Θα προσπαθήσω να αφηγηθώ μία συνεργασία, ένα μικρό ταξίδι που ξεκίνησε και συνεχίζεται…

Ο Μουντάδος, ένα από τα 47 χωριά της Τήνου, το καλοκαίρι 2017 διοργάνωσε μέσα στα στενά και τις καμάρες του, τη 2 η Biennale σύγχρονης τέχνης με θέμα «Λαβύρινθος». Ένας από τους 10 καλλιτέχνες που συμμετείχαν, ήταν και ο Γάλλος της street art L’Atlas. Στο χωριό ο καλλιτέχνης δημιούργησε δύο πρωτότυπα δικά του έργα, «δώρο» στον όμορφο Μουντάδο. Οι κάτοικοι τον δέχθηκαν με αγάπη, το φιλοξένησαν, τον τραπέζωσαν, του γνώρισαν την ωραία Τήνο και τέλος τον έφεραν σε επαφή με τι άλλο, παρά με την τηνιακή μαρμαροτεχνία.

Εδώ είναι που ο L’Atlas συλλαμβάνει αμέσως την ιδέα· «τα έργα μου σε μάρμαρο, εκθέσεις με μάρμαρο». Συναντήθηκε με τον Καρυανό μαρμαρογλύπτη Πέτρο Δελώτη, στον οποίο του μετέφερε τη σκέψη του και επιθυμία του. Ο Πέτρος συμφώνησε και ο L’Atlas του έδωσε κάποια πρώτα σχέδια του. Ο Πέτρος ως έμπειρος επαγγελματίας προχώρησε στα πρώτα σκαλίσματα στο μάρμαρο. Τέλη Οκτωβρίου 2017 ο L’Atlas επέστρεψε στο Μουντάδο για να δει από κοντά τα δείγματα γραφής του Τήνου μαρμαρογλύπτη. Κάθονται μαζί, συζητούν, διορθώνουν. Ευχαριστημένος. Όλα είναι έτοιμα. Ο L’Atlas έδωσε εντολή για 15 έργα του σε μάρμαρο. Ο Πέτρος ξεκίνησε· και να που στις αρχές του 2018 όλα είναι έτοιμα.

Μεταφορική εταιρεία, που παρέχει υπηρεσίες συσκευασίας - μεταφοράς έργων τέχνης στο εσωτερικό και διεθνώς, ήλθε στην Τήνο, συσκεύασε τα έργα, τα φόρτωσε και ταξιδεύουν για το όμορφο Παρίσι. Γιατί; Ο L’Atlas θα τα δείξει σε ατομικές εκθέσεις του στο Παρίσι και μετά στο Βέλγιο.

Να που μία μικρή αλλά ουσιαστική επίσκεψη-συνεργασία, γίνεται αφορμή να μας κάνει υπερήφανους για το Μουντάδο, την Τήνο, την Ελλάδα μας.

Ηλίας Α. ΣιγάλαςΣχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.