Έκθεση Σεμιναρίου Εκπαιδευτικών Εργαστηρίων Ι.ΤΗ.Π. «Εικαστικά Μονοπάτια»

α) Ενηλίκων
β) Μαθητών Δημοτικών Σχολείων 28 Μαρτίου – 14 Μαΐου 2018

Την Τετάρτη 28 Μαρτίου, εγκαινιάστηκε στον 1ο όροφο του μεγάρου του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού η έκθεση των μαθητών, ενηλίκων και ανηλίκων, του φετινού εικαστικού εργαστηρίου, με τίτλο: «Εικαστικά Μονοπάτια».

Από το Δεκέμβριο του 2017 έως 17 Μαρτίου 2018, φιλοξενήθηκαν στο Εργαστήριο πολυποίκιλες δραστηριότητες που καθοδηγούν μικρούς και μεγάλους σε διάφορα «μονοπάτια τέχνης». Υπεύθυνη των εργαστηρίων ήταν η κα Αναστασία Χατζίρη, εικαστικός –εκπαιδευτικός. Οι ενήλικες ασχολήθηκαν, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, με μαρμαρογραφίες, χειροποίητο χαρτί, κατασκευή βιβλίου – πολύπτυχο, ξυλογραφία. Ήρθαν σε επαφή με την χαρακτική ως εργαλείο επικοινωνίας, δοκιμής, εκμάθησης κανόνων, δημιουργικής έκφρασης, εμπειρίας, μέσω της δημιουργίας αντιτύπων, δοκιμίων, αριθμημένων χαρακτικών έργων.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η απόκτηση νέων τρόπων οπτικής επικοινωνίας και προσωπικής έκφρασης, δημιουργικής συνθήκης παρατήρησης, αντίληψης, σύνθεσης.

Τα Σάββατα των τεσσάρων τελευταίων μηνών, παιδιά τάξεων Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικών Σχολείων της Τήνου «περπάτησαν» σε μονοπάτια τέχνης στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Μια σειρά αυτοτελών εκπαιδευτικών εικαστικών συναντήσεων, δημιουργικών δραστηριοτήτων με διαφορετική θεματική κάθε φορά, διεξήχθησαν στον 1ο όροφο του μεγάρου. Γνώρισαν διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις μπαίνοντας αρχικά στα μονοπάτια του Αιγυπτιακού πολιτισμού, στην συνέχεια του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Με αφορμή το 2018 ως «έτος ΧΑΛΕΠΑ», τα παιδιά γνώρισαν την τέχνη του τραγικού και ταπεινού Τήνιου γλύπτη. Μίλησαν για τις τρεις περιόδους της ζωής του, προσπάθησαν να λύσουν αινίγματα στα έργα του , εκφράστηκαν με δικά τους έργα μέσα στον μουσειακό χώρο, δίπλα στα έργα του καλλιτέχνη. Στο τέλος κατάφεραν να δημιουργήσουν ομαδικά ένα μεγάλο επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων, με σκοπό μικροί και μεγάλοι να γνωρίσουν «παίζοντας» τον μύθο ΧΑΛΕΠΑ, μια ιδιαίτερη μορφή που παραμιλούσε με την τέχνη.

Φωτογραφικό υλικό και βίντεο www.itip.gr

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.