Οι Απόκριες στα φιλόξενα χωριά της Τήνου γιορτάζονται και γιορτάζονταν με τον πιο αυθεντικό τρόπο, δίνοντας μια μοναδική ευκαιρία για ξεφάντωμα σε ντόπιους και επισκέπτες! Ο πολιτισμός και η παράδοση συνενώνονται και δημιουργούν αξέχαστες βραδιές με διασκεδαστικές στολές, μουσική, χορούς και πολύ κρασί. 

Πίσω από όλο αυτό το κέφι βρίσκεται η εκστατική λατρεία προς τον θεό Διόνυσο σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία. Καρναβάλια, παρελάσεις και μασκαράδες, όλα είναι εμπνευσμένα από τις αρχαίες τελετές που τιμούσαν τον θεό της οινοποσίας. Το ελληνικό καρναβάλι, άμεσα συνδεδεμένο με το Ορθόδοξο Πάσχα, ξεκινά 3 εβδομάδες πριν την αρχή της Σαρακοστής και λήγει την Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας.

Απο παλιά την Τσικνοπέμπτη στην Τήνο, στο καφενείο του χωριού Τριαντάρος, αναβίωνε το έθιμο του «Αποκριάτικου Χορού» και του «Αλφαβηταριού της Αγάπης» όπου οι χορευτές, σε κυκλική διάταξη, τραγουδούν εκ περιτροπής στίχους περιπαιχτικούς ακολουθώντας, σύμφωνα με το πρώτο γράμμα κάθε στίχου, τη σειρά της αλφαβήτου. Η εκδήλωση συνοδεύεται από κεράσματα με τοπικά εδέσματα  και γλυκίσματα.

ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΟΥ ΦΑΛΑΤΑΔΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΕΣ
Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στο χωριό Φαλατάδος γινόταν Καρναβάλι με διαφορετικό θέμα κάθε χρονιά, όπου προσφέρονται μεζέδες και οι παρευρισκόμενοι χορεύουν με τη συνοδεία τσαμπούνας, βιολιού και κιθάρας. Την ίδια μέρα, στα χωριά Αγάπη, Κάμπο, Καλλονή και σε άλλα χωριά γιορτάζουν και γιόρταζαν το έθιμο του "Μακαρονά".

Οι κάτοικοι περιφέρουν, μοιρολογώντας, στους δρόμους του χωριού ένα ομοίωμα ανθρώπου από άχυρο για να το κάψουν τελικά στην κεντρική πλατεία. Κατόπιν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες συγκεντρώνονται στην ενοριακή αίθουσα για να φάνε την παραδοσιακή μακαρονάδα.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.