Γιάννης Ψάλτης π. Δημοτικός Σύμβουλος, π. Αντιδήμαρχος Συν. Εκπαιδευτικός καθηγητής Φυσιογνώστης, Γεωλόγος
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 
Προς τους:
  • κ. Ιωάννη Σιώτο, Δήμαρχο Τήνου 
  • κα. Ευγενία Αλοιμόνου Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου 
  • κ. Παναγιώτη Κροντηρά π. Δήμαρχο και Αρχηγό της αξιωματικής Αντιπολίτευσης Δήμου Τήνου 
  • κ. Ιωάννη Βιδάλη εκπρόσωπο των Τηνίων πολιτών, 
  • τους ανεξάρτητους Δημοτικούς Συμβούλους κ. Γεώργιο Σανταμούρη και κα. Ειρήνη Βιδάλη , 
  • τους Αντιδημάρχους και λοιπούς Δημοτικούς και τοπικούς Συμβούλους του Δήμου Τήνου, κλπ. 
  • Tον κ. Σάββα Απέργη π. Δήμαρχο Τήνου , τον κ. Μηνά Άσπρο π. Πρόεδρο του Δ.Σ. και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της περιόδου 1999-2003. 
  • Τον Τηνιακό λαό

Κυρίες και Κύριοι

Με δεδομένο ότι τα έργα κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού της πόλεως Τήνου και των περιοχών της, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, φρονώ ότι η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να προβεί έγκαιρα στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το έργο να ανταποκριθεί, από την επόμενη μέρα της ολοκλήρωσής του , στις προσδοκίες του Τηνιακού λαού.

Επειδή συμμετείχα στις αποφάσεις για την ίδρυση και λειτουργία του βιολογικού της πόλεως Τήνου και νοιώθω συνυπεύθυνος για τα καλά και τα άσχημα, καταθέτω δημόσια τους προβληματισμούς μου και τις ανησυχίες μου για το παραπάνω θέμα, εν όψη μάλιστα της σύνταξης του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Τήνου 2019.

Πιστεύω ότι τίποτε δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη του.

Με λίγα λόγια:

Δήμος Τήνου, επί Δημαρχίας κ. Σάββα Απέργη και με Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τον κ. Μηνά Άσπρο (1999-2003) αποφάσισε ομόφωνα την ίδρυση και λειτουργία στη θέση Μαρμαριές του Δήμου Τήνου,του βιολογικού καθαρισμού της πόλεως Τήνου και των πέριξ περιοχών της.

Η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίουήταν ομόφωνη και πάρθηκε μετά από πολλές συζητήσεις και προβληματισμούς τόσο όσον αφορά το είδος του Βιολογικού,όσο και για την επιλεγείσα θέσηεγκατάστασή του, στις Μαρμαριές Τήνου.

Στην πρωτοποριακή, μοναδική και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού ΣυμβουλίουΤήνου , τέθηκαν και αποφασίστηκαν δυο πράγματα .
  • Ο βιολογικός καθαρισμός να ανήκει στους Τριτοβάθμιους καθαρισμούς, όπου τα υγρά απόβληταθα επεξεργάζονται και θα αποδίδονται καθαρά νερά σε ποσοστό 95-98% . 
  • Να προβλεφθούν κατά την εκτέλεση του έργου μηχανολογικές εγκαταστάσεις (ταχυδιηλιστήρια),για τον καθαρισμό των ήδη επεξεργασμένων λυμάτων στο όριο « ποσιμότητας» για την αξιοποίησή τους είτε άμεσα για την άρδευση των περιοχών της νότιας Τήνου είτεέμμεσαγια τον εμπλουτισμό των υδροφορέων του νησιού. 
Ο βιολογικός καθαρισμός της Τήνου όπως σχεδιάστηκε, είναι ένα έργο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ που θα μετατρέψει τις θάλασσές μας,από τα Κιόνια μέχρι το Κούβαρο σε γαλάζιες θάλασσες και ταυτόχρονα τις νότιες περιοχές του νησιού σε καταπράσινα τοπία,συντελώνταςταυτόχρονα στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα του νησιού (Γεωργία-κτηνοτροφία-δενδροκομία) με την κάθετη αξιοποίηση των καθαρών νερών που θα προέρχονται από την επεξεργασία των λυμάτων (2500-3000κμ νερού ημερησίως), αλλάζοντας τη ζωή μας, την επόμενη πενταετία.

Ο απαγωγός των επεξεργασμένων λυμάτων από τη θέση Μαρμαριές του βιολογικού με κατεύθυνση προς τη θάλασσα ήταν και είναι για εμάς, ένας διακοσμητικός αγωγός που θα λειτουργεί μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.

Με μεγάλη χαρά παρακολουθώ την εξέλιξη κατασκευής των έργων υποδομής του βιολογικού καθαρισμού, αλλά ανησυχώ και αγωνιώ για το αν υπάρχει και σήμερα πολιτική βούληση για συνέχεια και συνέπεια, ως προς τους δυο βασικούς όρους που τέθηκαν από την αρχή ως προϋπόθεση,για την κατασκευή και λειτουργία του.

Η ανησυχία μου ενισχύεται:

1:Από το γεγονός ότι κανένας από όσους συμμετείχαμε στην ιστορική εκείνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου για την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού στις Μαρμαριές με τους συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις , δεν συμμετέχει στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο και οι νέοι ενδεχομένως να μη γνωρίζουν τα όσα αναφέρω .

2: Ο άνθρωπος που αποτελούσε εγγύηση για την ολοκλήρωση του έργου αυτού με τις παραπάνω προδιαγραφές λείπει από κοντά μας .Αναφέρομαι στον αείμνηστο Δήμαρχο Σίμο Ορφανό που πίστευε με όλη τη ψυχή του στην υλοποίηση της κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Τήνου, όπως και εμείς, ως ένα ενιαίο σύνολο με τα παράπλευρα έργα αξιοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων.
3: Γιατί είναι ανάγκη να προχώρηση ο Δήμος Τήνου έγκαιρα σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας μέσω των ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά ,ανεμογεννήτρια) . Η νομοθεσία είναι λίαν ευνοϊκή για τους Δήμους σήμερα.

4:Γιατί η βιωσιμότητα του έργου στηρίζεται και στα έσοδα που θα προκύπτουν από την διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση και εμπλουτισμό υδροφόρων, ώστε να καλύπτεται το τεράστιο κόστος μεταφοράς των ακατέργαστων λυμάτων από το υψόμετρο (-5) Βίντσι σημείο συγκέντρωσης στο (+140) θέση επεξεργασίας, μαρμαριές βιολογικός καθαρισμός.

5. Γιατί οι ξερικές περίοδοι και στο νησί μας αυξάνουν,τα επιφανειακά νερά έχουν εξαφανιστεί, οι υδροφόροι ορίζοντες έχουν εξαντληθεί , η θάλασσα υφαλμυρώνει βήμα προς βήμα τις παράκτιες ζώνες του νησιού και τα δένδρα πεθαίνουν όρθια επειδή το ριζικό τους σύστημα βρίσκεται συνεχώς σε υπέδαφος χωρίς υγρασία. Τα επεξεργασμένα απόβλητα του βιολογικού 2.500-3.000 κμ ημερησίως είναι μια από τις πιο ασφαλείς λύσεις στο πρόβλημα.

6. Γιατί πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την υπέρβαση και να μιμηθούμε στο ελάχιστο τους Ισραηλινούς και τους Σαουδάραβες που μετατρέπουν τις ερήμους των περιοχών τους, σε οπωρώνες και λαχανόκηπους της Ευρώπης, μέσω των επαναλαμβανόμενων ανακυκλώσεων των υγρών αποβλήτων των βιολογικών που διαθέτουν .

Για τους παραπάνω λόγους σας παρακαλώ να πραγματοποιηθεί συνάντηση των παλαιών και των νέων παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Δήμου Τήνου και των συμπολιτών μας, ώστε οι παλιοί να θυμηθούν τι έχουν αποφασίσει για το βιολογικό της πόλης Τήνου και οι νέοι να ενημερωθούν και να επιβεβαιώσουν τη θέλησή τους,εδώ και τώρα, να εκτελέσουν όλα τα έργα που είναι απαραίτητα, ώστε ο βιολογικός καθαρισμός της Τήνου να λειτουργήσει κανονικά, με ταυτόχρονη αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση και εμπλουτισμό, όπως αρχικά σχεδιάστηκε.Στην αντίθετη περίπτωση θα έχουμε εκτελέσει ένα ημιτελές ενεργοβόρο έργο, όπως όλα τα έργα που έχουν κατασκευαστεί στο νησί μας μέχρι σήμερα, το οποίο θα φορτώσουμε στις πλάτες των δημοτών μας.
Και για να θυμηθούμε τη γλυκιά μας καθηγήτρια Μαρία Κελαδίτου που μας μάθαινε αρχαία Ελληνικά.

Προς γαρ το τελευταίο εκ βαν έκαστο των πριν υπαρξάντων κρίνεται

Όσον με αφορά δηλώνω παρόν, σε κάθε θετική προσπάθεια.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.