Για μία ακόμη φορά ο Μουντάδος γιόρτασε. Η εκκλησία του χωριού μας, ο Αη Γιάννης, μας κάλεσε όλους να πάμε να προσκυνήσουμε τη Xάρι του. Το χωριό μας καθαρό, ασπρισμένο, σημαιοστολισμένο ήταν έτοιμο να υποδεχτεί τους καλεσμένους του στο μεγάλο μας πανηγύρι. Η εκκλησία άστραπτε και έλαμπε. Οι εικόνες και όλος ο ναός στολισμένος με λουλούδια.

Το βράδυ της παραμονής, το Σάββατο στις 20.00 κτύπησαν οι καμπάνες του Ναού, καλώντας τους πιστούς να λάβουν μέρος στο μεγάλο κατανυκτικό και πολυιερατικό εσπερινό, που τελέστηκε από τον αρχιμανδρίτη π.Ιάκωβο Σέττα (που κήρυξε το θείο λόγο στο τέλος της ακολουθίας), τους πρωτοπρεσβύτερους π.Σπύρο Φώσκολο, π.Στυλιανό Τουφεκλή, π.Ευάγγελο Βελούδιο, π.Μάρκο Φώσκολο και τον ιεροδιάκονο π.Γεώργιο. Οι ψάλτες κ.κ. Κωσταντίνος Καντάνης, Ιάκωβος Περπινιάς, Ασημομύτης Ιωάννης, Πέτρος Βιδαλης, οι ιεροψάλτες του Μουντάδου κ.κ. Μιλτιάδης Μπαλής και Φραγκίσκος Πλυτάς και πλειάδα άλλων ψαλτών, μας βοήθησαν στην ανάταση της ψυχής μας και ευφρανθήκαμε με την ευωχία των ιερών ύμνων. Η φωτοχυσία, οι μελωδίες, οι ήχοι από τις καμπάνες, η δροσερή νύκτα και το ολόγιομο φεγγάρι, συνέθεταν αρμονία και απόλαυση πνεύματος και ψυχής. Μετά τον εσπερινό στην αίθουσα προσφέρθηκαν γλύκισμα, λουκουμάδες, πορτοκαλάδα και ρακί.

Ανήμερα της εορτής, την Κυριακή, οι καμπάνες κτύπησαν στις 07:30 το πρωί και ξεκίνησε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία με την ευλογία του ιερέα της ενορίας μας π. Μάρκου Φώσκολου. Οι καλλίφωνοι ψάλτες μας, που ήσαν και στον εσπερινό, απέδωσαν στο ψαλτήρι ύμνους και άσματα της εορτής. Προς το τέλος της λειτουργίας ακολούθησε η περιφορά των Αγίων εικόνων στα στενά σοκάκια και καμάρες του χωριού. Στην περιφορά, εκτός του λειτουργού ιερέως, έλαβαν μέρος ο Αρχιερατικός Επίτροπος π.Γεώργιος Φανερός, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Σέττας και ο π.Στυλιανός Τουφεκλής. Ο κόσμος ήταν πολύς και περισσότερος από τον αναμενόμενο. Συγκινητικό ήταν να βλέπεις τους λίγους χωριανούς του Μουντάδου, αλλά και τους ξένους (Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί) να έχουν ανοίξει τα σπίτια τους και να θυμιάζουν τις εικόνες που περνούσαν μπροστά τους. Μας τίμησαν με τη παρουσία τους ο Βουλευτής της ΝΔ κ.Ιωάννης Βούρτσης, ο Δήμαρχος κ.Ιωάννης Σιώτος, ο Έπαρχος κ.Ιωάννης Γιαγιάς, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Εμμανουήλ Σώχος και Γεώργιος Τζές, ο δημοτικός σύμβουλος κ.Παντελής Αρμάος, από το ΠΙΙΕΤ οι κ.κ. Ιωάννης Πολατσίδης, Ευάγγελος Καλογήρου και Νικόλαος Διαμαντάκης και ο Λιμενάρχης Τήνου κ. Βασίλειος Αποστολόπουλος.

Μετά ξεκίνησε το πατροπαράδοτο γεύμα στην αίθουσα του χωριού. Κάθισαν στο τραπέζι μας περίπου 200 άτομα. Όλα ήταν έτοιμα με τη φροντίδα των αγαπητών μας συγχωριανών ανδρών και γυναικών. Είναι στιγμές που οι έννοιες πάνε περίπατο. Η φτώχεια γίνεται διασκέδαση. Όλοι σκέφτονται το ίδιο πράγμα. Σήμερα έχουμε χαρά. Καλά να περάσουμε. Και έτσι έγινε. Τα καταφέραμε και φέτος. Οι χαρές της ζωής είναι κρυμμένες μέσα στα πιο απλά πράγματα. Κι ένα απ’ αυτά είναι η αγάπη. Οι Μαρία Σιώτη-Μαραγκού και Στέφανος Γιαγιάς «άνοιξαν τα σπίτια τους» και εκεί γευμάτισαν περίπου 50 άτομα. Και του χρόνου να αξιωθούν να το κάνουν. Πολλούς πρέπει να ευχαριστήσουμε που βοήθησαν ποικιλοτρόπως στο πανηγύρι. Τους επιτρόπους της εκκλησίας μας κ.κ. Βαγγέλη Γιαγιά, Ιωάννη Πλυτά και Ιάκωβο Αλβέρτη και τις γυναίκες τους κ.κ. Καρμέλα, Στέλλα και Γιούλη αντίστοιχα, αλλά και όσους άλλους βοήθησαν. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κ. Ειρήνη Μοσχονά, που χρόνια τώρα αναλαμβάνει όλα τα έξοδα για το στολισμό της εκκλησίας. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στον σεβαστό μας πατέρα Μάρκο Φώσκολο που η αγάπη του για το χωριό μας είναι μοναδική. Αεικίνητος ήταν, «πανταχού παρών». Τον αγαπούμε και τον σεβόμαστε όλοι οι Μουνταδιανοί. Και του χρόνου να είμαστε καλά, να παραμένουμε μονιασμένοι και να ξαναβρεθούμε στο χωριό μας για να γιορτάσουμε τον Αη Γιάννη μας.


Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.