Η Τήνος μας, με τις πρόσφατες αλλά και τις παλιότερες βραβεύσεις της έχει αποδείξει ότι είναι επάξια το νησί της Τέχνης, του Πολιτισμού και εν γένει του Πνεύματος. Είμαστε περήφανοι για όσα κληρονομήσαμε και για όσα κάνουμε να διατηρήσουμε την ευλογία του Θεού και των προγόνων μας.

Ο πολιτισμός όμως είναι μια αξία που καθημερινά δοκιμάζεται και συνεχώς κερδίζεται. Με τη συμπεριφορά και με την εκτίμηση στα μικρά και στα μεγάλα που όλα μαζί δίνουν αξία στη ζωή και την καθημερινότητά μας.

Το νερό είναι ένα από τα αγαθά που απολαμβάνουμε ακόμα και όταν τυχαίνει να μας το δίνει με φειδώ η φύση , όπως συνέβη και φέτος το χειμώνα. Ως πολύτιμο λοιπόν αγαθό απαιτεί φροντίδα και προσοχή. Η χρήση του είναι πολιτισμός, η κατάχρησή του ασέβεια. Οφείλουμε όλοι να το τιμήσουμε και με τη συμπεριφορά μας να το εκτιμήσουμε. Και σαν καλοί νοικοκυραίοι, να το διαφυλάξουμε στο μέτρο που το χρειαζόμαστε, αποφεύγοντας σπατάλες που είναι άσκοπες και αναδεικνύουν μια πλεονεξία που είναι μακριά από τα πιστεύω και τις αρχές μας.

Στην ίδια λογική πρέπει να κινηθούμε στα θέματα της εικόνας του νησιού μας. Να ακολουθήσουμε τις οδηγίες στα θέματα συλλογής των ογκωδών αντικειμένων, να τα βγάζουμε τις ώρες που πρέπει αφού ειδοποιήσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για να αποφεύγουμε, άθελά μας, να δίνουμε την εικόνα ενός άναρχου τόπου που αρνείται να δεχτεί το αυτονόητο.

Ότι, δηλαδή, ακόμα και οι δρόμοι, οι πλατείες και κάθε κοινόχρηστος χώρος είναι προέκταση του σπιτιού μας.

Εκεί ζούμε και κινούμαστε, εκεί παίζουν τα παιδιά μας, εκεί υποδεχόμαστε τους ξένους φίλους μας που χρόνο με το χρόνο αναγνωρίζουν την Τήνο ως το νησί με περιεχόμενο και τους ανθρώπους της ως ζωντανά κύτταρα ενός πολιτισμού που θέλουν να γνωρίσουν.

Ας βγούμε και σε αυτή τη μάχη φέτος νικητές. Το αξίζουμε.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.