Ξεκίνησε χθες το 6ο Tinos World Music Festival 2018 στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Ο Χρήστος Καλιοντζίδης και ο Μιχάλης Μπακάλης παρουσίασαν ένα αφιέρωμα στις μουσικές του Πόντου και της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. Μέσα από τη διαδρομή αυτή, αναδείχθηκαν οι υφολογικές διαφορές ανάμεσα στον ελλαδικό χώρο και τη σημερινή Τουρκία, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα αυτοσχεδιαστικά μέρη.Στη συνέχεια της βραδιάς, τρεις Κρητικοί μουσικοί, ο Γιώργος Σκορδαλός, ο Γιώργος Μανωλάκης και ο Γιάννης Παπατζανής, δεξιοτέχνες στη λύρα, το λαούτο και τα κρουστά αντίστοιχα, ταξίδεψαν του παρευρισκομένους σε όλη τη Κρήτη. Μυημένοι και οι τρεις από νωρίς στη κρητική μουσική παράδοση, την οποία υπηρετούν με σεβασμό και συνέπεια, ερμήνευσαν σκοπούς και τραγούδια που έρχονται από τα βάθη των αιώνων αλλά και δικές τους νέες συνθέσεις.
ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (26/5) | 21.30 μ.μ.

Στάθης Κουκουλάρης: βιολί
Μάρθα Μαυροειδή: πολίτικο λαούτο, τραγούδι
Μαρία Πλουμή: λαούτο
Σπύρος Μπάλιος: λαούτο
Γιώργος Βεντουρής: κοντραμπάσο
Μιχάλης Μπακάλης: κρουστά

Με καταγωγή από τον Κινίδαρο της Νάξου, περισσότερες από 4.000 ηχογραφήσεις, και φήμη που ξεπέρασε τα σύνορα της Ευρώπης κι έφτασε μέχρι την Αμερική και την Αυστραλία, πιστός θεματοφύλακας και βαθύς γνώστης της αυθεντικής μουσικής παράδοσης του Αιγαίου, ο Στάθης Κουκουλάρης είναι ένας από τους σπουδαιότερους βιολίστες της παραδοσιακής νησιώτικης μουσικής. 

Στην συναυλία του στο πλαίσιο του Tinos World Music Festival θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στη μουσική παράδοση του Αιγαίου και της Μικράς Ασίας, μέσα από οργανικούς σκοπούς και τραγούδια από τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο αλλά και τα παράλια της Μικράς Ασίας. 

Μέσα από τραγούδια και χορευτικούς σκοπούς που παίζονται σε διαφορετικές παραλλαγές από νησί σε νησί, το Αιγαίο αναδεικνύεται ως ένας ενιαίος πολιτισμικά χώρος με ανεξάντλητο μουσικό πλούτο, και με τις τοπικές μουσικές παραδόσεις να αλληλοεπιδρούν όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με την σπουδαία παράδοση της Μικρασιάτικης μουσικής.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.