Ψηφίστηκε τελικά από την κυβερνητική πλειοψηφία η κατάργηση όλων των έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλακείων της χώρας, που περιλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο, παρά τη σοβαρή ένσταση, που διατύπωσε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής περί αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων αυτών.

Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως η κατάργηση του υποθηκοφυλακείου της Τήνου είχε ακουστεί και στο παρελθόν όμως με ενέργειες του αειμνήστου Δημάρχου κου Σίμου Ορφανού, η Δημοτική Αρχή κατάφερε και κράτησε με «νύχια και με δόντια» την εν λόγω υπηρεσία στο νησί. Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.


Τι γίνεται όμως με την Τήνο. Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα στην Τήνο θα υπάρχει ένα υποκατάστημα του Κτηματολογικού Γραφείου Κυκλάδων. Η έδρα της υπηρεσίας όπως είναι εύκολα αντιληπτό θα είναι στη Σύρο. Επίσης, υποκαταστήματα θα υπάρχουν σε Άνδρο, Μύκονο, Θήρα, Μήλο, Νάξο και Πάρο.Πιο συγκεκριμένα, με το σχέδιο νόμου συστήνεται ένας ενιαίος φορέας, ο «Οργανισμός Εθνικού Κτηματολογίου», ο οποίος θα αναλάβει την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας έως το 2020, τη λειτουργία, καθώς και τη σταδιακή συγχώνευση των υφιστάμενων κτηματολογικών γραφείων και υποθηκοφυλακείων τα οποία καταργούνται σε διάστημα δύο ετών. Στο νέο οργανισμό προβλέπεται να μεταφερθούν όσοι εργάζονται σήμερα στα υποθηκοφυλάκων και στην εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση.

Η μετάβαση θα γίνει εντός διετίας ουσιαστικά θα κλείσουν τα 394 υποθηκοφυλακεία που λειτουργούν σήμερα και πλέον θα υπάρχει μια κεντρική υπηρεσία με 17 κτηματολογικά γραφεία και 69 υποκαταστήματα τα οποία θα έχει ο νέος οργανισμός.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.