Πέφτει σήμερα η αυλαία του 6ο Tinos World Music Festival. Χθες, Σάββατο, 26 Μαΐου ο Στάθης Κουκουλάρης παρουσίασε ένα αφιέρωμα στη μουσική παράδοση του Αιγαίου και της Μικράς Ασίας, μέσα από οργανικούς σκοπούς και τραγούδια από τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο αλλά και τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Μέσα από τραγούδια και χορευτικούς σκοπούς που παίζονται σε διαφορετικές παραλλαγές από νησί σε νησί, το Αιγαίο αναδεικνύεται ως ένας ενιαίος πολιτισμικά χώρος με ανεξάντλητο μουσικό πλούτο, και με τις τοπικές μουσικές παραδόσεις να αλληλοεπιδρούν όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με την σπουδαία παράδοση της Μικρασιάτικης μουσικής.

Συμμετείχαν

Στάθης Κουκουλάρης: βιολί
Μάρθα Μαυροειδή: πολίτικο λαούτο, τραγούδι
Μαρία Πλουμή: λαούτο
Σπύρος Μπάλιος: λαούτο
Γιώργος Βεντουρής: κοντραμπάσο
Μιχάλης Μπακάλης: κρουστά

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (27/5) | 21.30 

«Inside Out Dialogues»

Σωκράτης Σινόπουλος: λύρα
Ευγένιος Βούλγαρης: τοξωτό ταμπούρ

Ο Ευγένιος Βούλγαρης και ο Σωκράτης Σινόπουλος διαγράφουν εδώ και δύο δεκαετίες παράλληλες διαδρομές, με αφετηρία τις μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου. Η συνεισφορά τους στην αναβίωση της χρήσης ιστορικών μουσικών οργάνων, του τοξωτού ταμπούρ και της πολίτικης λύρας αντίστοιχα, είναι αδιαμφισβήτητη, ενώ μέσω του πολύπλευρου καλλιτεχνικού τους έργου έχουν αφήσει το στίγμα τους στη σύγχρονη ελληνική μουσική πραγματικότητα. 

Το project «Inside Out Dialogues» είναι ένα διαλογικό ηχητικό ταξίδι, με σταθμούς έργα παλιά και σύγχρονα, βασισμένα στις λόγιες παραδόσεις τις Ανατολής, και ενδιάμεσες διαδρομές, τα αυτοσχεδιαστικά σχεδιάσματα (ταξίμια) και τους κώδικες των μουσικών δρόμων (μακάμ). Σκοπός του ταξιδιού, ο συντονισμός των συγκεκριμένων μουσικών παραδόσεων και η «μετάφρασή» τους σε μια γλώσσα που θα φέρει «τα εντός, έξω».


«Ζυγιά με Πολίτικες Λύρες»

Σωκράτης Σινόπουλος: λύρα
Στρατής Ψαραδέλλης: λύρα

Με αφετηρία την λαϊκή μουσική παράδοση των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης, όπου συνηθιζόταν η συνύπαρξη δύο ή και περισσοτέρων λυρών στο ίδιο μουσικό σχήμα, ο Σωκράτης Σινόπουλος και ο Στρατής Ψαραδέλλης μας οδηγούν σε ένα μελωδικό οδοιπορικό στην μουσική επικράτεια της αχλαδόσχημης λύρας. Με επίκεντρο τον ιδιαίτερο ήχο του ντουέτου των δύο λυρών, οι δύο διακεκριμένοι μουσικοί αυτοσχεδιάζουν και ερμηνεύουν λαϊκές και λόγιες μουσικές δημιουργίες, αλλοτινές και σύγχρονες, σε μία μοναδική «λυρική» σύμπραξη.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.