Ο Σύλλογος Γυναικών Τήνου πραγματοποίησε την προηγούμενη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου την τακτική συνέλευσή του και έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του στην “Ανατολή του Πόρτο”.

Στο πλαίσιο της συνέλευσης, για λογαριασμό της διοίκησης του συλλόγου, η πρόεδρός του Γαρυφαλλιά Πλυτά έκανε ανασκόπηση δραστηριοτήτων κατά το 2017 και περιέγραψε σκέψεις για τους επόμενους μήνες του '18. Σταχυολογώντας από την ανασκόπηση, αναφέρουμε ότι υπηρετήθηκε και το 2017 η κοινωνική αλληλεγγύη, η οποία έχει καθιερωθεί ως σήμα κατατεθέν των Γυναικών της Τήνου, μέσα από την προσπάθεια των διοικήσεων του συλλόγου επί πολλά-πολλά χρόνια.

Με αίσθημα αλληλεγγύης και με απόλυτη διακριτικότητα, ο σύλλογος -μεταξύ άλλων δράσεων προσφοράς του- προσέφερε τρόφιμα σε οικογένειες στην Τήνο με ιδιαίτερο πρόβλημα, κάλυψε το ετήσιο φροντιστήριο άπορου μαθητή αλλά και την αναδοχή μικρού αγοριού στη Γκάνα, σε συνεργασία με την αναγνωρισμένη οργάνωση Axion Aid - συνεργασία που είχαν ξεκινήσει προηγούμενες διοικήσεις. Τον περυσινό Ιανουάριο κόπηκε η πρωτοχρονιάτικη πίτα του συλλόγου και ο Σύλλογος μετείχε οργανωμένα στη λαμπαδηφορία για την εύρεση τις εικόνας της Παναγίας, όπως άλλωστε και κατά τον φετινό γιορτασμό. Τον Φεβρουάριο του 2017 κάναμε πάρτυ-ρετρό, επιτυχημένο κατά κοινή ομολογία. Η επιλογή κέντρου για τις εκδηλώσεις έγινε στη βάση της οικονομικά συμφέρουσας προσφοράς.

Εγχειρήματα πολιτισμούΤο περασμένο Μάρτιο τιμήσαμε την Ημέρα της Γυναίκας στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας, με ειδική εκδήλωση για τη Γυναίκα της Τήνου στο πέρασμα των αιώνων. Η εκδήλωση εμπλουτίσθηκε με συναυλία- αφιέρωμα στον λάτρη του νησιού ποιητή και στιχουργό Μάνο Ελευθερίου. Τον ίδιο μήνα του 2017, μέλη του συλλόγου παρακολούθησαν την προηγιασμένη των Τιμίων Δώρων και τους Χαιρετισμούς στον 'Αγιο Ιωάννη Μουνταδου, ενώ περπάτησαν από το μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου μέχρι την Ιερά Καρδία στο Εξώμβουργο, ακολουθώντας τις στάσεις από τον “Δρόμο του Σταυρού‘’.

Τον Μάϊο, η χορευτική ομάδα του συλλόγου -υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου κ. Νίκου Σολλάρη- μετείχε στη φεστιβαλική εκδήλωση ‘’Η Κρήτη συναντά την Τήνο”. Αργότερα, μέλη της ομάδας ακολούθησαν τη χορευτική ομάδα της Σύρου στη γαλλική πόλη Γκριγιόν, κατά την τελετή για την αδελφοποίησή της με το γειτονικό νησί.

Τον ίδιο μήνα ο Σύλλογος προσκλήθηκε από το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο, στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας της Μητέρας. Κυρίες-μέλη κατασκεύασαν και διέθεσαν αναμνηστικά και κοσμήματα από φόδρα. Η ομάδα χειροτεχνίας του συλλόγου γιόρτασε την λήξη των προθερινών δραστηριοτήτων της με έξοδο.

Στο τέλος Μαίου, ο σύλλογος ανέβασε ακόμη μία μουσική παράσταση, με τραγούδια του Αλέκου Σακελλάριου που αγαπήθηκαν μέσα από πασίγνωστες κινηματογραφικές ταινίες του. Τη χορωδία του συλλόγου και μουσικούς διεύθυνε η μαέστρος κυρία Μαργαρίτα Σαλταμανίκα, ενώ μετείχε και η χορευτική ομάδα με συντονιστή τον κ.Σολάρη.Οι τήνιες γυναίκες στις “Κόρες των Κυκλάδων”

Σημαντική στιγμή για την ανάδειξη του ρόλου που μπορεί να έχουν οι γυναικείοι φορείς στην περιοχή και ευκαιρία για τη σύσφιξη των δεσμών τους ήταν το συνέδριο της περιφερειακής Ομοσπονδίας Γυναικών ‘’Οι Κόρες των Κυκλάδων‘’, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κύθνο. Τον Σύλλογο Τήνου εκπροσώπησαν τα εκλεγμένα τακτικά μέλη και επικεφαλής προηγουμένων διοικήσεων κυρίες Μαρία Αμοιραλή και Καίτη Δελατόλλα.

Για τον σύλλογο το 2017 πρέπει να καταγραφούν η συντήρηση και η αναβάθμιση της αίθουσας του συλλόγου, η αξιοποίηση της ιστοσελίδας του στο facebook και η ενίσχυση της επικοινωνιακής προσπάθειας για την προβολή του έργου των κυριών της Τήνου που μετέχουν στον σύλλογο.

Με την αναβαθμισμένη αίθουσα συνδέθηκαν το “Εργαστήρι δραματοποίησης παραμυθιού” το οποίο λειτούργησε η κυρία Λίζα Πενθερουδάκη και τα σεμινάρια της ψυχολόγου κυρίας Χρυσάνθης Γεωργιάδη για τους γονείς κατά την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα, καθώς και για την εκπαίδευση τηνιακών επαγγελματιών περί βρεφικής και μητρικής ψυχικής υγείας. Και τα δύο εγχειρήματα προκάλεσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μέλη του συλλόγου και μη.

Η αίθουσα διευκόλυνε και την ίδρυση και λειτουργία του παιδικού τμήματος παραδοσιακών χορών υπό την διδασκαλία της εκπαιδευτικού κυρίας Πέρσας Γούσιου. Τα παιδιά μας έκαναν την πρώτη παρουσία τους στη γιορτή για την κοπή της φετινής πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Μπαζάαρ, στολές, μνήμη δημάρχου

Στις 28 Οκτωβρίου 2017 ο Σύλλογος Γυναικών διοργάνωσε το καθιερωμένο από ετών παζάρι του. Η γενναιοδωρία των κυριών έκανε πλούσιο το μπαζάαρ και η διάθεση των ειδών στήριξε αρκετά τα οικονομικά του συλλόγου. Πάντα, βεβαίως, υπάρχει η προσδοκία για το καλύτερο, για την πιο ισχυρή υποστήριξη προς τον σύλλογο.

Ένα θέμα προς ιδιαίτερη αναφορά είναι το ότι ολοκληρώνεται μέσα στους αμέσως προσεχείς μήνες η δωρεά του Πολιτιστικού Ιδρύματος “Αιγέας”: Οκτώ

παραδοσιακές φορεσιές γυναικών της Τήνου θα παραδοθούν στον σύλλογο και γι' αυτό οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στον κύριο Αθανάσιο Μαρτίνο.

Πρόκειται για την ευόδωση μιας μακράς προσπάθειας που ξεκίνησε από το προηγούμενο συμβούλιο του συλλόγου και υπηρετήθηκε ιδιαιτέρως από την κυρία Αγγελική Μαλλιάρη. Τις συνεννοήσεις με το ίδρυμα “Αιγέας” και την εταιρία “Μπογέα” που ράβει τις στολές ολοκλήρωσε η πρόεδρος Γαρυφαλλιά Πλυτά. Το περασμένο φθινόπωρο τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του διοικητικού συμβουλίου για μια συνάντηση προς ανασκόπηση των μέχρι τότε πεπραγμένων της διοίκησης, σε ξενοδοχείο που προσέφερε αφιλοκερδώς τους χώρους του.

Η απολογιστική σύνοψη για το 2017 κλείνει με το θλιβερό καθήκον του πένθους μας ως συλλόγου για τον εν ενεργεία αποθανόντα δήμαρχο Σίμο Ορφανό. Τιμήσαμε τη μνήμη του με μικρή δωρεά προς τον σύλλογο συμπολιτών με ειδικές ανάγκες και με την κάλυψη τρέχουσας ανάγκης που είχε για φάρμακα δοκιμαζόμενος συντοπίτης.


Στην είσοδο του 2018

Ο Σύλλογος Γυναικών Τήνου συνεχίζει τη δραστηριότητά του και στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Μια πρώτη γεύση δίδει η ομιλία της ψυχολόγου Χρυσάνθης Γεωργιάδη για μια μάστιγα της εποχής μας, την κατάθλιψη. ‘’Κατάθλιψη, διαχείρισή της μέσω του νου και κοινωνικό σύστημα στήριξης” είναι το θέμα της ομιλίας στο Πνευματικό Κέντρο, αύριο Κυριακή 11 Φεβρουαρίου στις 6 μμ.

Ανάμεσα στις σκέψεις που συζητούνται τον καιρό αυτόν στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου περιλαμβάνεται η συμμετοχή κυριών-μελών μας σε μαθήματα αργαλειού από το γνωστό σε όλους μας Υφαντήριο, από τη Ζαρίφειο Βιοτεχνική Σχολή. Εξετάζεται και κάθε άλλη δυνατότητα συμβολής του συλλόγου προκειμένου να καταφέρει το Υφαντήριο να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Μελετάται επίσης η συνδρομή του συλλόγου στο κοινωνικό έργο της Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Τήνου, με προσφορά παρέας στους απόμαχους της ζωής απ' όποιες κυρίες-μέλη έχουν τη δυνατότητα και τον χρόνο.Για τα προηγούμενα, το διοικητικό συμβούλιο αναμένει προτάσεις και ιδέες.

Ο σύλλογος θα εορτάσει την Ημέρα της Γυναίκας το Σάββατο 10 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο, ενώ θα παρακολουθήσει τους Χαιρετισμούς μέσα στη Σαρακοστή. Την Κυριακή 29 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι, οι χορευτικές ομάδες του συλλόγου θα χορέψουν στην Παλλάδα υπό την διεύθυνση του κ.Σολάρη, τιμώντας την Παγόσμια Ημέρα Χορού.

Με την ανάλογη ροή ενεργειών, δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών του συλλόγου αναμένεται να κυλήσει το υπολειπόμενο μισό της θητείας του παρόντος διοικητικού συμβουλίου.

Έτσι φιλοδοξούμε να φθάσουμε στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου Γυναικών τον ερχομένο Νοέμβριο, για να περάσει -όπως πρέπει- η σκυτάλη αυτής της πολύ όμορφης περιπέτειας στα επόμενα χέρια που θα τη συνεχίσουν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
του Συλλόγου Γυναικών Τήνου

Φωτογραφικό υλικό
Αντουανέτ Μιλάν


Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.