1η Οκτωβρίου εορτάζει και τιμάται η 3η ηλικία 
Τιμούμε και δείχνουμε σεβασμό στους γεννήτορες μας.

Το ΔΣ του συλλόγου Γυναικών, μαζί με την ομάδα χορωδίας του και την μαέστρο κ. Μαργαρίτα Σαλταμανίκα αύριο 5.30 θα βρεθεί με τους γέροντες της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων του Π.Ι.Ι.Ε.Τ για να τους ευχηθεί και να τους διασκεδάσει με πανέμορφα τραγουδια .

‘’εκεί που είσαι ήμουν και εδώ που είμαι θα ΄ρθεις ‘’

Ενα γνωμικό που έχει ειπωθεί εδώ και πολλά χρόνια και έχει βγει μέσα απ την πείρα της ζωής των παππούδων μας. Κάτι τόσο αληθινό και συγχρόνως τόσο απόμακρο, όταν τυχαίνει να είσαι νέος. Ποτέ δεν σκέφτεσαι, ότι κάποια στιγμή θα γίνεις όπως ο παππούς και η γιαγιά σου.

Η αλήθεια όμως είναι ότι από την πρώτη ημέρα της γεννήσεως μας βρισκόμαστε στο πρώτο σκαλοπάτι της «σκάλας της ζωής» και μεγαλώνοντας τα ανεβαίνουμε ένα –ένα για να πατήσουμε το πλατύσκαλο .Όταν φθάσουμε εκεί ήδη έχουμε διανύσει το ήμισυ της ζωής μας. Έχουμε αποκατασταθεί επαγγελματικά, οι περισσότεροι έχουν δημιουργήσει οικογένεια και έχουν την αίσθηση ότι κρατούν τον κόσμο στα χέρια τους . Και τα χρόνια περνούν ….. και χωρίς να το καταλάβεις έχεις αρχίσει να κατεβαίνεις τη σκάλα. Καμαρώνεις αυτά που έχεις δημιουργήσει με τη δουλειά σου, την οικογένειά σου, και ζεις και αναπνέεις μέσα απ τα παιδιά και τα εγγόνια σου. Η πολλή δουλειά σταματά. Παίρνεις σύνταξη και η αποξενώνεσαι και βλέπεις τη ζωή σαν ‘’θλιβερό χειμώνα η προσπαθείς να φέρεις στη ζωή σου‘’μια δεύτερη Άνοιξη ‘’

Βρισκόμαστε στο ηλιοβασίλεμα της ζωής ‘’ Ειναι σαν να βλέπουμε όλη τη ζωή μας σαν μια μέρα, που ανατέλλει, έρχεται μετά, μια λαμπερή μέρα ή μια σιωπηρή συννεφιά ή και καταιγίδα (όλα είναι στο πρόγραμμα) και μετά το ηλιοβασίλεμα . Την ώρα του ηλιοβασιλέματος οι μικρές ηλικίες, τα παιδιά, τα εγγόνια πρέπει να είναι κοντά στους γεννήτορες τους, έτσι θα δείξουν την ευγνωμοσύνη, τον σεβασμό και την τιμή προς αυτούς.

Στην αρχαία μυθολογία υπήρχε η ιστορία των πελαργών. Μια ιστορία ξεχωριστή γιατί οι πελαργοί μόνοι από τη ζωική κτήση έχουν την ευαισθησία να περιθάλπουν τους γονείς τους όταν γεράσουν. Οι μικροί νεοσσοί, όταν κρυώνουν οι ηλικιωμένοι και χωρίς φτερά γονείς τους, βγάζουν, μαδούν τα δικά τους φτερά και τους καλύπτουν με αυτά ´. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται αντιπελάργηση .Στην αρχαιότητα, είχε ψηφιστεί, ο λεγόμενος πελαργικός νόμος. Ήταν ο νόμος που απαιτούσε από τα παιδιά να προσέχουν τους ηλικιωμένους γονείς τους.

Η Τρίτη ηλικία μπορεί να είναι μία περίοδος νέων προσαρμογών και δυνατοτήτων με σημαντική ανταμοιβή .Οι άνθρωποι μπορούν να εξελιχθούν και να αναζητήσουν νόημα και πληρότητα στη ζωή τους μέσα από δραστηριότητες που αγαπούν να κάνουν .

Το ηλιοβασίλεμα θα έλθει αργά ή γρήγορα για όλους μας, σήμερα για τους γονείς μας αύριο για μας, με τα πανέμορφα χρώματά που του έχει δώσει ο Θεϊκός χρωστήρας,  που το καθ ένα αντιπροσωπεύει και ένα ρήμα καρδιάς : σ αγαπώ, σε νοιάζομαι, σε σκέπτομαι, σε συγχωρώ, είμαι εδώ για σένα, είσαι μέρος της ζωής μου, σε στηρίζω,  σου κρατώ το χέρι και τόσα άλλα .Ολα αυτά μπορούμε να τα δίνουμε μαζί με μια τρυφερή αγκαλιά, ένα φιλί, ένα λόγο μέσα απ την ψυχή, ένα άγγιγμα σε όσους είναι κοντά μας στο ηλιοβασίλεμα της ζωής τους αλλά και σε όσους τα έχουν ανάγκη .Ολα είναι ανέξοδα αλλά πολύτιμα, αρκεί όμως να είναι ΑΛΗΘΙΝΑ.-

Για το ΔΣ
Γαρυφαλλιά Πλυτά
Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Τήνου

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.