Ευαγγελίζου Γη Χαράν Μεγάλη
Αινείτε Ουρανοί Θεού την Δόξαν!

«Καθ’ ον χρόνον ο πολυέσπλαχνος Θεός των Χριστιανών εθαυμάστωσε τα ελέη του, υπέρ της σωτηρίας του Λαού Του, εξάγων αυτόν από την δουλείαν του Αλλοφύλου εν χερί κραταιά
και εν βραχίωνι υψηλώ, ηυδόκησε συγχρόνως να μεγαλύνη και την υπερένδοξον αυτού Μητέρα, την υπεραγίαν Θεοτόκον, με την θαυμασίαν ανακάλυψιν της πανσέπτου αυτής εικόνος κατά την νήσον Τήνον…». Αυτά έγραφαν οι πρόγονοί μας δέκα ακριβώς χρόνια μετά το θαύμα της Τήνου. Είχαν εξ αρχής, και όχι, χωρίς αποχρώντα λόγο, συνδέσει την ανάσταση του Γένους με την Εύρεση της αγίας εικόνας του Ευαγγελισμού.

Δέκα ακριβώς χρόνια πριν, τέτοια ημέρα η μικρή κοινωνία της Χώρας του Αγίου Νικολάου, η οποία στέναζε από την απειλή της βροτολοιγού πανώλης και της αρμάδας του οθωμανικού
στόλου, άκουσε το καλό άγγελμα. Ήταν μεσημέρι όταν η αξίνα του Φαλαταδιανού εργάτη συνάντησε την Ιστορία. Το όραμα της Γερόντισσας του Κεχροβουνίου είχε γίνει πραγματικότητα:«Ευαγγελίζου γη χαράν μεγάλη!, αινείτε ουρανοί Θεού την δόξαν»! Η Τήνος όλη ξεσηκώθηκε ακούγοντας το χαρμόσυνο άγγελμα! Οι ταπεινοί χωρικοί του νησιού, με τον ισχνό φωτισμό των φαναριών έφθασαν στην πόλη. « Δεύτε Τήνιοι πολίτες να πανηγυρίσωμεν, Εύρεσιν της Παναγιάς μας, όλοι να υμνήσωμεν »! Μακάριοι όσοι έζησαν τις ιερές εκείνες στιγμές. Ευλογημένοι εκείνοι που πορεύτηκαν έκτοτε υπό τη σκέπη Της.

Οι εκατοντάδες ανέστιοι πρόσφυγες από την καθημαγμένη Χίο, τη Σμύρνη, τα Μοσχονήσια και την ανυπότακτη Κρήτη, που περιέφεραν τη δυστυχία τους στις ακτές του νησιού μας
ένιωσαν ένα βάλσαμο στις πονεμένες ψυχές τους. Ήταν εκείνοι που πρώτοι θα μετέφεραν την καλή είδηση στις ακτές του Αιγαίου. Ο Θεός είχε ευσπλαχνιστεί το Γένος των Ελλήνων. Και η υπόσχεση είχε δοθεί στην Τήνο, στον αγρό του Δοξαρά. Τα κρίσιμα εκείνα χρόνια της Παλιγγενεσίας, όταν καθημερινά η ελπίδα εναλλασσόταν με την απελπισία, τρία χαρμόσυνα μηνύματα αναπτέρωσαν το φρόνημα των εξεγερμένων Ελλήνων: Η καταστροφή του Δράμαλη, η εύρεση της Αγίας εικόνας του Ευαγγελισμού στην Τήνο και το Ναβαρίνο.

Το καθένα είχε τη βαρύτητά του. Όμως το θαύμα της Τήνου ήταν εκείνο που είχε τη μεγαλύτερη εξακτίνωση κι αυτό γιατί βιώθηκε ως θεία υπόσχεση. «Ο Θεός υπόγραψε την ελευθερία της Ελλάδας και δεν παίρνει την υπογραφή του πίσω», έλεγε στους φοβισμένους Έλληνες ο Γέρος του Μοριά. Και αυτή είχε μπει στην Τήνο τέτοια μέρα πριν 196 χρόνια.

Οι πρόγονοί μας, όμως, φάνηκαν αντάξιοι της θείας εκείνης υπόσχεσης. Σε ελάχιστο χρόνο ανέγειραν τον καλλιμάρμαρο ναό που δεν άργησε να γίνει το παλλάδιο του Έθνους, φάρος ελπίδας όλων των χριστιανών στις ακτές του Αιγαίου. Ήταν το πρώτο δημόσιο οικοδόμημα της νεότερης Ελλάδας, το οποίο υπήρξε το προοίμιο ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος μετά από αιώνες σκλαβιάς.

Και δεν αρκέστηκαν στην ανέγερση, αλλά εγκαθίδρυσαν λαϊκό έλεγχο της διοίκησης και με τη διαθήκη τους καθόρισαν τους στόχους του προσκυνήματος: φιλανθρωπία, παιδεία και κοινή ευποιΐα, εντεταγμένους στα προτάγματα του νεοελληνικού διαφωτισμού, από τους οποίους και δεν παρέκκλιναν ποτέ.

Αποτελεί ευλογία και τύχη να έχουμε στο νησί μας ένα από τα αρχαιότερα ιδρύματα του ελληνικού κράτους και για αυτό οφείλουμε να συνεργαστούμε, Λαός και Κλήρος, Κλήρος και Λαός, κατά την αρχαία τάξη και τους ιερούς κανόνες της εκκλησίας, για την απρόσκοπτη δημοκρατική λειτουργία και τη συνέχιση της τεράστιας θρησκευτικής, εθνικής, κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς του.

Εμείς θέλουμε -και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε τα τελευταία χρόνια-την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο του Ιερού μας ιδρύματος, σύμφωνα με την διαθήκη των κτητόρων και την παγιοποίηση της αποκατάσταση της επί δυο αιώνων παράδοσης.

Φίλες και φίλοι,

Η περίπτωση της Τήνου είναι μοναδική στην ιστορία του έθνους.

Τιμώντας, λοιπόν, την επέτειο του μεγάλου θαύματος, κλίνουμε για μιαν ακόμη φορά ευλαβικά το γόνατο στην πανάχραντο μητέρα του Κυρίου μας και πορευόμαστε χωρίς καμία παρέκκλιση το δρόμο που χάραξαν οι πρόγονοί μας, πιστοί στην ιερή παρακαταθήκη που μας παρέδωσαν!

Χρόνια πολλά σε όλους σας. Η Παναγία μας να σας ευλογεί!

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.