Αγαπητοί μας δάσκαλοι, αγαπημένα μας παιδιά.

Ανάμεικτα συναισθήματα χαράς, συγκίνησης, υπερηφάνειας, σήμερα πλημμυρίζουν αυτή την αίθουσα και τις ψυχές μας, αυτό το χώρο πολιτισμού, για ένα θαυμαστό έργο που συντελέστηκε αυτή τη χρονιά, με τη βιωματική προσέγγιση των μαθητών, στη ζωή και το έργο του Γιαννούλη Χαλεπά. Αλήθεια, τι πιο όμορφο, αληθινό, τρυφερό, από την επαφή της ψυχής ενός παιδιού, με την τέχνη, από το να μάθει, από τόσο μικρή ηλικία τον Γιαννούλη Χαλεπά;

Και για μεν τους δασκάλους έχω να παραθέσω τους στίχους του Κωστή Παλαμά: Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε ψυχές! Κι ότι σ απόμεινε ακόμη στη ζωή σου, Μην τα αρνηθείς! Θυσίασέ το, ως τη στερνή πνοή σου! Χτίσε το παλάτι δάσκαλε σοφέ. Σκάψε βαθειά! Τι κι αν πολλοί σε έχουν λησμονήσει; Θα θυμηθούνε κάποτε κι αυτοί, τα βάρη που κρατάς, σαν Άτλαντας στην πλάτη!

Για τα παιδιά μας, να πούμε, ότι φέτος διδάχθηκαν την τέχνη, που διευρύνει τους ορίζοντες του νου, εξασκεί το μυαλό, καλλιεργεί την καλαισθησία, την ευαισθησία, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Φέτος λοιπόν, οι μαθητές μας άγγιξαν τις λεπτές χορδές του κάλλους και της αισθητικής δημιουργίας, μετέχοντας στο ΕΤΟΣ ΧΑΛΕΠΑ, που γιορτάζει όλη η Τήνος, ο Δήμος Τήνου και το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, με τη συμπλήρωση 80 χρόνων, από το θάνατο του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη, στη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας Γιαννούλη Χαλεπά.

Δάσκαλοι και μαθητές, με ζήλο, επιμέλεια και χαρά, εφάρμοσαν βιωματικά προγράμματα, για να τιμήσουν τον Γιαννούλη Χαλεπά και πέτυχαν θαυμαστά αποτελέσματα, που αποτυπώνονται στα 5 βίντεο και καταγράφουν τη δράση των μαθητών στο σπίτι του Χαλεπά, το πέταγμα της πεταλούδας, από το χέρι της Αναπαυομένης, στα στενά του Πύργου, τραγούδι αφιερωμένο στο Γιαννούλη Χαλεπά, το αλφαβητάρι, τα ανακυκλώσιμα υλικά που φιλοτέχνησαν τη δική τους « Κοιμωμένη » και δραματοποίησαν το Παραμύθι της Πεντάμορφης!

Ο Δήμος Τήνου, ο Δήμαρχος Γιάννης Σιώτος και το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, όλοι αισθανόμαστε, συγκίνηση, χαρά και ενθουσιασμό, για το έργο μαθητών και δασκάλων. Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε τα παιδιά μας, για την προσπάθειά τους. Το μεγάλο κέρδος όλων μας, είναι, ότι, αυτή η γενιά μαθητών, έβαλε στο νου και την ψυχή, έκανε κτήμα της, τον Γιαννούλη Χαλεπά και άρχισε να μυείτε στην τέχνη. Σεις δάσκαλοι, μεταλαμπαδευτές της γνώσης και της τέχνης, να είσθε περήφανοι, γιατί λειτουργήσατε σαν γέφυρες και βοηθήσατε τα παιδιά μας, να περάσουν αντίπερα και να μάθουν μόνα τους, να φτιάχνουν τις δικές τους γέφυρες και αυτά, σαν αντίδωρο, σας δίνουν την ευλογημένη αγάπη τους!

Κι εμείς, ταπεινοί σκυταλοδρόμοι του πολιτισμού, εκστατικοί, κλίνουμε ταπεινά το γόνυ, προς όλους σας και παρακαλούμε να δεχθείτε τα δικά μας μικρά, αντιπροσωπευτικά αντίδωρα, για το θείο έργο σας!

Ιούνιος 2018, Εμμανουήλ Σώχος,
Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου, Αντιδήμαρχος Τήνου.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.