Το δικό του μήνυμα στέλνει ο δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος αναφορικά με την 45η επέτειο του Πολυτεχνείου. Που αναφέρει μεταξύ άλλων πως στις ιστορικές επετείους, όπως αυτή του Πολυτεχνείου, οφείλουμε όλοι να γονατίζουμε μπροστά στο μεγαλείο της ψυχής των παιδιών. 

Αναλυτικά το μήνυμα αναφέρει:

Η ιστορική μνήμη αποτελεί εθνικό χρέος. Αρκεί να μένει ανεξίτηλη . Διαφορετικά, θα μεταλλάσσεται στα «εργαστήρια» των κατά καιρούς πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν το ξέσπασμα της λαϊκής συνείδησης κόντρα σε ένα καθεστώς που είχε επιβάλει την «εμποδισμένη σκέψη», όπως είχε γράψει με άλλη αφορμή ο Νίτσε.

Ήταν αυθόρμητη εκδήλωση αντίστασης στην κατάλυση της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, που αποτελούν βασικές αρχές του πολιτισμένου κόσμου. Αυτές τις αρχές τιμούμε σε κάθε επέτειο. Και, φυσικά, έχουμε χρέος να την γιορτάζουμε αποδίδοντας την αξία που της αρμόζει.

Η Δημοκρατία και η Ελευθερία δεν χωρούν στα στενά «ρούχα» όσων τις έχουν ερμηνεύσει με τη δική τους αξιακή λογική. Είναι έννοιες με πανεθνικό περιεχόμενο. Και η απόδοση της διάστασης αυτής σε κάθε εορτασμό αποτελεί τιμή στους αγωνιστές της εξέγερσης. Γιατί εκείνοι, τότε, δεν είχαν κατά νού όσα μερικοί σήμερα καταχρώνται στο όνομα της ασυδοσίας παραβιάζοντας με τις πράξεις τους την ελευθερία των υπολοίπων.

Στις ιστορικές επετείους, όπως αυτή του Πολυτεχνείου, οφείλουμε όλοι να γονατίζουμε μπροστά στο μεγαλείο της ψυχής των παιδιών εκείνων που αψήφησαν κινδύνους και αγωνίστηκαν για τα ιδεώδη της Πατρίδας τα οποία , διαχρονικά, ποτίστηκαν ακόμα και με αίμα στις προσπάθειες για τη διεκδίκησή τους.

Γιατί όπως έγραψε και ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ο δημιουργός του Δον Κιχώτη «το να αλλάξεις τον κόσμο φίλε μου Σάντσο, δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία. Είναι δικαιοσύνη!»

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.