Το «Μαράντισμα» των Μουνταδιανών χθες και σήμερα

ΧΘΕΣ: «Την 27ην Μαΐου 1979 ο Σύνδεσμος των απανταχού εκ Τήνου Μουνταδιανών ετέλεσε θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας εις το παρά την Άνω Ηλιούπολιν εξωκκλήσιον του Προφήτη Ηλία που είναι κτισμένο στους πρόποδες του Υμηττού περιτριγυρισμένο από πεύκα και με θέα όλη την πολύβουη Αθήνα. Σ’ αυτό το εξωκκλήσιον συγκεντρώθηκε η πλειονότητα της εν Αθήναις Μουνταδιανής παροικίας μετά πολλών φίλων της να εορτάση την ίδρυσιν του Συνδέσμου της και δια να περάσουν τα μέλη μία ξεχωριστή ημέρα από την ρουτίνα της καθημερινής ζωής. Αλήθεια κάθε πότε έχομεν την ευκαιρίαν να λειτουργούμεθα; Ή κάθε πότε δίδομεν την ευκαιρίαν ο ένας εις τον άλλον να συναντώμεθα και να συζητώμεν τα θέματα Μουντάδου; Στις οικοκυρές μας, αι οποίαι και πάλιν με την νοστιμιά των εδεσμάτων μας υπεχρέωσαν, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Η Διοικούσα Επιτροπή του Συνδέσμου των εκ Μουντάδου Τήνου καταγομένων ευχαριστεί όλους εκείνους που συνέβαλον εις την επιτυχίαν της εκδηλώσεως αυτής και όσους έλαβαν μέρος». (μηνιαία εφημερίδα «Κυκλαδικόν Φως», φύλλο Μαΐου 1979)

ΣΗΜΕΡΑ: Την 13ην Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 40ο«Μαράντισμα» των Μουνταδιανών στην Αθήνα, στο εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης ψηλά στην Αργυρούπολη. Σ’ αυτήν την υπέροχη γωνιά της Αθήνας, στο ειδυλλιακό αυτό τοπίο, ο Σύνδεσμός μας επέλεξε να αναβιώσει και φέτος την παράδοση «μαραντίσματα» που παραλάβαμε από τους γονείς μας.

Η Αναστάσιμη λειτουργία θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη καρδιά μας. Οι καταπληκτικές φωνές των Τηνιακών Κάρολου Αμοιραλή και Σωτήρη Σιώτου, βοηθούμενοι και από άλλους, δημιούργησαν μια εξαιρετική χορωδία, ενώ η φωνή του ιερέως π.Ανάργυρου Σιγάλα και οι δεήσεις του, έβγαιναν απ’ την ψυχή του, θυμίαμα στον Ύψιστο Θεό μας. Έγινε μνημόσυνο για τους ιδρυτές του Συνδέσμου μας, που έφυγαν απ’ τη ζωή και στο τέλος αρτοκλασία. Ακολούθησε ένα μικρό κέρασμα με τηνιακές τυρόπιτες, καφέ καιρακί.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Έπαρχος Τήνου κ. Ιωάννης Γιαγιάς, ο πρόεδρος της Καρυάς Μάνθος Ποτήρης, ο αντιπρόεδρος της «Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων»Μάρκος Αλβέρτηςκαι η σύζυγός του, ο πρώην πρόεδρος της «Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων» Γιάννης Παπαδημητρίου και η Μουνταδιανή Μαρία Περιβολαράκη πού ήλθε για αυτό το λόγο από την Τήνο.

Μετά την Θεία Λειτουργία απλώσαμε κάτω ή στα τσιμεντένια τραπέζια, τα τραπεζομάντιλά μας και μαραντίσαμεμε άφθονους Τηνιακούς μεζέδες και πολύ βαρελίσιο κρασί. Τραγουδήσαμε και χορέψαμε. Τι ομορφιά να βλέπεις να είμαστε όλοι μαζί, αγαπημένοι, μονιασμένοι, πιστοί στις παραδόσεις, στα ήθη και έθιμα του χωριού μας!

Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί τα 107 άτομα που ήλθαν να γιορτάσουν μαζί μας. Και του χρόνου!!!


Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.