Υπό τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες της ευλογημένης όμως βροχής που τόσο προσδοκούσαν τα νησιά μας, σήμερα η αγία Εικόνα λιτανεύθηκε δια χειρών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β’ συνοδευομένη και υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου της ιεράς νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεωργίου Φανερού, των Ιερέων, του Επάρχου Τήνου, του Δημάρχου, του Αντιπροέδρου της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας, του Λιμενάρχη Τήνου, του Διοικητού του ΑΤ Τήνου, του Διοικητού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Μοναχών από την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου, του Αρχηγού της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως του Δήμου Τήνου, Δημοτικών Συμβούλων, μελών της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ, του Προέδρου της ΤΚ Υστερνίων κ. Ιακ. Μαλακατέ, του Πολιτευτού των Κυκλάδων, Ιεροψαλτών, Διακονητών και των πιστών, από τον Πανίερο Ναό στη θέση "Θεοτόκος" όπου και ο Ναός της θαυμαστής διασώσεως, εποχουμένη στο αυτοκίνητο του Διευθυντού της Πυροσβεστικής κατά την σειρά της καθιερωθείσης τάξεως.

Αμέσως μετά την άφιξη, τελέσθηκε στον τόπο της θαυμαστής διασώσεως της Εικόνος, 18 Δεκεμβρίου 1842 από τα χέρια επιδόξου ληστού ο οποίος προσπάθησε να τη φυγαδεύσει μέσω Άνδρου στην Αθήνα, δέηση και εν συνεχεία Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή Εφημερίων των Ενοριών της Τήνου.

Προ του πέρατος της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε πρωθιεραρχικό Μνημόσυνο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Α’ προευπρεπισθέν υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου.

Ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε τον επιμνημόσυνο λόγο τον οποίο εξεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος 18 Νοεμβρίου κατά το ομοίως τελεσθέν Μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού Θεοτόκου Λαμίας.

Όπως είπε στην προσλαλιά του ο Σεβ. κ. Δωρόθεος, ο λόγος αυτός ήτο καρδιακός, δωρικός, λιτός και σκιαγραφεί με αβρότητα και ευγένεια ψυχής του συγγράψαντος Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου την προσωπικότητα του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου, γι’ αυτό και παρεκαλέσαμεν και ο ίδιος να έλθει και να συμμετάσχει και ο λόγος να αναγνωσθεί αλλά για αντικειμενικούς λόγους ο ίδιος δεν μπόρεσε να παραστεί, ανεγνώσθη όμως ο λόγος του.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της παραδοσιακής δοχής που ετοιμάζουν οι κάτοικοι των Υστερνίων προς όλους τους εκκλησιασθέντες, κατά την επάνοδο της αγίας Εικόνας έγινε στάση στη θέση "Μύλοι" όπου στον παραπλήσιο Ναό του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται ο τάφος του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος τέλεσε Τρισάγιο και κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη του και εν συνεχεία η αγία Εικόνα με την αυτή τάξη επανήλθε στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας.

Ο Σεβασμιώτατος επήνεσε τους εκκλησιασθέντες που παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία και ευχήθηκε σε όλους για τις επιούσες εορτές και το νέο έτος.

Στο τέλος διενεμήθη δίπτυχο για τα 30 χρόνια από την κοίμηση του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Α’, το οποίο απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, όμοιο με αυτό που διενεμήθη κατά το Ιερό Μνημόσυνο που τελέσθηκε 18 Νοεμβρίου στο Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.