Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Αποτύπωμα» θα φιλοξενηθεί στον Πύργο της Τήνου, στην “Aίθουσα Γαΐτη” από 1-15 Σεπτεμβρίου 2018.

Η έκθεση χωρίζεται σε δύο θεματικές ενότητες: η μια περιλαμβάνει το φυσικό τοπίο και η άλλη το ανθρώπινο, αρχιτεκτονικό περιβάλλον.

Η πρώτη ενότητα αποτυπώνει το γεωγραφικό ανάγλυφο της Τήνου, στις πολλαπλές, συμπληρωματικές εκφάνσεις του: απόκοσμο και μυστηριακό, επιβλητικό, τραχύ ή και κατά τόπους αλλόκοτο, καταπράσινο ή άγονο στις εποχές του έτους. Από την πλούσια «πινακοθήκη τοπίων» του νησιού, ο φωτογράφος εστιάζει στους βραχώδεις σχηματισμούς της Λιβάδας, τους μεγάλους σφαιρικούς ηφαιστειογενείς όγκους του Βώλακα και τα εγκαταλελειμμένα λατομεία μαρμάρου «του Γερμανού» στο Μαλί –χώρους που υποβάλλουν την αίσθηση έκλυσης μιας απόκοσμης ενέργειας…

Η ιδιαίτερη ταυτότητα του νησιού, όμως, ανιχνεύεται και στη δεύτερη ενότητα της έκθεσης, την περιπλάνηση στο δομημένο περιβάλλον του. Το μάτι της φωτογραφικής μηχανής σκιαγραφεί τα χωριά της Εξωμεριάς και παρεμβαίνει στην πρόσληψή τους από τον θεατή: οι όγκοι των κτιρίων συμπιέζονται, σχεδόν έως την ακύρωση της προοπτικής τους. Έτσι, γεννιούνται σκηνικά δισδιάστατα, μεταφυσικά, όπως στις άδειες πόλεις του Ντε Κίρικο. Εδώ, οι ανθρώπινες μορφές απουσιάζουν. Ωστόσο, ο Άνθρωπος δεν παύει να είναι σταθερά ορατός μέσα από τα αποτυπώματά του: τα έργα των χεριών του και την ιστορία του τόπου του.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο Σταύρος Χαρισόπουλος που έχει πάντα ως θέμα του το τοπίο, και έχει γνωρίσει πολλά από τα μυστικά του, αυτή τη φορά επιλέγει την Τήνο για να αναδείξει το αρχετυπικό αναλλοίωτο τοπίο σε συνδυασμό με το δομημένο περιβάλλον της που αποτελεί αναπόσπαστο συμπλήρωμα της χαρακτηριστικής τοπιογραφίας του νησιού.

Η ανθρώπινη παρουσία παρότι απουσιάζει από τις εικόνες του έχει αφήσει τα αποτυπώματα της. Το πέρασμα από το «κενό» στην υπαινικτική «παρουσία», το ίχνος, δεν καταργεί ούτε καθιστά ανίσχυρα τα αντικείμενα, τα οποία αντίθετα ενισχύουν την παρουσία τους επιβάλλοντας απρόσμενες «δυσαρμονίες» στο κάδρο.

Η υπογραμμισμένη συμμετρία, η μετωπική καταγραφή, το παιχνίδι των αναλογιών, και των όγκων χρησιμοποιούνται από τον φωτογράφο για να κατασκευάσει με μια δωρική απλότητα, αφαιρετικές συνθέσεις.

Η νέα δουλειά του Σταύρου Χαρισόπουλου είναι ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της προσωπικής του κατάθεσης που αφορά στην καλλιτεχνική του προσέγγιση στο περιβάλλον και σε όλα τα δομικά στοιχεία που το συνθέτουν. Η Τήνος έρχεται να συμπληρώσει το θαυμασμό που τρέφει για έναν χώρο αμόλυντο χωρίς αστικές παρεμβάσεις και ανθρώπινες παρεκτροπές.

Οι φωτογραφίες αυτές μιλάνε για τις αλήθειες του τόπου όπως μιλάνε και για την αφηρημένη αλήθεια που ο τόπος μεταφέρει.


Νίνα Κασσιανού
Δρ. Ιστορίας Φωτογραφίας, Επιμελήτρια----------------------------------------------------------------------------------------------------

 Βιογραφικό

Ο Σταύρος Χαρισόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Αποκτά την πρώτη του επαφή με την φωτογραφία και τον σκοτεινό θάλαμο, παρακολουθώντας διετή τεχνικά μαθήματα στις Σχολές Αμερικανικής Παροικίας. Στη συνέχεια γίνεται μέλος του Φωτογραφικού Κύκλου και παρακολουθεί τα σεμινάρια Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας του Πλάτωνα Ριβέλλη. Ασχολείται επαγγελματικά με την αρχιτεκτονική φωτογραφία και την φωτογραφία τοπίου.

Έχει διακριθεί σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς όπως Tokyo TYFA Gold Winner, Paris PX3, EPSON Pano Awards, Color Awards, ILA Awards κ.α.. Οι φωτογραφίες του έχουν προβληθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, την Ελληνοαμερική Ένωση και το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή και δημοσιευθεί στον διεθνή τύπο.

Ιστοσελίδα: www.stavroscharisopoulos.com 

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.