Σύνοψη δράσεων απελθόντος διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Γυναικών Τήνου 2017-18 για την παράδοση στη διοίκηση 2019-2020

Το απελθόν Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γυναικών Τήνου, μετά το πέρας της διετούς θητείας του, διεξήγαγε την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης, σύμφωνα με το καταστατικό του συλλόγου.

Το έργο του συμβουλίου κατά τα έτη 2017 και 2018 είχε να κάνει με τη σύσφιγξη των δεσμών μεταξύ των κυριών-μελών του συλλόγου, με πολιτιστικές δραστηριότητες και, βεβαίως, με την κοινωνική προσφορά.

Με τις ιδιότητες όλων μας στον σύλλογο και στο συμβούλιο ως γυναικών, μανάδων, συζύγων, γιαγιάδων αδελφών και φίλων προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε σε ανάγκες και ενδιαφέροντα της τηνιακής γυναίκας και της κοινωνίας, καθώς και να αγκαλιάσουμε όσο γίνεται συνανθρώπους που δοκιμάζονται.

Συνεχίσαμε τη στήριξη των παραδόσεων του νησιού μας, όπως φάνηκε λ.χ από τη συλλογική συμμετοχή μας στη λαμπαδηφορία κατά τον εορτασμό της Ευρέσεως της Αγίας Εικόνας αλλά και από τις δραστηριότητες που παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση τις σχετικές με τον χορό, τη χορωδία και τη χειροτεχνία.

 Το 2017 προσθέσαμε σ' αυτές τη λειτουργία παιδικης χορευτικής ομάδας και ενός εργαστηριού για τη δραματοποίηση παραμυθιού με υπεύθυνη την κυρία Λίζα Πενθερουδάκη. Το εργαστήρι ήταν κάτι απολύτως πρωτότυπο και κέντρισε το ενδιαφέρον των μελών μας που συμμετείχαν σ' αυτό.

Πρώτο μέλημα της απερχόμενης διοίκησης με την ανάληψη των καθηκόντων της ήταν η επισκευή και η βελτίωση των γραφείων του συλλόγου.

Συνεχίζοντας την παράδοση αλληλεγγύης που έχει επί δεκαετίες καλλιεργήσει ο σύλλογος, προσφέραμε εορταστικό γεύμα και το κρέας που χρειάζονταν σκληρά δοκιμαζόμενες οικογένειες, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα του 2016 και του 2017, καθώς και το Πάσχα του 2018.

Με την ίδια αίσθηση ευθύνης χρηματοδοτήσαμε και πάλι ετήσια μαθήματα Αγγλικών (750 ευρώ) μαθητή που το χρειαζόταν, ενώ ανταποκριθήκαμε στις ετήσιες υποχρεώσεις προς την οργάνωση ActionAid (264 ευρώ) για το ανάδοχο παιδί του συλλόγου από την Αφρική.

Κατά τη διετία που πέρασε ενισχύσαμε την προβολή του συλλόγου και των δραστηριοτήτων του μέσα από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και από τη σελίδα του στο Facebook, η πρόσβαση στην οποία αυξήθηκε κατά χιλιάδες.

Επιχειρώντας μια περιγραφική προσέγγιση των δράσεων τις οποίες συνέχισε, στήριξε ή οργάνωσε το απελθόν συμβούλιο μπορούμε ενδεικτικά να καταγράψουμε, χωρίς ακριβή χρονική ή αξιολογική διάταξη:

 •  Την εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας 2017 στο κέντρο “Exo”, την πραγματοποίηση πάρτυ-ρετρό τον Φεβρουάριο του 2017 “Ανατολή του Πόρτο’’, όπου έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας του 2018.

• Τη χορωδιακή βραδιά που οργάνωσε ο σύλλογος τον Μάρτιο του 2017 στο Πνευματικό Κέντρο, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και για τις γυναίκες της Τήνου από παλιά μέχρι σήμερα. Η χορωδία μας απέδωσε αφιέρωμα στον ποιητή Μάνο Ελευθερίου, με τη διδασκαλία και υπό τη διεύθυνση της μαέστρου κυρίας Μαργαρίτας Σαλταμανίκα.

• Η αντίστοιχη εκδήλωση τον ίδιο μήνα του 2018 ήταν ακόμη μια βραδιά στο Πνευματικό Κέντρο, με αναφορά στην Ελληνίδα Γυναίκα, στη θέση της στην κοινωνία, στην πορεία και στους αγώνες της, καθώς  και στην ενδυματολογική κουλτούρα της.

• Οι γυναίκες της Τήνου περπατήσαμε συλλογικά στον “Δρόμο του Σταυρού” από το μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου μέχρι την Ιερά Καρδία στο Εξώμβουργο την άνοιξη του '17. Τον Μάρτιο του '17 και του '18 συμμετείχαμε συλλογικά στην Προηγιασμένη στον Άγιο Ιωάννη Μουντάδου και, αντιστοίχως, στους Χαιρετισμούς στην Αγία Βαρβάρα, στο Σμόβολο.

•  Τον Μάϊο του '17 το Χορευτικό του συλλόγου πήρε μέρος στο φεστιβάλ χορού “Ευρυτήνια”, στην ενότητα “Η Κρήτη συναντά την Τήνο” υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου κ.Νίκου Σολάρη. Μέλη μας χόρεψαν με το Χορευτικό της Σύρου στη γαλλική πόλη Γκριγιόν για την αδελφοποίησή της με τη Σύρο.

• Tον Μάϊο του 2017 αποδεχθήκαμε πρόσκληση του μουσείου Μαρμαροτεχνίας, το επισκεφθήκαμε και διδαχθήκαμε να δημουργούμε κοσμήματα από φόδρα. Η όμορφη μέρα τελείωσε στον Πάνορμο, ενώ τότε ολοκλήρωσε τις δραστηριότητές της η Ομάδα Χειροτεχνίας.

•  Η εαρινή περίοδος εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε στις 27 Μαίου, στο Πνευματικό Κέντρο. Η χορωδία του συλλόγου με μαέστρο την κυρία Σαλταμανίκα ερμήνευσε τραγούδια από αγαπημένες ταινίες του Αλέκου Σακελλάριου. Στη βραδυά μετέσχε και το Χορευτικό μας υπό τον κ.Σολάρη.

•  Το 2017 και το 2018 ο Σύλλογος Γυναικών Τήνου εκπροσωπήθηκε από τα εκλεγμένα  τακτικά μέλη του κυρίες Μαρία Αμοιραλή και Καίτη Δελλατόλα στο συνέδριο της ομοσπονδίας συλλόγων “Οι κόρες των Κυκλάδων”, την πρώτη φορά στην Κύθνο και τη δεύτερη στη Σέριφο.

• Τον Οκτώβριο του '17 πραγματοποιήσαμε παζάρι για να ενισχύσουμε το ταμείο του συλλόγου. Και σήμερα να απευθύνουμε ένα “ευχαριστώ” στα μέλη που προσέφεραν εδέσματα, γλυκά, ποτά και χειροτεχνήματα προς πώληση.

•  Κατά το τρέχον και το προηγούμενο έτος, παραχωρούσαμε τα Γραφεία του Συλλόγου στην ψυχολόγο κυρία Χρυσάνθη Γεωργιάδη για σεμινάρια σε μέλλουσες και νυν μητέρες. Περισσότερες από εκατό έλαβαν μέρος στα σεμινάρια, όπως και νέοι πατέρες αλλά και συμπατριώτες επαγγελματίες για τη βρεφική και τη μητρική ψυχική υγεία. Είμαστε χαρούμενες που αγκαλιάσαμε αυτά τα σεμινάρια. Αυτό έφερε τον σύλλογο ακόμη πιο κοντά στην τηνιακή νεολαία.

• Η κυρία Γεωργιάδη ήταν η ομιλήτρια στην εκδήλωση που οργανώσαμε στο Πνευματικό Κέντρο με θέμα “Κατάθλιψη και διαχείριση μέσω του νου”, για το πώς δηλαδή μπορούμε να ισορροπήσουμε τα “θέλω  μας” και τα “πρέπει”.

• Και τα δύο χρόνια της θητείας του απερχομένου συμβουλίου εκδώσαμε ημερολόγια του συλλόγου. Η πώλησή τους μας έδωσε δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε δίδακτρα ενός παιδιού.

• Στην αρχή του '18 αγοράσαμε φάρμακα διακοσίων ευρώ για αναξιοπαθούντα συντοπίτη, καταθέσαμε εκατό ευρώ στον σύλλογο ΑμΕΑ στη μνήμη του αποθανόντος δημάρχου Σίμου Ορφανού και, αργότερα, πάλι εν μέσω πένθους, εκατό ευρώ στη μνήμη των δύο δημοτικών υπαλλήλων που χάθηκαν σε ώρα δουλειάς.

• Tον Απρίλιο του '18, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, οι χορευτικές ομάδες του συλλόγου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς  στην Παλλάδα από κοινού με τη συριανή ομάδα “Αρωμα Παράδοσης’’. Τέλος Μαίου τα μέλη επισκέφθηκαν προσκυνηματικά την Παναγία στο Βρυσί, ξεναγήθηκαν στους χώρους της και, αργότερα, απόλαυσαν βεγγέρα στον Άγιο Ρωμανό.

• Τον φετινό Ιούνιο οι χορωδίες του Συλλόγου Γυναικών και του Πνευματικού Κέντρο Πανόρμου συνδιοργάνωσαν στο Πνευματικό Κέντρο μουσική εκδήλωση με τίτλο “Μάτια μου η Ελλάδα”, υπό τη διεύθυνση της κυρίας Σαλταμανίκα.

• Στην αρχή του φθινοπώρου 2018, οι κυρίες Μαρία Γαρόζη, Σοφία Ψάλτη και Γαρυφαλλιά Πλυτά προέβαλαν τον σύλλογο και δραστηριότητές του σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις. Αφορμή ήταν η παραγωγή πουλόβερ με βάση την παραδοσιακή τεχνική. Η παραγωγή των μελών μας και αντίστοιχη του ΚΑΠΗ Τήνου εκτίθενται στην Ελλάδα και στη Γαλλία.

•  Η απερχόμενη διοίκηση του Συλλόγου Γυναικών συνέβαλε στην επιτυχία του Παιδιατρικού Συνεδρίου που έγινε στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού προς το τέλος Σεπτεμβρίου, αναλαμβάνοντας τον μπουφέ για περισσότερα από εκατό άτομα.

• Την 1η Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία η χορωδία μας με μαέστρο την κυρία Σαλταμανίκα ψυχαγώγησε τους ηλικιωμένους που μένουν στη Στέγη Ευγηρίας και προσέφερε εδέσματα. Λίγες μέρες αργότερα, η χορωδία έλαβε μέρος στην εκδήλωση που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο προς ενίσχυση της “Κοινωνικής Κουζίνας” της Τήνου.

•  Την ίδια περίοδο ο σύλλογος έδωσε το παρών στη γαστρονομική πολυ-εκδήλωση “Aegean Mamas Know Best” που έγινε σε αίθουσα της Αγίας Βαρβάρας στο Σμόβολο. Μετείχε σ' αυτήν με τις ομάδες του για τον χορό και τη χειροτεχνία, καθώς και με το μέλος του κυρία Νικολέττα Φωσκόλου, τη γνωστή τηνιακή σεφ.

•  Με πρόσφατη απόφαση του απερχομένου συμβουλίου ανταποκριθήκαμε στο αίτημα του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας για την ενίσχυση του φετινού χριστουγεννιάτικου παζαριού του. Έτσι, διαθέσαμε στο ίδρυμα χειροποίητα και άλλα μικροαντικείμενα από παλαιότερα παζάρια του συλλόγου.

• Στις 24 Οκτωβρίου τα μέλη του συλλόγου πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Μονή Κεχροβουνίου, ξεναγήθηκαν από την Ηγουμένη Ιουλιανή και, στη συνέχεια, μετέβησαν στον Φαλατάδο. Εκεί συμμετείχαν στην απολογιστική Γενική Συνέλευση και στο γεύμα που ακολούθησε.

Ειδική αναφορά για τα πεπραγμένα του απερχομένου συμβουλίου πρέπει να γίνει στο ότι ολοκληρώθηκε η κατασκευή οκτώ αυθεντικών παραδοσιακών στολών της Τήνου και στο ότι παραδόθηκαν στον σύλλογό μας τον περασμένο Μάρτιο.

Με τον τρόπο αυτόν ευοδώθηκαν οι επίπονες προσπάθειες της προκατόχου διοίκησης και, βεβαίως, η απλόχερη δωρεά της Εταιρείας Πολιτισμού ΑΙΓΕΑΣ του εφοπλιστή και φίλου της Τήνου κυρίου Αθανάσιου Μαρτίνου.

***
Στον απόηχο των προηγουμένων, η πρόεδρος και τα μέλη του απελθόντος συμβουλίου ευχαριστούμε τις γυναίκες της Τήνου που μας εμπιστεύθηκαν για να προσφέρουμε στον Σύλλογο Γυναικών από θέση ευθύνης.

Προσπαθήσαμε για το καλύτερο χωρίς να υπολογίσουμε κόπο. Παραδίδουμε μία ευπρεπή αίθουσα για τις δραστηριότητες του συλλόγου μας, καθώς και εξοφλημένη κάθε τρέχουσα υποχρέωσή του, όπως έχει πιστοποιήσει η Εξελεγκτική Επιτροπή (κυρίες Αγγελική Μαλλιάρη και Ευγενία Πρινέα).

Ευχόμαστε καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο επερχόμενο συμβούλιο. Είμαστε βέβαιες ότι θα εμπλουτίσει την πορεία του συλλόγου η οποία ξεκίνησε το 1983, συνεχίσθηκε τα τελευταία δυο χρόνια και θα συνεχισθεί στο μέλλον με τη Γυναίκα της Τήνου στο επίκεντρο.

Γαρυφαλλιά Πλυτά
Πηνελόπη Κουσουνάδη
Αντουανέτ Μιλάν
Καλλιόπη Κανακάρη
Αντριάνα Φλόρες-Μπόρκεθ
Σοφία Πρινέα
Ισμήνη Παγανέλη

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.