Στις 14 Νοεμβρίου 2018, στην φιλόξενη αίθουσα του ΙΤΗΠ, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 43ης ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ του Συλλόγου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ», αφιερωμένη στους μαθητές και τις μαθήτριες της Α/θμιας & Δ/θμιας εκπαίδευσης, που ασχολήθηκαν με μεγάλη επιτυχία σε θέματα που αφορούσαν την προστασία του περιβάλλοντος το σχολικό έτος 2017-2018.

-Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ιωάννης Ψάλτης κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, αντί προλόγου κάλεσε τη μαθήτρια του 3ου Δημοτικού σχολείου Μαρίζα Παττακού, η οποία διάβασε το ποίημα «Γαλάζιο και Πράσινο» που έγραψε για τη εκδήλωση, η δασκάλα Αγγελική Θεοχάρη. (διαβάστε εδώ το ποίημα)

-Ακολούθησαν χαιρετισμοί από, α) την Αντιδήμαρχο Δήμου Τήνου κα. Αναστασία Δεληγιάννη εκ μέρους τουΔήμου Τήνου, β) τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού κ. Ευάγγελο Γκίζη .

-Η μαθήτρια του ΕΠΑΛ Κωνσταντίνα Φραμπασκάλη διάβασε τα μηνύματα που έστειλαν οι Αρχιερείς : α) Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Τήνου,Άνδρου…..Μυκόνου κ.κ. Δωρόθεος .

β) Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος ΚαθολικώνΝάξου-Τήνου-Άνδρου- Μυκόνου κ.κ. ΝικόλαοςΠρίντεζης.Ο κ. Ψάλτης εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες για τα καλά λόγια που ακούστηκαν από τους παραπάνω, καθώς και για τη διαχρονική στήριξη και αναγνώριση του έργου του Συλλόγου, από την πολιτική και πνευματική ηγεσία του τόπου μας.Α΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

-Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στον Διευθυντή του Α΄Δημοτικού σχολείου Τήνου κ. Εμμανουήλ Απέργη. Ο κ. Απέργης τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη που έχουν τα παιδιά για βιωματική μάθηση και παρουσίασε με μοναδικό τρόπο και πλούσιο εποπτικό υλικό την μετατροπή ενός μπαζότοπου, σε πρότυπο σχολικό κήπο, την παραγωγή λαχανικών, την μεταποίηση τους (μαγείρεμα), την προσφορά λαχανικών στην Κοινωνική κουζίνα, κλπ, με την άμεση συμμετοχή των μαθητών του σχολείου, τη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων και φυσικά του Συλλόγου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ».

Ο κ. Απέργης μίλησε επίσης για τις επισκέψεις των μαθητών του Α΄ Δημοτικού στο φυτώριο του Συλλόγου, και για τη συμμετοχή των παιδιών στις δενδροφυτεύσεις σε διάφορα σημεία του νησιού. (ακολουθούν δυο πολύ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ α) Δενδροφύτευση του σχολικού κήπουκαι β) Κηπάκι μας μικρό και μοσχομυριστόΕΠΑΛ ΤΗΝΟΥ

-Στη συνέχεια η Μαθήτρια του ΕΠΑΛ Τήνου κα. Κωνσταντίνα Φραμπασκάλη παρουσίασε τη δράση της Περιβαλλοντικής Ομάδας του ΕΠΑΛ Τήνου με θέμα «τη διάσωση των παραδοσιακών σπόρων του τόπου μας και τη διάδοση στο νησί της Τήνου του πολυτιμότατου δένδρου της χαρουπιάς». Μια μοναδική εργασία που ανέδειξε την εθελοντική εργασία που πραγματοποίησαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ στη διάρκεια του σχολικού έτους 2017-2018 μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές τους Κωνσταντίνο Καραγιώργο, Σοφία Γκαβάνη και Χρυσούλα Κελεπούρη, εκτός ωρών διδασκαλίας του σχολείου, σε συνεργασία με τους ανθρώπους του Συλλόγου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ» για την α) παραγωγή 2000 νεαρών φυτών χαρουπιάς, ξεκινώντας από τη συλλογή σπόρων, κοσκίνισμα χώματος, προβλάστηση σπόρων, παραγωγή σπορόφυτων μέχρι και τη μεταφύτευση σπορόφυτων σε γλάστρες.

β) την Παραγωγή 1000 σπορόφυτων διαφόρων λαχανικών τα οποία προσέφεραν δωρεάν στους ερασιτέχνες αγρότες της Τήνου σε ειδική εκδήλωση στην πλατεία «Παντάνασσας» της πόλης Τήνου την άνοιξη.Γ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΝΟΥ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Δ1 και Δ2 του 3 ου Δημοτικού Σχολείου Τήνου με την καθοδήγηση των διδασκαλισσών τους Καρατζή Αργεντίνη και Θεοχάρη Αγγελική αντίστοιχα, ασχολήθηκαν στα πλαίσια τους έτους της Χαρουπιάς, με το γνωστό , άγνωστο δένδρο που λέγεται χαρουπιά.

-Συγκέντρωσαν πληροφορίες από καλλιεργητές, επισκέφτηκαν βιβλιοθήκες, μπήκαν στο διαδίκτυο και καλλιέργησαν νεαρά φυτά χαρουπιάς, συνέβαλαν αποφασιστικά στη δημιουργία μικρού δάσους από χαρουπιές στον Άγιο Φωκά, συμμετοχή στη δενδροφύτευση

-Συνέγραψαν τρεις πολύτιμες εργασίες και ένα παιγνίδι, με τίτλους:

1. Η φίλη μας η χαρουπιά
2. Όσα δεν ήξερες για τη χαρουπιά
3. Άκουσε τη χαρουπιά αν θες να τρως υγιεινά
4. Παιγνίδι μνήμης και παρατηρητικότητας με θέμα τη χαρουπιά

-Πέραν των παραπάνω οι μαθητές και οι μαθήτριες άφησαν το αποτύπωμά τους με δεκάδες ζωγραφιές, παραστάσεις και κείμενα, που αναρτήθηκαν σε πίνακες και στόλισαν την είσοδο του Ιδρύματος Τηνιακού πολιτισμού για τις ανάγκες της εκδήλωσης. -Ακολούθησε η προβολή ντοκιμαντέρ με μουσική υπόκρουση

Τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου χειροκρότησαν παρατεταμένα τις παρουσιάσεις και των τριών σχολείων Ο συνταξιούχος δάσκαλος κ. Στέλιος Δεσύπρης μιλώντας για λογαριασμό όλων εξέφρασε τη συγκίνησή τους και την ευγνωμοσύνη του προς τους δασκάλους για το εκπαιδευτικό τους έργο και για το Σύλλογος για την τεράστια όπως είπε προσφορά του στον τόπο μας. (διαβάστε εδώ τον λόγο του)

Τον κύκλο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης έκλεισε ο Ταμίας του Συλλόγου κ. Σωτήριος Σπανός ο οποίος διάβασε την έκθεση πεπραγμένων της Εξελεγκτικής επιτροπής του Συλλόγου για την περίοδο 2017-2018 .

Ο κ. Σπανός στάθηκε ιδιαίτερα στους ευεργέτες του Συλλόγου ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ για την περίοδο 2017-2018.

Η έκθεση πεπραγμένων εγκρίθηκε ομόφωνα. -Τελειώνοντας,

ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Ψάλτης εξέφρασε ευχαριστίες α) στο Δ.Σ. του ΙΤΗΠ, το οποίο έθεσε υπό την Αιγίδα του και αυτή την εκδήλωση του Συλλόγου, τον Διευθυντή του Ιδρύματος κ. Μάρκο Βιδάλη και το λοιπό προσωπικό του Ιδρύματος, για την ευγένειά τους και τη διάθεση προσφοράς τους.

β) στη Διεύθυνση της ηλεκτρονικής εφημερίδας της Τήνου, Τήνος Τoday για την συνεχή υποστήριξη μέσω των στηλών της του Συλλόγου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ»

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.