Ακούμε σε καθημερινή βάση τον Πρωθυπουργό να λέει ότι «βγαίνουμε από τα μνημόνια». Το ψέμα δεν είναι μόνο ότι βγαίνουμε, αλλά είναι ψεύτικη και η θεωρία ότι τα μνημόνια ήταν των άλλων, ενώ τώρα διάγουμε το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πρόκειται για το μνημόνιο που υποχρέωσε τη χώρα να υποστεί ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της πολιτικής του το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Τα μνημόνια έληγαν το Φεβρουάριο του 2015. Απέμενε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης τρόικας-Χαρδούβελη για το ύψος των μέτρων που παιζόταν μεταξύ 700εκ. και 1 δις ευρώ. Στη συνέχεια ήρθε η σημερινή κυβέρνηση η οποία στέρεψε την αγορά και όλα τα ταμεία από ρευστό για να απειλήσει την ΕΕ με grexit και στο τέλος υποχρέωσε τη χώρα να υπογράψει ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που οδήγησε σε ακόμη τρία χρόνια λιτότητας και επιτήρησης, αλλά και σε παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας στη διαχείριση των ξένων για 99 χρόνια.

Όλα αυτά στάθηκαν αποτέλεσμα των δικών τους και μόνο ενεργειών. Η αντιπολίτευση τότε έβαλε πλάτη για να μην πέσει η χώρα στον γκρεμό στα χείλη του οποίου την έφεραν οι κυβερνητικοί χειρισμοί. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του προσπαθούν να βγάλουν από πάνω τους την ευθύνη για το τρίτο μνημόνιο που έφερε πρόσθετη μείωση μισθών, πρόσθετη σφαγή συντάξεων, πρόσθετη μείωση του αφορολόγητου, πρόσθετη βαριά φορολόγηση όλων των πολιτών και πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τίποτα από τα παραπάνω δεν απαιτούταν από τα δύο προηγούμενα μνημόνια.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για «ραγιαδισμό», όμως εκείνος είναι που τα έδωσε όλα στην τρόικα. Ο ίδιος μίλησε για «καθαρή έξοδο», όμως εκείνος συμφώνησε σε νέα επιτροπεία. Προφανώς και δεν μπορεί να υφίσταται καθαρή έξοδος από τα μνημόνια από τη στιγμή που οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο περιλαμβάνουν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5 % του ΑΕΠ για μία πενταετία, νέα μείωση των συντάξεων από 01/01/2019, μείωση του αφορολόγητου ορίου το αργότερο από το 2020 και πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αναφέρεται συχνά στα μέτρα που πήραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ αποκρύπτει ότι εκείνα τα μέτρα ελήφθησαν με τη χώρα να έχει πρωτογενές έλλειμμα 15,4% το 2009, ενώ τα δημοσιονομικά μέτρα της τελευταίας τριετίας συνομολογήθηκαν από την κυβέρνηση, αφού η χώρα είχε πρωτογενή πλεονάσματα και ανάπτυξη περί τα τέλη του 2014. Εξάλλου ο ίδιος ο κ.Τσίπρας δήλωνε στα χρόνια που βρισκόταν στην αντιπολίτευση: « Η μόνη εναλλακτική και σωτήρια πρόταση είναι η κατάργηση με ένα νόμο κι ένα άρθρο , όπως τα ψηφίσατε προχθές όλων των μέτρων που εξαθλιώνουν την κοινωνία». Πέρασαν τρία χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και όχι μόνο δεν πήρε πίσω αυτά τα μέτρα (επί της ουσίας με αυτόν τον τρόπο τα προσυπέγραψε και ο ίδιος), αλλά έφερε και σωρεία πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων ύψους 15 δις.

Την ώρα που η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, την ώρα που η κοινωνία αγωνιά, η κυβέρνηση επιλέγει να δηλητηριάζει τη δημόσια ζωή, μένοντας πιστή στη γραμμή της πόλωσης και του διχασμού. Μπροστά στο βάρος της αποτυχίας της, καταφεύγει συνεχώς σε αυτό που έχει μάθει : τη συνωμοσιολογία, την επιχείρηση εξόντωσης των πολιτικών της αντιπάλων και την εύκολη καταδίκη ανθρώπων και συνειδήσεων. Τα δάκρυα του Πρωθυπουργού για την επίθεση στο Γιάννη Μπουτάρη είναι κροκοδείλια, γιατί αν ήταν πραγματικά θα είχε βρει τον τρόπο να καταδικάσει τους προπηλακισμούς κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2011 στη Θεσσαλονίκη καθώς και τις επιθέσεις εναντίον τόσων και τόσων στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υποστεί στρατηγική ήττα για τη μεγάλη βλάβη που προκάλεσε στον τόπο με την τυχοδιωκτική του στάση όλα αυτά τα χρόνια.

Τα παραμύθια της χαλιμάς που εκπορεύονται από την κυβέρνηση πλησιάζουν στο τέλος τους. Αυτό πρέπει να γραφτεί με προσφυγή σε εκλογές το συντομότερο για μια νέα ηγεσία και κυβέρνηση που θα εκφράζει την ισχυρή βούληση της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας με συνθήκες εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης, απέναντι στις διχαστικές πρακτικές που τραυματικά βιώνουμε επί χρόνια.

* Ο Χρήστος Πολατσίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τήνο. Είναι πτυχιούχος οικονομολόγος με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι Αναπληρωτής Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής στις Κυκλάδες. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφιος με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.