Από τον Πόντο και τη Μαύρη Θάλασσα, μέχρι την ανατολική μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Κρήτη ταξίδεψε φέτος το 6ο Tinos World Music Festival, που πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

Όχημα, το δοξάρι της λύρας και του βιολιού, των δύο τοξωτών εγχόρδων που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της παραδοσιακής μουσικής της Ελλάδας, και πρωταγωνιστούν στη χαρά, το γλέντι, το πανηγύρι, αλλά και το μοιρολόι.

Οι πρώτες δοξαριές έφεραν μελωδίες από τον Πόντο και την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, με τον δεξιοτέχνη Χρήστο Καλιοντζίδη στην ποντιακή λύρα, γνωστή και ως κεμεντζέ, και τον Μιχάλη Μπακάλη στο νταούλι, αλλά και από την Κρήτη με τον λυράρη Γιώργο Σκορδαλό, τον λαουτιέρη Γιώργο Μανωλάκη και τον Γιάννη Παπατζανή στα κρουστά (25.05).Τη δεύτερη μέρα, ο Στάθης Κουκουλάρης, ένας από τους σημαντικότερους βιολιστές της ελληνικής μουσικής παράδοσης παρουσίασε ένα αφιέρωμα στην μουσική παράδοση του Αιγαίου και της Μικράς Ασίας. Μαζί του ήταν η Μάρθα Μαυροειδή στο τραγούδι και το πολίτικο λαούτο, η Μαρία Πλουμή και ο Σπύρος Μπάλιος στα λαούτα, ο Γιώργος Βεντουρής στο κοντραμπάσο και ο Μιχάλης Μπακάλης στα κρουστά (26.05).

Η αυλαία του φετινού φεστιβάλ έκλεισε την Κυριακή 27 Μαΐου, με ένα μελωδικό οδοιπορικό στη μουσική της Πόλης και της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου, με τον Σωκράτη Σινόπουλο και τον Στρατή Ψαραδέλλη στην αχλαδόσχημη πολίτικη λύρα, και τον Ευγένιο Βούλγαρη στο τοξωτό τανμπούρ.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μάρθα Μαυροειδή


Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.