Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου - Τήνου κ. Δωρόθεος Β’ χθες μετέβη από τη Σύρο στην Άνδρο, με σκάφος, στον όρμο Κορθίου όπου και τέλεσε την εξόδιο Ακολουθία του θανόντος, διατελέσαντος Δημάρχου Άνδρου Ιωάννη Γλυνού, με τον οποίον συνεργάστηκε άριστα τα χρόνια της δημαρχιακής του θητείας, και για κοινωνικές δράσεις που αφορούσαν την ανακούφιση ευπαθών ομάδων και οικογενειών της Άνδρου αλλά και για τη στήριξη των Μοναστηρίων στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της δημοτικής αρχής. Μετά την εξόδιο επέστρεψε στην Ερμούπολη και χοροστάτησε στον Εσπερινό στον εορτάζοντα Ενοριακό Ναό Αγίων Αναργύρων στην περιοχή Μάννα.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, ωσαύτως με ιδιωτικό σκάφος, έπλευσε προς την ιερά νήσο Τήνο και αμέσως μετά την άφιξή του χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού στο εορτάζον παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων της ενορίας Μουντάδου στην περιοχή Γύρλα Τήνου.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην τιμή την οποία απονέμει η Εκκλησία από των πρώτων Χριστιανικών χρόνων στα ιερά Λείψανα των Αγίων τα οποία όπως αναφέρει ο ιερός Υμνογράφος των εορταζομένων Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, και μόνον δι’ αφής θεραπεύουν πάθη των ανθρώπων.

Συμμετείχαν, ο Έπαρχος Τήνου, ο Αντιπρόεδρος και μέλη της ΔΕ και ο έφορος του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας, εκκλησιαστικοί επίτροποι, Εκπαιδευτικοί και ευσεβείς Χριστιανοί από τη γύρω περιοχή.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, κατά το τοπικό έθος της Τήνου, παρετέθη παραδοσιακή δοχή από την εκκλησιαστική επιτροπή προς όλους τους εκκλησιασθέντες.

Το πρωί ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος μετέβη στη μικρή ενοριακή κοινότητα Μαρλά στις εσχατιές της Τήνου κατ’ έναντι της νήσου Άνδρου και ιερούργησε στον ωσαύτως εορτάζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αγάπη και τον σύνδεσμο που οι Άγιοι είχαν μεταξύ τους αλλά και πως εφιλανθρωπεύθησαν με αγάπη προς τους πάσχοντας ανθρώπους των οποίων πρώτα θεράπευαν τα ψυχικά και εν συνεχεία τα σωματικά νοσήματα και αναφέρθηκε ακριβώς στην αγάπη στην οποία και σήμερα οι Χριστιανοί οφείλουν να έχουν μεταξύ τους και η οποία πρέπει να απλώνεται και να επεκτείνεται και προς κάθε άνθρωπο όπως ακριβώς τόνισε και το Αποστολικό ανάγνωσμα και στην κοινή εορτή σήμερα όπως και σε κάθε μνήμη εορταζομένου Αγίου συμπάσης της Εκκλησίας ορατής και αοράτου, επιγείας και ουρανίου, αφού οι Άγιοι του Θεού πρεσβεύουν για τους ανθρώπους και η επί γης Εκκλησία εύχεται δια της ιεράς Προσκομιδής και για τους κεκοιμημένους οι οποίοι αποτελούν την ουράνια Εκκλησία.

Παρόντες μεταξύ των εκκλησιασθέντων ήσαν ο Πρόεδρος της Αδελφότητος Τηνίων και μέλη του Πατριωτικού αυτού Σωματείου της Τήνου στην Αθήνα, ο διατελέσας Κοινοτάρχης Πανόρμου και Επίτροπος του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Παρασσός Σαλταμανίκας, η διατελέσασα επίτροπος Μαρίνα Ξυπολιτίδου, ο Πρόεδρος της ΤΚ Υστερνίων Ιάκωβος Μαλακατές, οι πεφημισμένοι μαρμαρογλύπτες Νικόλαος Δούκας και Ιωάννης Καγιώργης, ο Πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Νικόλαος Χατζής και σύσσωμο το μικρό πλήρωμα της μικρής Ενορίας αυτής.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην αξία της Ενορίας για την ζωή των Χριστιανών, πως πρέπει να τη στηρίζουν και ευχαρίστησε τον Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό για τη μέριμνά του για την αέναη λειτουργική ζωή των μικρών Ενοριών παρ’ όλες τις υπάρχουσες δυσκολίες, όπως επίσης και τον Εφημέριο του Ναού Αρχιμανδρίτη Κύριλλο Κονταξή, ο οποίος επί εξαετία προσφέρει Ιεραποστολικό έργο λειτουργικής, ποιμαντικής και κηρυκτικής δράσεως σε μικρές ενορίες της Τήνου, στον οποίο και προσέφερε δώρον ευγνωμοσύνης ένα επιστήθιο Σταυρό.

Μετά ταύτα, στην παρακειμένη αίθουσα προσεφέρθη παραδοσιακή δοχή προς όλους.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης, Αλέξανδρος Δημουλάς

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.