Πριν λίγο καιρό ο Πρωθυπουργός μίλησε για έξοδο από τα μνημόνια, όμως η αλήθεια είναι ότι η βασική αλλαγή ανάμεσα στη Δευτέρα 20 Αυγούστου που ολοκληρώθηκε το τρίτο μνημόνιο και στην Τρίτη 21 Αυγούστου που περάσαμε για 4 χρόνια στην ενισχυμένη επιτήρηση είναι ότι σταματούν τα δάνεια από την ευρωπαϊκή πλευρά. Όλα τα υπόλοιπα παραμένουν όπως τα γνωρίζαμε. Η χώρα έχει υπογράψει δεσμεύσεις οι οποίες θα ελέγχονται από την τρόικα με τριμηνιαίες εκθέσεις, ενώ συγχρόνως η τρόικα θα μπορεί να ζητάει νέα μέτρα. Βασική δέσμευση της νέας τετραετίας λιτότητας που συνομολόγησε η κυβέρνηση με τους δανειστές είναι η διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5 % του ΑΕΠ από το 2019 μέχρι το 2022 και 2,2 % από το 2023 μέχρι το 2060, ενώ το υπερταμείο στο οποίο πέρασε η δημόσια περιουσία θα εξακολουθήσει να λειτουργεί μέχρι το 2115.

Ούτε ο ανασχηματισμός ούτε η παροχολογία «ψίχουλων» στη ΔΕΘ πρόκειται να αντιστρέψουν την κατάσταση. Απεναντίας, η προσπάθειά τους να κρατηθούν στην εξουσία, παρά την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια, τους καθιστά περαιτέρω αναξιόπιστους
στα μάτια των πολιτών.

Η περίφημη έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κακοστημένη παράσταση. Το τέλος μιας σύμβασης πανηγυρίζεται σαν να πρόκειται για εθνική επιτυχία, όταν η χώρα έχει αλυσοδεθεί με δεσμεύσεις μέχρι τον επόμενο αιώνα.

Αυτή η κυβέρνηση παρέδωσε τα πάντα σους δανειστές και προφανώς κάτι τέτοιο δεν προφέρεται για εορτασμούς.

Ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει μιλώντας για έξοδο από τα μνημόνια, όμως λησμόνησε να πει ότι από τα μνημόνια βγαίναμε το 2015 και ο ίδιος με τους καταστροφικούς χειρισμούς της κυβέρνησής του έφερε το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο. Ελάχιστα από τα μέτρα που ελήφθησαν την τελευταία τριετία ήταν απαραίτητα προτού οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναλάβουν την εξουσία. Από το περίφημο mail Χαρδούβελη με μέτρα 1 δις που τόσο λοιδόρησαν οι σημερινοί κυβερνήτες, οι ίδιοι μας οδήγησαν σε μέτρα 15 δις, δάνειο 85 δις και πισωγύρισμα της οικονομίας 100 δις. Όλες οι περικοπές σε επιδόματα τέκνων, χηρείας και μισθούς και όλες οι επιβαρύνσεις από φόρους είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο της δικιάς τους πολιτικής κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Όσον αφορά τον ανασχηματισμό, ο κ. Τσίπρας έφερε στην πρώτη γραμμή ό,τι πιο
παλιό και αποτυχημένο και σίγουρα δεν μπορεί να μιλήσει για σύγκρουση με το παλιό, για
τα σαράντα χρόνια που κατέστρεψαν την Ελλάδα, όταν παίρνει μια σειρά στελεχών
προηγούμενων κυβερνήσεων και τα τοποθετεί στις δικές του κυβερνήσεις. Σε κάθε
περίπτωση κεντροαριστερός δε γίνεται με γυρολόγους και τυχοδιώκτες.

Η Ελλάδα χρειάζεται όσο ποτέ μια νέα πορεία. Η λύση δε βρίσκεται ούτε στην υπερφορολόγηση ούτε στη χρησιμοποίηση του χρηματικού αποθέματος, του λεγόμενου buffer, αποσταθεροποιώντας τα επόμενα βήματα της χώρας. Το διακύβευμα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας και η ανάπτυξη της οικονομίας. Τα πλεονάσματα πρέπει να προκύψουν από την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι από την υπερφορολόγηση, ώστε η κοινωνική πολιτική να είναι εξασφαλισμένη σε βάθος χρόνου.Προϋπόθεση για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι η Εθνική Συνεννόηση και η κοινή προσπάθεια για μια Εθνική

Γραμμή εξόδου από την κρίση, με προοδευτική ατζέντα διακυβέρνησης, κόντρα στις συντηρητικές πολιτικές που προωθούν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα στη ΔΕΘ μοιράζουν υποσχέσεις και τάζουν ψεύτικες παροχές. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά, το είχαν κάνει και με το κίβδηλο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια θα συνειδητοποιήσουν ότι το πολυφορεμένο αφήγημα της υποσχεσιολογίας δε βρίσκει ανταπόκριση και θα επιστρέψουν στην παλιά τους συνταγή. Θα πολώσουν, θα σκανδαλολογήσουν, θα επενδύσουν στο διχασμό και θα καλλιεργήσουν εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Όμως μάταιος ο κόπος τους. Όσες προεκλογικές πομφόλυγες και να επιστρατεύσουν, η κοινωνία τους έχει γυρίσει οριστικά την πλάτη και οι προβεβλημένοι υπουργοί τους θα φεύγουν από τις επαρχιακές εκλογικές τους περιφέρειες και θα συνωστίζονται στα ψηφοδέλτια της Αθήνας μήπως καταφέρουν και εκλεγούν.

Η κλεψύδρα για την κυβέρνηση πλέον αδειάζει. Ό,τι κι αν μηχανευτούν, η ετυμηγορία του ελληνικού λαού έρχεται αμείλικτη για να στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το ψέμα τους, τη δημαγωγία τους, τον εμπαιγμό τους και το δηλητήριο που έχυσαν επί χρόνια.

* Ο Χρήστος Πολατσίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τήνο. Είναι πτυχιούχος οικονομολόγος με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι Αναπληρωτής Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής στις Κυκλάδες. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφιος με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.