώντας τις αρνητικές καταστάσεις: θλίψης, πικρίας και απογοήτευσης.

Μη πέσουμε στον πειρασμό να πούμε «τίποτε δεν αλλάζει! Όλα θα συνεχίσουν όπως πάντα, στην κοινωνία, στην πολιτική, στις σχέσεις μας, στη Χώρα, στην πόλη, στην Εκκλησία».Προς Θεού όχι στη στείρα απαισιοδοξία, στην οποία εύκολα υποκύπτουμε. Όχι στην εγωιστική νοοτροπία η οποία μας κλείνει στον κόσμο μας και στα συμφέροντά μας, αδιαφορώντας για το κοινό καλό, ιδιαίτερα στην ιστορική αυτή εποχή που τα πράγματα δεν είναι τόσο ευχάριστα.

Ναι στο θάρρος, ναι στο να κάνουμε με αξιοπρέπεια και ταπεινότητα το καθήκον μας. Ναι στο να εργαζόμαστε μαζί για το καλό όλων και ιδιαίτερα των φτωχών και αδυνάτων και των εγκαταλειμμένων.

Μπροστά στις πολλές ελλείψεις μας, στις αδυναμίες μας και τις αντιφάσεις, επικαλούμαι πάνω μου και πάνω σας την ευλογία του Υιού του Θεού που έγινε άνθρωπος για να μας συναντήσει και να μας βοηθήσει. Πως μπορούμε να ζήσουμε, να προοδεύσουμε και να ευτυχήσουμε χωρίς Εκείνον;

Ο Θεός να μας ευλογήσει με το δώρο της ειρήνης, της γαλήνης και της αδελφοσύνης αλλά και με κάθε υλικό αγαθό, την υγεία, την εργασία, τον επιούσιο άρτο για όλους.

Να είναι ένα έτος που θα χαρακτηριστεί από τον εποικοδομητικό διάλογο ξεκινώντας από την οικογένεια , τους συγγενείς, τους ομοεθνείς και αλλοεθνείς με σκοπό τη συγγνώμη και τη συμφιλίωση που θα φέρει την αδελφοσύνη. Τον διάλογο μεταξύ των δογμάτων της Μίας του Χριστού Πίστεως, επισπεύδοντας την ενότητα των Εκκλησιών που θα είναι το υπόδειγμα και ο καταλύτης για την ενότητα όλης της ανθρώπινης κοινωνίας.

Η ειρήνη και η ενότητα είναι τα μεγαλύτερα αγαθά. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαία που η Εκκλησία την πρώτη ημέρα του έτους την αφιέρωσε στην προσευχή για την απόκτηση των δώρων αυτών. Ειρήνη δεν σημαίνει μόνο την απουσία του πολέμου, αλλά προπάντων την παρουσία δικαιοσύνης, αγάπης, καλοσύνης και αδελφοσύνης.

Σ' αυτό μπορούμε να συμβάλλουμε κάθε ημέρα με ένα καλό λόγο, ένα χαμόγελο , μία συγνώμη.. Απλές πράξεις με τις οποίες μαθαίνουμε να διώχνουμε κάθε ημέρα τη λογική της αδιαφορίας για το κοινό καλό.

Η ειρήνη, είναι ένα δώρο του Θεού. Από τον ουρανό αναγγέλθηκε «το επί γης ειρήνη» στους ανθρώπου της καλής θέλησης.

Εύχομαι λοιπόν το 2018 να είναι έτος ειρήνης και αδελφοσύνης στους μικρούς κόσμους μας και στον κόσμο όλο.

Η ειρήνη του Κυρίου να είναι πάντοτε μαζί σας

+Νικόλαος
Αρχιεπίσκοπος

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.