Αγρότες και ερασιτέχνες κηπουροί, Συμπατριώτες μου.

Είναι καιρός να προστατέψουμε τα ελαιόδεντρα  μας από το δάκο που ήδη εμφανίζεται πάνω στα δένδρα , τώρα που σιγά-σιγά ωριμάζουν οι καρποί (ελιές).

Ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στους ψεκασμούς και τα δολώματα που στηρίζονται σε χημικές ουσίες ( φυτοφάρμακα).

Προτείνω ανεπιφύλακτα ένα νέο υλικό,  πάμφθηνο, υγιεινό  και φυσικό που πρέπει να αντικαταστήσει, όλα τα φυτοφάρμακα από τα χωράφια μας.

Σας γράφω με την ιδιότητα του γεωλόγου. Ο ζεόλιθος είναι ένα πέτρωμα της γης, που αφθονεί στην πατρίδα μας, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.

Το πέτρωμα  αλέθεται και ένα μέρος από αυτό υπό μορφή σκόνης (πούδρα) χρησιμοποιείται στη γεωργία για το ψέκασμα των δένδρων, όλων των δένδρων με ευεργετικά αποτελέσματα. Σε επόμενο κείμενο θα σας γράψω περισσότερα.

Πήρα το θάρρος και παρακάλεσα τον κ. Γιάννη τον Παγανέλη, να φέρει μια μικρή ποσότητα από αυτό το υλικό για να κάνουμε μια ουσιαστική αρχή  όσοι καταλαβαίνουμε πόσο επικίνδυνα είναι χημικά φυτοφάρμακα για τη δική μας υγεία και των οικογενειών μας.

Ας ξεκινήσουμε με τις ελιές μας για την παραγωγή άριστης ποιότητας λαδιού και θα συνεχίσουμε σε όλα τα δένδρα μας και τα λαχανικά. 

Προμηθεύτηκα  λοιπόνζεόλιθο από το κατάστημα Παγανέλη και ξεκίνησα τους ψεκασμούς στις ελιές μου και δεν χρειάζομαι ούτε γάντια ,ούτε μάσκες στο ψέκασμα.

Τώρα οι ελιές μου μοιάζουν σαν χιονισμένες , μια τέτοια εικόνα έχουν και ο δάκος εξαφανίζεται.

Με τη βροχή τα δένδρα μου θα καθαριστούν και η πούδρα ζεόλιθου  θα παίξει το νέο ρόλο της, βελτιωτικό εδάφους 


Ζεόλιθος έως 0.063 χιλιοστά


Ζεόλιθος έως 0.063 χιλιοστά σε μορφή πολύ λεπτής πούδρας. Χρησιμοποιείται για ψέκασμα μέσα σε νερό. Χρησιμοποιείται επίσης ως απορρυπαντικό, καθαριστικό και αντιμυκητιακό σε οικιακή χρήση. Συσκευασίες: 5, 25 και 1000 κιλών.

Ο ζεόλιθος στον ψεκασμό

Η συγκεκριμένη κοκκομετρία μπορεί  να χρησιμοποιηθεί για ψεκασμό με νερό σε αναλογία 1,5% κατά βάρος διαλύματος.

Π.χ. στα 200 λίτρα νερό χρησιμοποιήθηκαν 3 κιλά πολύ λεπτής πούδρας ζεόλιθου για 20 ρίζες ελαιόδεντρων.

Η απαραίτητη ποσότητα ψεκασμού σε κάθε δέντρο υπολογίζεται περίπου στα 10 λίτρα νερό ή 150 γραμμάρια ζεόλιθου πολύ λεπτής πούδρας.

Η συχνότητα εφαρμογής των ψεκασμών είναι 4 φορές το χρόνο και συγκεκριμένα: πριν την ανθοφορία, μετά την καρπόδεση, στο μεγάλο καρπό και μετά τη συγκομιδή.
Το κόστος δεν υπερβαίνει το ένα ευρώ το κιλό γι αυτό και οι φαρμακοβιομηχανίες τα σαμποτάρουν τη διάδοσή του.

Γιάννης Ψάλτης

Φυσιογνώστης-Γεωλόγος

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.