Το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου ενέκρινε την ένταξη του Κοιμητηρίου της πόλης της Τήνου στην Ένωση Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (Association of Significant Cemeteries in Europe, ASCE) καθώς και έγκριση του αντίστοιχου ποσού συνδρομής. Ο Δήμος Τήνου έχει αρχίσει επαφές με τον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (Association Significant Cemeteries of Europe - ASCE) με στόχο την ενδεχόμενη ένταξή του Δήμου στην Πολιτιστική Διαδρομή των Σημαντικών Κοιμητηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η διαδρομή των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων εντάχθηκε στο πρόγραμμα αυτό το 2010 και μέχρι τώρα έχει 22 συμμετέχουσες χώρες, με συνολικά 179 κοιμητήρια. Η χώρα μας συμμετέχει στην παραπάνω Πολιτιστική Διαδρομή από το 2011 μέσω του Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών. Αυτή τη στιγμή συμμετέχουν τα κοιμητήρια των Αθηνών (Α κοιμητήριο), της Σκιάθου, της Τρίπολης, Δραπάνου Κεφαλονιάς, Νότιας Κυνουρίας, Κηφισσιάς, ενώ είναι υπό ένταξη τα κοιμητήρια του Βόλου και της Ερμούπολης-Σύρου.

Τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε το πανευρωπαϊκό συνέδριο του Οργανισμού των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο και ανέλαβε τη διοργάνωση όπου παρουσιάστηκαν 29 ανακοινώσεις από 36 επιστήμονες που προέρχονται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αθηναίων και τη στήριξη των Δήμων Κηφισιάς, Τρίπολης, Βόλου, Σύρου- Ερμούπολης και Ν. Κυνουρίας, καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» και των χορηγών Aegean Airlines και Εκδόσεις «Πόλις».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η επιστολή που έλαβε ο Δήμος Τήνου, η σύνδεση με τη συγκεκριμένη διαδρομή μπορεί να προσφέρει στα μέλη της :
  • Δυνατότητες διασύνδεσης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας σχετικά με την τουριστική αξιοποίηση των μνημείων.
  • Δυνατότητες συμπερίληψης σε κοινά ευρωπαϊκά προγράματα.
  • Δυνατότητες προώθησης και διαφήμισης μέσω του δικτύου και ευρωπαϊκών ενημερωτικών μέσων
  • Δυνατότητα χρησιμοποίησης του επίσημου εμβλήματος της Διαδρομής και σχετικών υλικών επικοινωνίας

Η πρότασή θα περιλαμβάνει το κοιμητήριο της πόλης της Τήνου και εφόσον συμφωνεί και η Ιερά Μητρόπολη Σύρου (στην οποία έχει σταλεί ηλεκτρονική ενημέρωση) θα συμπεριλάβουμε και το κοιμητήριο του Πύργου Τήνου. Πιστεύουμε ότι τα δύο αυτά κοιμητήρια αποτελούν μία σημαντική όψη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και θα καταφέρουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον επιστημόνων, καλλιτεχνών και επισκεπτών, καθώς κοσμούνται με αξιόλογα μνημεία- έργα τέχνης και προσφέρουν πλήθος ιστορικών μαρτυριών

Για τα μέλη υπάρχει ένα ετήσιο κόστος, που κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος του φορέα, το οποίο για την Τήνο υπολογίζεται σε 150,00 € το έτος .

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.