Δόθηκαν χθες τα βραβεία Ελληνική Κουζίνας για το 2018. Δίπλα στους καταξιωμένους Χρυσούς Σκούφους, το «αθηνόραμα» δημιουργεί ένα νέο γαστρονομικό θεσμό, τιμώντας και βραβεύοντας τα καλύτερα εστιατόρια­ ελληνικής κουζίνας της χώρας. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό γαστρονομία και Τήνος είναι μαζί. Έτσι, δύο εστιατόρια από το νησί βραβεύτηκαν ως καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας της χώρας. 

Ο λόγος για την Μαραθιά (14/20) και το Θαλασσάκι (14/20).  

Οι αναφορές που γίνονται για τα εστιατόρια είναι οι ακόλουθες: 

Μαραθιά [www.marathiatinos.gr]
Μία από τις καλύτερες ταβέρνες του νησιού, που σερβίρει στη δροσιά της αυλής της και στο πολυσύχναστο beach bar πάνω στo κύμα. Ο Μαρίνος Σουράνης έχει πάντα εξαιρετικά ψάρια, ενώ ο ίδιος είναι μετρ των αλιπάστων (εξαιρετικό το δικό του αβγοτάραχο και αξιώσεων η μαστιχωτή λακέρδα). Επίσης χρησιμοποιεί πολλά­ προϊόντα ντόπιων μικρών παραγωγών για τη νεο-παραδοσιακή του κουζίνα. Φανταστικές αχνιστές σουπιές με σάλτσα ντομάτας και homemade μακαρούνες με το μελάνι τους, ευρηματικός συνδυασμός μελωμένου στη γάστρα χοιρινού με μάραθο και φρέσκα μούρα αλλά και ραβιόλια αστακού με αγκινάρες συγκινητικής φινέτσας.

Ο ιδιοκτήτης κος Μαρίνος Σουράνης σε σχετική ανάρτηση του στο Facebook ανέφερε παρέα με το βραβείο: Περήφανος για την ομάδα που έμεινε πίσω δουλεύοντας, για να είμαστε εμείς εδώ...!Το Θαλασσάκι


Η σοφιστικέ ελληνική κουζίνα της ταλαντούχας Αντωνίας Ζάρπα έχει βαθιές ρίζες στην τηνιακή παράδοση, την οποία αποθεώνει με σύγχρονο πνεύμα, και σερβίρεται σε μια προβλήτα κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Στα «πρέπει» η δροσερή σαλάτα με αγγούρι, πεπόνι, τυρί μαλαθούνι και γύρη, τα αφοπλιστικά γοητευτικά κρεμμύδια φούρνου και ο signature μπεζές, γεμιστός με κρέμα τυριού και αρώματα λεμονιού και κανέλας.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΙΣΗΣ

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα εξειδικευμένη δουλειά που στηρίζεται σε τεράστια, πολύχρονη και συνεχώς ανανεούμενη εμπειρία, σε συχνά γαστρονομικά ταξίδια στο εξωτερικό για τη βιωματική επαφή με τις καινούργιες τάσεις της γαστρονομίας αλλά και στη δοκιμή των κλασικών αξιών των ξένων κουζινών.

Η βαθμολογία των εστιατορίων στο πλαίσιο των θεσμών «Χρυσοί Σκούφοι» και «Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας» αφορά μόνο την κουζίνα των εστιατορίων και τίποτε άλλο. Η αξιολόγηση των εστιατορίων γίνεται με διεθνή κριτήρια πράγμα που σημαίνει ότι τα εστιατόρια της Ελλάδας τοποθετούνται βαθμολογικά εκεί που πρέπει σε σύγκριση με τα κορυφαία εστιατόρια του εξωτερικού, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο και το γενικότερο επίπεδο της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής στον παγκόσμιο χάρτη.

Κάθε γευσιγνώστης βαθμολογεί κάθε ένα χωριστά τα πιάτα που δοκιμάζει και στη συνέχεια υπολογίζει το μέσο όρο τους. Αφού ολοκληρωθεί η ατομική βαθμολόγηση κάθε κριτή, βγαίνει ο μέσος όρος του βαθμού που προκύπτει από το μέσο όρο των ατομικών βαθμών όλων των γευσιγνωστών. Αυτός είναι και ο τελικός βαθμός με τον οποίο αξιολογείται το κάθε εστιατόριο.

Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπ’ όψιν για τη βαθμολογία είναι:
α) η ποιότητα των πρώτων υλών 
β) η μαγειρική τεχνική-επιδεξιότητα των σεφ 
γ) η αρμονία και η ισορροπία των γεύσεων 
δ) τα πρωτότυπα υλικά 
ε) οι δόκιμα ευφάνταστοι συνδυασμοί 
στ) η αισθητική εμφάνιση των πιάτων 
ζ) η γενική αίσθηση που τελικά εκπέμπει το σύνολο όλων των επιμέρους στοιχείων

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.