Το «Σαν το Αλάτι» στον Άγιο Φωκά Τήνου και το «Μικρό Καράβι» στην πόλη του νησιού συγκαταλέγονται στους 24 γαστρονομικούς θησαυρούς του 2018 σύμφωνα με το Greek Gastronomy Guide το οποίο επισκέφτηκε περιοχές και ανακάλυψε σχετικά άγνωστους θησαυρούς της ελληνικής γαστρονομίας.


To ταβερνάκι «Σαν τ’ αλάτι» του Βασίλη Πλακιά και της συζύγου του Μαρίας Τάτση στην παραλία του Αγίου Φωκά, ένα χιλιόμετρο από το λιμάνι της Τήνου λειτούργησε πρώτη φορά το 2014. Με γερά όπλα την άπλετη θέα το Αιγαίο, αφού από την θάλασσα το χωρίζει μόνο ο στενός επαρχιακός δρόμος, την εξαίρετη κουζίνα και τον μύθο του καταστήματος, η ψαροταβέρνα έκλεψε πολύ σύντομα την καρδιά των καλοφαγάδων της Τήνου.

Πιστοί στον μύθο του καταστήματος, οι μεζέδες που κυριαρχούν προέρχονται από τη θάλασσα ή έχουν εντονη παρουσία του αλατιού. Αφράτη ταραμοσαλάτα ή ρεγγοσαλάτα, γαύρος μαρινάτος, παστές σαρδέλες, γαρίδες ψητές με λαδολέμονο κάπαρης, ελαφροκαπνισμένη μελιτζανοσαλάτα, με σκορδάκι και μπόλικο μαϊντανό, τουρσί επάνω σε ψημένο χωριάτικο ψωμάκι, ντόπιο πικάντικο τυράκι – καρίκι – συνοδεία με σύκο και λεμόνι, αλλά και το ημιάγριο ντόπιο αγκιναράκι στο λαδόξυδοΤο εστιατόριο Ήταν ένα μικρό καράβι βρίσκεται μέσα σε μια υπέροχη ήσυχη αυλή – στο παρελθόν ήταν ο θερινός κινηματογράφος της πόλης – στο παλιό λιμάνι της Τήνου δυο βήματα από την θάλασα. Δημιουργός της ο Αντώνης Ψάλτης που μαζί με την αδελφή του Σταματούλα έχουν διαμορφώσει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εστιατόρια δημιουργικής κουζίνας στην Τήνο.

Ο Αντώνης Ψάλτης είναι ένας πολύ καλός μάγειρας με προϋπηρεσία στο Balthazar, στο Rock and Roll και στο 48, ως μέλος της μπριγκάντας του Χριστόφορου Πέσκια. Μα ο πιο σημαντικός του τίτλος είναι, ότι είναι – αν και ιδιαίτερα ταπεινός και σεμνός – ένας από τους πρωτεργάτες του κινήματος Tinos Food Paths, που βραβεύτηκε στα πρόσφατα Tourism Awards, το κίνημα “παράδειγμα” για την ελληνική γαστρονομία ή το κατά πώς ένας τόπος γίνεται γαστρονομικός προορισμός.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.