Με την ευλογιά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β’ και με ιδιαίτερη κατάνυξη τελέσθηκε στον πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας Τήνου η Ακολουθία του Α’ Κατανυκτικού Εσπερινού (της συγγνώμης).

Πλήθος πιστού λαού κατέκλυσε τον Ναό από την έναρξη της Ακολουθίας για να συμμετάσχει και να συμπροσευχηθεί στην πρώτη Ακολουθία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία στον πανίερο Ναό της Μεγαλόχαρης τελείται με ιδιαίτερο τρόπο.

Όλος ο Ναός φωταγωγήθηκε από τα εκατοντάδες καντήλια και τους πολυελέους, τάματα της πίστης των πιστών, ενώ οι χοροί, των ιεροψαλτών στο δεξιό αναλόγιο υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Στυλ. Κοντακιώτη και των Εφημερίων της Ιεράς Νήσου υπό τη διεύθυνση του Ιερολ. Αρχιδιακόνου Αντ. Τζανουλίνου στο αριστερό, αποδίδοντας τα μουσικά μέλη κατά τρόπο λιτό και κατανυκτικό, εισήγαγαν τους πιστούς στο χαρμόλυπο στάδιο των αρετών κατά τρόπο ιεροπρεπή.

Ομιλητής κατά τον Εσπερινό ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος, Α' Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου και Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Κυνηγού οδού Βουλιαγμένης Αθηνών προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή ως στάδιο αγώνων οι οποίοι έχουν σκοπό τή βίωση του Θεού, την κοινωνία μαζί Του και τη μορφοποίηση του Χριστού στην καρδιά του κάθε ενασκούμενου πιστού.

Λαμβάνοντας αφορμή από τη διάρθρωση των Ακολουθιών και του εορτίου κύκλου του Τριωδίου ανέδειξε το γεγονός της γνωριμίας με την Ορθόδοξη Πίστη, η οποία πραγματοποιείται όχι μόνον χάριν των Κατηχουμένων, οι οποίοι στην αρχαία Εκκλησία προετοιμάζονταν καθ΄ όλη τη διάρκεια της Περιόδου γιά τό Βάπτισμά τους τό πρωί της Μεγάλης Πέμπτης ή του Μεγάλου Σαββάτου, αλλά και χάριν των Πιστών οι οποίοι τόσο μέ τα Αναγνώσματα κατά τίς Ακολουθίες, όσο καί με τα προτεινόμενα για την περίοδο βιβλία συνειδητοποιούν τον πολύτιμο θησαυρό, ο οποίος υπάρχει για να οδηγήσει τον άνθρωπο στη θέωση και την άληκτη χαρά του Παραδείσου.

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός, μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Σεβ. κ. Δωροθέου και ευχαρίστησε τον π. Ιερώνυμο και τους συμμετέχοντες, όλο τον Κλήρο της ιεράς νήσου, τον Έπαρχο Τήνου κ. Ιω. Γιαγιά, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ευγ. Αλοιμόνου, τον Αντιπρόεδρο κ. Ι. Πολατσίδη, τον Λιμενάρχη Τήνου κ. Β. Αποστολόπουλο, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου, μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., τον Πολιτευτή των Κυκλάδων κ. Χρ. Πολατσίδη, εκπροσώπους Συλλόγων και Φορέων του νησιού και τους ευσεβείς Χριστιανούς που συνέρρευσαν από όλο το νησί αλλά και από πολλά μέρη της Ελλάδος.

Στο τέλος του Εσπερινού προσκύνησε όλο το πλήθος των προσκυνητών τον Τίμιο Σταυρό καθώς και απότμημα του ιερού Λειψάνου της Οσίας Φιλοθέης της Αθηναίας το οποίο ετέθη προς προσκύνηση, δίδοντας και λαμβάνοντας συγγνώμη και παίρνοντας δύναμη να διαπλεύσουν το μέγα πέλαγος της νηστείας. Ταυτόχρονα διενέμετο βιβλίο πνευματικού περιεχομένου, το οποίο προσεφέρθη ως ευλογία δαπάναις της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ.

Φωτογραφίες: Γεώργιος ΠολυκανδρίτηςΣχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.