Μέρες γιορτινές, μέρες με δώρα, ευχές, χαμόγελα. Πρωταγωνιστές, τα παιδιά, που περιμένουν με αγωνία τον Άγιο Βασίλη για να τους φέρει το αγαπημένο τους παιχνίδι ... στην Τήνο όμως και τα ήθη-έθιμα συνεχίζουν να διατηρούνται και να περνούν από γενιά σε γενιά.

Τα παιδιά βγαίνουν πριν και  μετά τη δύση του ηλίου και λένε τα Τηνιακά ή τα παραδοσιακά κάλαντα τόσο στα Χριστούγεννα όσο και στην Πρωτοχρονιά. Κάλαντα λέγονται επίσης του Αγίου Βασιλείου καθώς και των Θεοφανίων. Ο θρησκευτικός Σύλλογος «Παναγία η Βουρνιώτισσα» βγαίνει το βράδυ, Παραμονή Πρωτοχρονιάς στα σοκάκια του νησιού και λένε τα κάλαντα με τον δικό τους παραδοσιακό τρόπο (σύντομα σχετικά ανάρτηση)

Πάμε να δούμε λίγο τι γίνετε και στα χωριά του νησιού. Διαφέρουν τα έθιμα από οικισμό σε οικισμό. Το κλίμα είναι γιορτινό και οικογενειακό. Το καλαμπούρι και οι καλοί μεζέδες είναι οι «οδηγοί».

Στον Τριπόταμο πραγματοποιείται ο «Κάβος» είναι ένα μοναδικό έθιμο που διεξάγεται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, ξεκινά την ημέρα της Πρωτοχρονιάς με τη λιτάνευση της εικόνας, του ΙΝ της Κοίμησης της Θεοτόκου και κορυφώνεται την ημέρα των Χριστουγέννων, όπου μόνο οι άντρες  αρχηγοί των οικογενειών του χωριού παρακάθονται σε κοινό τραπέζι, λύνουν τις διαφορές τους και προγραμματίζουν  το Δημόσιο Βίο του Τριπόταμου για την ερχόμενη χρονιά.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.