Ποιητικός περίπατος - περιπλάνηση στον κήπο του Κέντρου Υγείας Τήνου.
 08 Jul 2018 _ 08 Jul 2018
Στην πίσω αυλη του κέντρου υγείας (Χώρα Τήνου)

Με «οδηγό» την Αναστασία Πολίτη και την καλλιτεχνική ομάδα Ήριννα - Compagnie Erinna, οι συμμετέχοντες θα περιπλανηθούν σε έναν «διαφορετικό» κήπο, διανθισμένο με ποιητικά αποσπάσματα δύο σύγχρονων ποιητών που έφυγαν από τη ζωή σε νεαρή ηλικία : του γαλλοϊταλού Ματία Εκάρ (1995-2014) και του ελληνοαμερικανού Κωνσταντίνου Γκράχαμ το γένος Πολίτη (1997-2017).

Η απαγγελία των αποσπασμάτων θα πραγματοποιηθεί σε διαφορετικές γλώσσες, με εμπιστευτικούς τρόπους, αναζητώντας νέες σχέσεις με τους θεατές.

Σύνδεσμος - καταλύτης κάποιοι στίχοι του Ανδρέα Εμπειρίκου και αιτούμενο η μνήμη και η αγάπη.

Σύλληψη και ερμηνεία : Aναστασία Πολίτη, Καλλιτεχνική ομάδα Compagnie Erinna ( Παρίσι) σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Bruit de la neige (Annecy, France)

Τραγούδια μυστικά Αγγέλου, Κωνσταντίνου και Ματία Chants secrets d'Ange, Konstantιnos et Matiah Secret songs Angel's, Konstantinos'and Matiah's

Κείμενα:
Κωνσταντίνος Graham
Paris, Athens, California, Montpellier; 1997 - 2017)
"Every now and then / De temps en temps / Πότε πότε"
(ποίημα που βραβεύτηκε στο διεθνή διαγωνισμό ποίησης για νέους 18-25 ετών Ματία Εκάρ 2017 και εκδόθηκε στην "Ανθολογία νέων συγγραφέων – Tόμος 9 " από την Ακαδημία του Μονπελιέ στη Ν. Γαλλία, επιμέλεια : Marie Gola.
καθώς και αποσπάσματα απο ποιητική συλλογή του Κωνσταντίνου υπό έκδοση στη Γαλλία.
Απόσπασμα απο την Οκτάνα του Ανδρέα Εμπειρίκου, εκδόσεις Ίκαρος.
(Όταν οι ευκάλυπτοι θροίζουν στις αλέες)
Απόσπασμα απο την Ενδοχώρα του Ανδρέα Εμπειρίκου, εκδόσεις Άγρα.
(Στροφές στροφάλων)
Μatiah Eckhard
(Montpellier / France - Bari / Italie 1995 -2014)
"Lointains chants sacrés d'où je suis né / Lontani Canti Sacri di dove sono nato"
ποιητική συλλογή, εκδόσεις Εuromédia, Γαλλία. Έκδοση στα ιταλικά : éditions Levant.

Σύλληψη και ερμηνεία : Αναστασία Πολίτη
Kαλλιτεχνικές σύμβουλοι : Angela Biancofiore, Κατερίνα Κοντιζά, Διονυσία Κόκλα, Kατερίνα Θεοχαροπούλου, Mελίνα Ραγκαζά (υπο επιβεβαίωση)
Ακουσματική μουσική : Philippe Blanchard
Ηχογραφημενες φωνές : Konstantinos Graham, Αναστασία Πολίτη, Giacomo Grassi, Ensemble Nautilus.
Ηχογραφημένες πρωτότυπες συνθέσεις στο πιάνο : Matiah Eckhard
Κιθάρα : Γιάννης Πίρπος
Παραγωγή : Compagnie Erinna (Paris - France)
Συμπαραγωγή : Festival Bruit de la Neige (Annecy- France) – KOΙΝΩΝΩ / KINONO (Tinos- Grèce)


Mατία Εκάρ / Matiah Eckhard (1995 -2014) 
Nεαρός ποιητής και μουσικός -πιανίστας και συνθέτης- ιταλογαλλικής καταγωγής, με ρίζες καθολικές και εβραικές. Έζησε στη Νότιο Γαλλία, Μονπελιέ, μέχρι τα 19 του χρόνια. Βίωσε μακρόχρονη ασθένεια που αντιμετώπισε με ποιητική γραφή και διαλογισμό. Άφησε πίσω του ένα σύντομο και δυνατό ποιητικό έργο που έχει εκδοθεί στα γαλλικά και ιταλικά καθώς και μουσικές ηχογραφήσεις συναυλιών τζάζ.

"Lointains chants sacrés d'où je suis né / Lontani Canti Sacri di dove sono nato"
ποιητική συλλογή, εκδόσεις Εuromédia, Γαλλία. Έκδοση στα ιταλικά : éditions Levant.

Στην ποίησή του ο Ματία αναρωτιέται πώς να υπερασπιστεί τη μοναδικότητα κάθε αισθανόμενου όντος, πώς να σέβεται τη διαφορά, να εγκαταλείψει την τυποποίηση της συμπεριφοράς σε κοινωνικό επίπεδο. Για τον Πιανίστα ποιητή η παρούσα στιγμή γίνεται πηγή χαράς, τα βάσανα μεταμορφώνονται σε μονοπάτι της σοφίας και στην πραγματοποίηση της εσωτερικής ειρήνης.


Κωνσταντίνος Γκράχαμ / Konstantinos Graham (1997 – 2017)
Νεαρός ελληνοαμερικανός ράπερ και ηθοποιός που έζησε μέχρι τα είκοσί του χρόνια ανάμεσα στο Παρίσι, το Μονπελιέ και την Καλιφόρνια με συχνά περάσματα απο την Ελλάδα - το τελευταίο στην Τήνο το 2016. Έγραψε τραγούδια και ποιήματα σε τρείς γλώσσες, διάβασε Πλάτωνα, Επίκουρο και Γκάντι, μελέτησε σαξόφωνο, απήγγειλε στα γαλλικά στίχους του Παύλου Φύσσα, του Ματία Εκάρ, του Ανδρέα Εμπειρίκου. Ο Κωνσταντίνος συνέβαλε στην παράσταση θεάτρου-ντοκουμέντου : "Ο Παύλος ζεί, η Ελλάδα αντιστέκεται”, αφιερωμένη στον Παύλο Φύσσα που ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο Αντουάν Βιτέζ στο Ιβρύ το 2016 απο την καλλιτεχνική ομάδα Ήριννα. Σαν ηθοποιός - αφηγητής συμμετείχε στις παραστάσεις : “Τσιγγάνικο ποίημα" και "Τραγούδι φωτός", που ανέβηκαν απο την καλλιτεχνική ομάδα Ήριννα στο Μονπελιέ το 2017. Στα γραπτά του ο Κωνσταντίνος αναζητά ρίζες και νόημα στη ζωή την εποχή της παγκοσμιοποίησης με φόντο τη διάλυση της οικογένειας, την ερωτική απογοήτευση, την κοινωνική αδικία, τη συνάντηση με παραβατικούς νέους. Αναζητά την παιδική αθωότητα και την υπέρβαση των ορίων. Εκφράζει δίψα για αγάπη και ελευθερία, για έννοια ιερότητας ανεξαρτήτως θρησκειών μέσα σε έναν αδυσώπητα κυνικό κόσμο που δημιουργεί αυτόχειρες.

"Every now and then / De temps en temps / Πότε πότε"

(ποίημα που βραβεύτηκε στο διεθνή διαγωνισμό ποίησης για νέους 18-25 ετών Ματία Εκάρ 2017 και εκδόθηκε στην "Ανθολογία νέων συγγραφέων – Tόμος 9 " από την Ακαδημία του Μονπελιέ στη Ν. Γαλλία, επιμέλεια : Marie Gola καθώς και αποσπάσματα απο ποιητική συλλογή του υπό έκδοση στη Γαλλία.

Ορισμένοι στίχοι του μεγάλου Έλληνα υπερρεαλιστή ποιητή του 20ου αιώνα, Ανδρέα Εμπειρίκου θα χρησιμοποιηθούν ως γέφυρα ανάμεσα στους δύο νέους ποιητές. Ο ποιητικός λόγος θα αποδοθεί στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, τόσο ηχογραφημένος όσο και ζωντανός. Η καλλιτεχνική αυτή δράση θα παρουσιαστεί σε τρία διαφορετικά σημεία του Κήπου του Κέντρου Υγείας Τήνου.

Σύλληψη/ερμηνεία: Αναστασία Πολίτη, καλλιτεχνική ομάδα Compagnie Erinna (Παρίσι) σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Bruit de la neige (Annecy, France) στην πίσω αυλη του κέντρου υγείας(Χώρα Τήνου) ώρα έναρξης 19.30

Αναστασία ΠΟΛΙΤΗ – Anastassia POLITI
Σκηνοθέτης, ηθοποιός, Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα - Compagnie Erinna.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά, θεατρολογία, δραματική τέχνη και σκηνοθεσία. Είναι μητέρα δύο παιδιών, του ελληνοαμερικανού ηθοποιού και ποιητή Κωνσταντίνου Graham (1997-2017) και δεκαπεντάχρονης κόρης. Εργάστηκε στη Γαλλία κυρίως σαν σκηνοθέτης και ηθοποιός στο θέατρο έρευνας. Έχει συνεργαστεί σα θεατρολόγος - κριτικός και μεταφράστρια με τη γαλλική ραδιοτηλεόραση και με εκδοτικούς οίκους και περιοδικά σε Γαλλία και Βέλγιο. Έχει διδάξει θέατρο και δραματουργία. Εζησε για σύντομα διαστήματα στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και τη Νέα Υόρκη. Το καλοκαίρι του 2018 επιστρέφει μόνιμα στην Αθήνα.

Σαν ηθοποιός έχει ερμηνεύσει κείμενα του κλασσικού, μοντέρνου και σύγχρονου διεθνούς ρεπερτορίου (Eυρυπίδη, Τσέχωφ, Ντυράς, Όντον φον Χόρβατ, Ζαν Πιέρ Σαραζάκ, Κριστόφ Ντοφάν, Πλάτωνα, Ξενοφώντα, Μισέλ Σιμονό, Ελσα Σολάλ, Ματία Εκάρ, Νίνα Ζιβάνκεβιτς...) κι έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους Γάλλους σκηνοθέτες όπως ο Jacques Lassalle, o Stéphane Braunschweig , o Christian Schiaretti ή ακόμη ο Κώστας Γαβράς και ο Βερολινέζος Μark Blezinger. Έχει εμφανιστεί σε περιοδείες και διεθνή φεστιβάλ σε πολλές χώρες : Γαλλία ( Φεστιβάλ Αβινιόν, Φεστιβάλ Φθινοπώρου στο Παρίσι), Αγγλία, Καναδά, Ρωσία, Λιθουανία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο. Εχει παίξει στην κινηματογραφική ταινία μεγάλου μήκους Der Diplomat της Α. Στάροστ με θέμα τη ζωή του Stéphane Hessel. Έχει ασχοληθεί με το τραγούδι και ερμηνεύσει σύγχρονη και παραδοσιακή μουσική.

Απο το 1994 ως σήμερα διευθύνει την Καλλιτεχνική ομάδα Ήριννα- Compagnie Erinna, που ίδρυσε στο Παρίσι και με την οποία παρουσιάζει επαγγελματικές παραστάσεις, κυρίως σε δημόσια ή δημοτικά γαλλικά θέατρα, καθώς και σε διεθνή φεστιβάλ, με υλικά το δράμα, την ποίηση, το ιστορικό ή φιλοσοφικό δοκίμιο ή αρθρογραφία απο την επικαιρότητα.
Μερικές απο τις παραστάσεις που έχει υπογράψει σα σκηνοθέτης η Αναστασία Πολίτη με την καλλιτεχνική ομάδα Ήριννα- Compagnie Erinna είναι οι εξής :

Μήδειας Φαντασίες, Médéa / Fictions, σύγχρονη τριλογία πάνω στο μύθο της Μήδειας, στην Εθνική Σκηνή της Bourges. Περιοδεία σε εθνικές σκηνές στη Γαλλία καθώς και στις Κάτω Χώρες.

Εκεί που πονάει, Là où ça fait maL, του Κριστόφ Πελέ στο Εθνικό Θέατρο της Βουργουνδίας στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ Rencontres internationales de théâtre de Bourgogne. Περιοδεία σε εθνικά δραματικά κέντρα της Γαλλίας.

Για την Αφροδίτη, κοιμωμένη της Κύπρου, με κείμενα του Baptiste – Marrey και ποίηση σύγχρονων Κυπρίων ποιητών στο Festival Théâtral du Val d' Oise, στη Γαλλία, στο δημοτικό Θέατρο του Νeuchatêl στην Ελβετία και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια στην Κύπρο.

Ο Σωκράτης ανάμεσά μας δίπτυχο. Α΄μέρος, κείμενα του Πλάτωνα, Αριστοφάνη, Ξενοφώντα και τίτλο Cabaret Socrate, β΄μέρος, το ανέκδοτο σύγχρονο θεατρικό έργο του συγγραφέα Sarane Alexandrian, αφιερωμένο στην Αναστασία Πολίτη, Ο Σωκράτης μου είπε. Στο Παρίσι στο 20e Théâtre, και Espace Jemmapes, Maison de la Poesie de Saint Quentin en Yvelines.

Τα τελευταία χρόνια η Αναστασία Πολίτη ασχολείται με το είδος του θεάτρου-ντοκουμέντου.
Η παράσταση που σκηνοθέτησε το 2012-13 στο Eθνικό Δραματικό Κέντρο Τhéâtre des Quartiers d’Ivry, που περιόδευσε σε πόλεις της παριστινής περιφέρειας για σειρά είκοσι παραστάσεων είχε τίτλο : Ο Στόλος, απο την Ελλάδα στη Γάζα / La Flottille, de Grèce à Gaza και θέμα τη σύγχρονη ιστορία της Παλαιστίνης.

Η παράσταση που συνέλαβε και σκηνοθέτησε το 2015-16 στο Δημοτικό Θέατρο Αντουάν Βιτέζ στο παρισινό προάστειο Ιβρύ έχει τίτλο : Ο Παύλος ζεί, η Ελλάδα αντιστέκεται / Pavlos tu vis !...Grèce résistante και είναι αφιερωμένη στη διαδρομή και τη μνήμη του Παύλου Φύσσα καθώς και στη σύγχρονη Ελλάδα - συγκεκριμένα στην περίοδο 2010 -2013. Η παράσταση περιόδευσε στη Γαλλία και την Ελβετία.
Η παράσταση που ανέβασε το 2016- 2017 στο Μονπελιέ και επαναλήφθηκε στο Παρίσι το 2017 στο Θέατρο Φαλγκιέρ, έχει τίτλο To Tζιγγάνικο ποίημα / Τzigane, le poème gitan και είναι διασκευή απο το ομώνυμο βιβλίο της Αμερικανίδας συγγραφέως Cecilia Woloch, εκδόσεις L'Harmattan 2014. Η Αναστασία Πολίτη και η καλλιτεχνική ομάδα Ήριννα έλαβαν για αυτή την παράσταση το βραβείο πρωτοπορίας Σαράν Αλεξαντριάν της Εταιρείας Γάλλων Συγγραφέων / Société des gens des lettres.

Tο 2017 ανέβασε στο Παρίσι και το Μονπελιέ την παράσταση Τραγούδι φωτός / Chant de lumière βασισμένη σε ποίηση των Matiah Ekhard, Michel Eckhard - Elial και Κωνταντίνου Graham.

Το 2017- 2018 με την καλλιτεχνική ομάδα Ήριννα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Ελληνικό Σπίτι στο Παρίσι με τίτλο Πλωτά Νησιά Ελληνισμού και σκοπό την προβολή προσωπικοτήτων απο την Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στον καλλιτεχνικό, πνευματικό και κοινωνικό χώρο.

Απο το Μάρτη του 2014 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2015 η Aναστασία Πολίτη, με τη συμβολή του Κωνσταντίνου Γκράχαμ και της Joanne Furlan παρήγαγε και παρουσίαζε τη μηνιαία δίγλωσση ραδιοφωνική εκπομπή Ελλάδα : Αντίσταση κι ανατροπή ! / Grèce : Résistances στο Radio Fréquences Paris Pluriel, στα 106, 3FM (κάθε τέταρτη Πέμπτη του μήνα, 7 - 8.30μμ) με αντικείμενο την κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική επικαιρότητα της Ελλάδας και τη σύγχρονη ιστορία της. Η εκπομπή στήθηκε αφιλεκορδώς σαν αντίδραση στο κλείσιμο της ΕΡΤ.

Η Αναστασία Πολίτη αρθρογραφεί σε θεατρικά περιοδικά όπως το Alternatives Théâtrales ; έχει γράψει ποίηση, θέατρο και διήγηματα σε τρείς γλώσσες που πρόκειται να εκδοθούν και έχει μεταφράσει σύγχρονα κείμενα καθώς και το ποιητικό έργο του Τάσου Κουράκη, Το έαρ αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας / Le printemps est reporté jusqu'à nouvel ordre, εκδόσεις L'Harmattan, Παρίσι, 2015.

Το ΚΟΙΝΩΝΩ Τinos Art Gathering 2018 αποπειράται να δημιουργήσει μια κοινότητα συνέργειας, όπου ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του νησιού της Τήνου, η φύση και η παράδοση, θα προσφέρουν το έδαφος για την καλλιέργεια ενός ανοιχτού διαλόγου μεταξύ κατοίκων, συμμετεχόντων και επισκεπτών, δομημένου θεματικά πάνω στις τρεις ενότητες κήπων (Μυστικών, Εντόπιων, Εικονικών). Στόχος είναι, μέσα από τη συνεργασία, τη συμμετοχικότητα και τη διάδραση, να προκύψουν διαφορετικές προσεγγίσεις του κήπου υπό τη μορφή θεματικών περιηγήσεων, εικαστικών εκθέσεων,ανοιχτών  εργαστηρίων, συζητήσεων και καλλιτεχνικών παρεμβάσεων στο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

Σύλληψη/καλλιτεχνική διεύθυνση ΚΟΙΝΩΝΩ
Χρήστος Αρτέμης

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής 
https://www.facebook.com/KinonoTinosArtGathering
WebSite: https://www.kinono.gr

Όλες  οι  δράσεις του ΚΟΙΝΩΝΩ έχουν ελεύθερη είσοδο


Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.