Ο Σύλλογος «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ» συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό και φυσικά με τα οικονομικά δεδομένα των ημερών μας, τις δραστηριότητές του.

Α. Παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού στο φυτώριο.


Έχουν παραχθεί και βρίσκονται στη διάθεση προς δενδροφύτευση, στο Δήμο Τήνου, τα Τοπικά Διαμερίσματα του νησιού μας και τους Συλλόγους μας. ΔΩΡΕΑΝ

1ον: 2.000 νεαρά δενδρύλλια χαρπουπιάς

2ον: 6.000 νεαρά δασικά δενδρύλλια (πολύχρωμες πικροδάφνες, αλμυρίκια, κυπαρίσσια, κυανόφυλλα , δάφνες, ακακίες , δενδρολίβανα, πασχαλιές, φοίνικες, δενδρώδης μηδικές ,φραγκοσυκιές κλπ).

Β. Συνεργασία με το ΕΠΑΛ Τήνου


I. ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ 

Η Περιβαλλοντική Ομάδα του ΕΠΑΛ Τήνου και ο Σύλλογος «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ»

Πραγματοποίησαν θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα εμβολιασμών εξημέρωσης άγριων δένδρων σε 75 ενδιαφερόμενους, με άριστα αποτελέσματα, στις παρακάτω ημερομηνίες:

27 Φεβρουαρίου 2018 από 3μμ έως 5μμ θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα
28 Φεβρουαρίου 2018 από 3μμ έως 5μμ θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα
1 Μαρτίου 2018 από 3μμ έως 5μμ θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα

Τόπος μαθημάτων : Αγρός Ιωάννη Ψάλτη, Αγία Τριάδα Γύρλας Τήνου
Κύριος ομιλητής , θεωρία : Ο Γεωπόνος Ματθαίος Βίλλας
Πρακτικά Μαθήματα: Ματθαίος Βίλας, Ιωάννης Ψάλτης, Απόστολος Λεβαντής
Εργαλεία: Κάθε ενδιαφερόμενος είχε μαζί του ένα μαχαιράκι και μια ταινία ηλεκτρολόγου.
Κάτω από το μεγάλο πεύκος του κτήματος προσφέρονταν Ελληνικός καφές και ρακί.

II. « Διάσωση και διάδοση παραδοσιακών σπόρων και ποικιλιών - Το έτος της Χαρουπιάς


Δελτίο τύπου εκδήλωσης Περιβαλλοντικής Ομάδας ΕΠΑ.Λ. Τήνου

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Απριλίου η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση της Περιβαλλοντικής Ομάδας του ΕΠΑ.Λ Τήνου.

Η εκδήλωση που έχει γίνει θεσμός τα τελευταία 7 χρόνια, πραγματοποιήθηκε και φέτος στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην πλατεία Παντανάσσης. Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη, και το ενδιαφέρον για τους παραδοσιακούς σπόρους έντονο, αφού όλο και περισσότεροι καλλιεργητές βλέπουν την ενασχόληση με τη γη με μια προσέγγιση περισσότερο οικολογική και αειφόρο.

Έγινε παρουσίαση του έργου της ομάδας, που τη χρονιά αυτή υλοποίησε περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο: « Διάσωση και δίαδοση παραδοσιακών σπόρων και ποικιλιών - Το έτος της Χαρουπιάς » , και μοιράστηκαν σε όλους φυλλάδια για τη σημασία διατήρησης των παραδοσιακών σπόρων και ποικιλιών καθώς και για το πώς θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους.

Τα 1000 περίπου σπορόφυτα από παραδοσιακούς σπόρους που είχε ετοιμάσει η ομάδα στο θερμοκήπιο του συλλόγου "Οι φίλοι του Πρασίνου", μοιράστηκαν σε όλους τους παρευρισκόμενους με την παρότρυνση να τα καλλιεργήσουν, να κρατήσουν τους σπόρους και να συναντηθούμε ξανά την επόμενη χρονιά!


Ταυτόχρονα και στα πλαίσια της συνεργασίας με τον σύλλογο "Οι φίλοι του πρασίνου"και στην κοινή προσπάθεια για τη διάδοση της καλλιέργειας της Χαρουπιάς, μοιράστηκαν δενδρύλλια Χαρουπιάς, σπόροι χαρουπιάς καθώς και φυλλάδιο με οδηγίες για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά από σπόρο.

Γ. Τομέας δενδροφυτεύσεις:

1. Με τη συνεργασία του Γ΄Δημοτικού σχολείου Τήνου δημιουργήσαμε ένα νέο αλσύλλιο με 40 χαρουπιές στον Άγιο Φωκά , κοντά στο ελικοδρόμιο.

2. Εις μνήμην του αειμνήστου Δημάρχου μας Σίμου Ορφανού φυτέψαμε 30 χαρουπιές στον περίβολο του Κέντρου Υγείας και εγκαταστήσαμε αυτόματο σύστημα ποτίσματος.

3. Με τη συνεργασία του Συλλόγου Αρναδιανών Τήνου φυτέψαμε 30 χαρουπιές και δέκα πικροδάφνες γύρο από το ιστορικό σχολείο του Αρνάδου και εγκαταστήσαμε αυτόματο σύστημα ποτίσματος.

4. Φυτέψαμε κατά μήκος των πρανών του περιφερειακού δρόμου 25 χαρουπιές, βορειοανατολικά του ΠΙΙΕΤ, αφού προηγούμενα εξασφαλίσαμε νερό για το πότισμα από τη γεώτρηση του κ. Ευαγγέλου Χ. Σιώτου και εγκαταστήσαμε αυτόματο σύστημα ποτίσματος.

5. Παρακολουθούμε την εξέλιξη –ανάπτυξη του αλσυλλίου στην παραλία «Καλάμια» το οποίο δημιουργήσαμε την προηγούμενη χρονιά (κλάδεμα-πότισμα).

Δ. Επισκευές -παρεμβάσεις στο λιμάνι του Σταυρού


Εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να αναγνωριστεί η επισκευή μιας δέστρας που πραγματοποιήσαμε στο ιστορικό λιμάνι του Σταυρού, από το ΥΠΠΟ και με βάση τη δουλειά αυτή, να μας χορηγηθεί άδεια από το ΥΠΠΟ στο Σύλλογό μας, για να πραγματοποιήσουμε μικρές διασωστικές επιφανειακές εργασίες στο λιμάνι του Σταυρού, αφενός για να μην καταστραφούν οι εγκαταστάσεις του ολοσχερώς και αφετέρου να γίνει προσιτό στους επισκέπτες του .

Ήδη έχει ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ του Συλλόγου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ» του Δήμου Τήνου και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ε. Το φυτώριο του Συλλόγου μας: ¨Ένα σχολείο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, από το σχολικό έτος 2018-2019


Α)Με την ηθική και υλική στήριξη της Δ.Ε. του ΠΙΙΕΤ, που ανανέωσε με χρησιδάνειο, την παραχώρηση του κτήματος των «πατέρων» για τις ανάγκες του Συλλόγου μας και εκτέλεσε σειρά οικοδομικών εργασιών αποκατάστασης των υποδομών του (ανακατασκευή τοίχων αντιστήριξης, ανακαίνιση οικίσκου, ανακατασκευή ξερολιθιών κλπ, με την εγκατάσταση μέσα σε αυτό θερμοκηπίου 315τμ.,

Β) με τη Δωρεά του μεγάλου ευεργέτης μας κ. Αθανασίου Μαρτίνου, ενός θερμοκηπίου 315τμ,

Γ) με τις Δωρεάν εργασίες με μηχανικά μέσα που πραγματοποίησε το μέλος μας κ. Ιάκωβος Δελλατόλας για τη διαμόρφωση εκτάσεως 500τμ για την υποδοχή του Θερμοκηπίου και

Δ) με τους καθαρισμούς(απομάκρυνση μπαζών) που εκτελεί ο Δήμος Τήνου στο κτήμα των «πατέρων» συνολικής έκτασης 5.000 τμ. δια των υπηρεσιών του, με μηχανικά μέσα (φορτηγά και φορτωτές), υλοποιούνται έργα που θα αναδείξουν, από το νέο σχολικό έτος 2018-2019 το φυτώριο του Συλλόγου μας , « ως ένα πρότυπο υπαίθριο σχολείο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης» το οποίο θα συμβάλλει τα μέγιστα, στην βιωματική εκπαίδευση των Τηνίων μαθητών όλων των σχολικών Μονάδων και θα δώσει κάτω από προϋποθέσεις τις δυνατότητες στο νησί μας για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού τουρισμού.

Για όλα τα παραπάνω, νοιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας και την ευγνωμοσύνη μας , προς το ΠΙΙΕΤ ,το Δήμο Τήνου και τους λοιπούς Φορείς του νησιού μας και τους εργαζόμενους σε αυτούς, οι οποίοι μας συμπαραστέκονται πάντα με καλή διάθεση. Τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων του νησιού μας , για την άψογη και δημιουργική συνεργασία μας . Τα μέλη μας που με τη οικονομική τους στήριξη, μας επιτρέπουν να συνεχίζουμε ένα έργο που ξεκίνησε το Μάρτη του 1975 και συνεχίζεται…………….
ΚΑΛΟ ΚAΛΟΚΑΙΡΙ

Για το Δ.Σ. 

Ο Πρόεδρος           Ο Γραμματέας 
Ιωάννης Ψάλτης      Νικόλαος Γκίζης

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.