Διαβάστε το λόγο του Δημάρχου Τήνου, Γιάννη Σιώτου κατά την σημερινή εκδήλωση του απολογισμού - κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Δήμου Τήνου, στο κατάμεστο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. 

Συνηθίζεται τη νέα χρονιά να πραγματοποιούμε όλοι ένα απολογισμό για το χρόνο που πέρασε και να κάνουμε ένα προγραμματισμό για τη χρονιά που έρχεται.  Αυτό που κάνει ο καθένας μας στην οικογενειακή και επαγγελματική του ζωή οφείλουμε να το κάνουνε και εμείς, ως Δήμος Τήνου.

Ένας Δήμος που οφείλει να προγραμματίζει, να σχεδιάζει, να διεκδικεί, να υλοποιεί με μόνο ένα στόχο: να πάει το νησί μας ακόμα πιο Ψηλά. Να κάνει την Τήνο ένα νησί, που θα προσφέρει μια καλή ποιότητα ζωής στους κατοίκους του, 12 μήνες το χρόνο. Αλλά και να κάνει την Τήνο ένα ξεχωριστό και ποιοτικό τουριστικό προορισμό, που θα προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Αυτοί οι στόχοι, φίλες και φίλοι, δεν είναι ούτε φιλόδοξοι, ούτε απραγματοποίητοι. Οι στόχοι αυτοί είναι απολύτως ρεαλιστικοί γιατί υπάρχουν οι δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για να τους πετύχουμε: ένας τόπος με μοναδικές φυσικές ομορφιές και ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα και ένα ανθρώπινο δυναμικό που διακρίνεται για το φιλότιμο, την εργατικότητα και την κουλτούρα του.Υπάρχουν όμως και αυτά που δεν έχουμε: Δεν έχουμε, ειδικά τα τελευταία χρόνια, μια ευνοϊκή οικονομική συγκυρία με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί εντυπωσιακά οι κρατικές χρηματοδοτήσεις.  Δεν έχουμε σε κάθε περίπτωση μια αναλογική και δίκαια χρηματοδότηση γιατί χρηματοδοτούμαστε με βάση τα αποτελέσματα της απογραφής και όχι με βάση τους χιλιάδες επισκέπτες, που καλούμαστε σε κάθε τουριστική περίοδο να φιλοξενήσουμε.

Δεν έχουμε επίσης διαμορφώσει όλα αυτά τα χρόνια μια επιθετική αναπτυξιακή στρατηγική, που θα την υπηρετούμε ανεξαρτήτως πολιτικών και αυτοδιοικητικών διαφορών όλοι μαζί σαν μια Φωνή. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι και πρωτίστως εμείς, που διεκδικούμε δημόσιους ρόλους είναι ότι στη σημερινή εποχή δεν κερδίζει αυτός που φωνάζει ή που υπόσχεται τα περισσότερα, αλλά αυτός που μπορεί να σχεδιάζει και να διεκδικεί.

Η σημερινή εποχή δεν απαιτεί μεγάλα και εύκολα λόγια, αλλά κυρίως αποφασιστικότητα, εξωστρέφεια και καθαρές κουβέντες. Οι ευκαιρίες υπάρχουν και οι λύσεις θα βρεθούν, αλλά κανένας δεν θα μας τις χαρίσει εύκολα και χωρίς κόπο και δουλειά.

Θέλω να γνωρίζετε ότι παρά την δυσμενή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τους λίγους και συγκεκριμένους πόρους που πλέον διαθέτουμε, προγραμματίζουμε και υλοποιούμε στον μεγαλύτερο επιτρεπόμενο βαθμό, όσα περισσότερα εξυπηρετούν και βελτιώνουν την καθημερινότητα όλων μας. Με ακεραιότητα, διαφάνεια, υπευθυνότητα, σκληρή δουλειά και με αντίπαλο τα προβλήματα και τις προκλήσεις για την ανάπτυξη, προσπαθήσαμε να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά του Δήμου και να επιλύσουμε τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν.

Δεν μεμψιμοιρούμε για τη συνεχιζόμενη μείωση των διαθέσιμων πόρων, αντιθέτως με σχέδιο και επιμονή καταφεύγουμε σε προγράμματα χρηματοδότησης από την Ε.Ε. από το Π.Δ.Ε. τη ΠΝΑ, και το Πράσινο Ταμείο για να εξασφαλίσουμε επιπλέον πόρους για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και πολιτικών για τον τόπο μας και έτσι μόλις σε 12 μήνες καταφέραμε χρηματοδοτήσεις άνω των 5.000.000 ευρώ!

Μόνο εμείς που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε κάναμε οικογένειες στον υπέροχο αυτό τόπο μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο νησί από αυτό που μας παρέδωσαν οι πατεράδες μας.

Και αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να περιορίζεται ούτε από τις προσωπικές μας φιλοδοξίες, ούτε να προσαρμόζεται στις ανάγκες μιας εκλογικής αντιπαράθεσης σε αυτοδιοικητικό και εθνικό επίπεδο.

Προσωπικά θέλω να ξέρετε ότι θα προστατεύσω και θα εγγυηθώ την αποτελεσματική και δημιουργική πορεία του Δήμου, όσον αφορά την προετοιμασία του νησιού για τη νέα τουριστική περίοδο ανεξαρτήτως των επερχόμενων εκλογών.

Όπως και θα διεκδικήσω αυτά που μας αξίζουν ως νησί και ως Τηνιακοί ανεξαρτήτως το ποιος θα κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Γιατί η Τήνος μας είναι πάνω απ´ όλα.

Φίλες και φίλοι,

Όπως γνωρίζετε πριν από ένα χρόνο κλήθηκα να αναλάβω τις τύχες αυτού του Δήμου μετά την τραγική απώλεια ενός ανθρώπου που αγάπησε και τίμησε το νησί μας, όσο λίγοι στο παρελθόν. Πράγματι, εάν η απώλεια είναι συνάρτηση της προσφοράς, τότε το κενό που αφήνει η απώλεια του Δημάρχου μας Σίμου Ορφανού είναι τεράστιο καθώς ήταν ένας άξιος Δήμαρχος, μια φωτεινή παρουσία, που για πολλά χρόνια υπηρέτησε τον τόπο μας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση με όραμα, συνέπεια και αγωνιστικό πνεύμα, διδάσκοντας, συνάμα, ήθος και σεμνότητα. Ο εκλιπών ξεχώριζε για πολλά, χαρακτηριστική, όμως, ήταν η λιτότητα, η εργατικότητα, η δημοκρατικότητα και η σαφήνεια λόγων και έργων του.

Το σοκ ήταν μεγάλο για όλους μας. Όμως σε σύντομο χρονικό διάστημα βρήκαμε τα πατήματά μας και ξεκινήσαμε να πραγματοποιούμε όλα όσα σχεδιάσαμε, βασισμένοι στο όραμα που είχε ο αείμνηστος Σίμος για το νησί μας. Ξεκινήσαμε με στόχο να φέρουμε την Τήνο μας στην θέση που της αξίζει.

Όλους αυτούς τους μήνες μαζί με τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους, αλλά και τους άξιους και φιλότιμους εργαζόμενους του Δήμου προσπαθήσαμε να επιταχύνουμε διαδικασίες, να σχεδιάσουμε απαραίτητα έργα, να λύσουμε προβλήματα της καθημερινότητας, να διεκδικήσουμε από την Πολιτεία επιπλέον χρηματοδοτήσεις.

Ο απολογισμός αυτού του έργου έχει σίγουρα θετικό πρόσημο.


Συγκεκριμένα:

1. Διεκδικήσαμε και ύστερα από συντονισμένες κινήσεις πετύχαμε τη χρηματοδότηση από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Υπ. Οικονομίας & Ανάπτυξης, ύψους 1.125.000 €., το οποίο αφορά την Επεξεργασία 15.000 τόνων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων έως ότου ολοκληρωθεί η κατασκευή και λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολλειμάτων και Μονάδας Κομποστοποίησης στη θέση Κοσσίνι

Ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό έργο το οποίο σε συνδυασμό με την επικείμενη χρηματοδότηση ύψους 7.020.000 ευρώ από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την κατασκευή ΧΥΤΥ σχεδιάζουμε ότι θα λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων στο νησί μας, περνώντας την Τήνο σε μια νέα εποχή, στην εποχή της ολοκληρωμένης, οικονομικής και συμβατής με τον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης.

2. Από τον περασμένο μήνα ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη διενέργεια διαγωνισμού προμήθειας μονάδας αφαλάτωσης 1.000 m3/ ημέρα. Η προληπτική αυτή ενέργεια εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο της δημοτικής αρχής για την κατασκευή έργων και την προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού με στόχο την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος. Ήδη έχουν υποβληθεί στο ΥΠΕΣ αιτήματα για χρηματοδότηση: α) της εκτέλεσης έργων βελτίωσης του δικτύου ύδρευσης της πόλης της Τήνου με αντικατάσταση των υφιστάμενων σωληνώσεων, προϋπολογισμού 525.000,00 ευρώ και β) της προμήθειας δυο μονάδων αφαλάτωσης 2.000m3/ημέρα, προϋπολογισμού 868.000,00 ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι», τα οποία κατά 99% θα έχουν θετική έκβαση.

2α. Σημειώνω δε ότι το 2018 εξασφαλίσαμε έκτακτη επιχορήγηση από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Νησιωτικής Πολιτικής έκτακτη επιχορήγηση ύψους 2018 για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς λειψυδρίας.

Φίλες και φίλοι πρόθεσή μας είναι να μην αφήσουμε το χρόνο να λειτουργήσει σε βάρος μας και για αυτό το λόγο πήραμε την πρωτοβουλία να επισπεύσουμε με δικές μας διαδικασίες, ώστε την επόμενη περίοδο να προλάβουμε τυχόν προβλήματα που θα δημιουργούσαν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας αλλά και θα «δυσφήμιζαν» το νησί μας.

3.Πέραν των ανωτέρω εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ύψους 1.700.000 ευρώ για την κατασκευή νέου δικτύου μεταφοράς νερού από τις πηγές Ζωδεμένης και Λιμοκού προς ύδρευση των οικισμών Υστερνίων και Καλλονής και των οικισμών Πύργος, Πάνορμος, Πλατιά, έργο που θα διασφαλίσει στο εγγύς μέλλον την υδατική επάρκεια των ιστορικών αυτών οικισμών.Παιδεία


4.Με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και ιδίους πόρους επισκευάστηκε –αναβαθμίστηκε ο παιδικός σταθμός με συνολικό κόστος περί τα 245.900 €, ο οποίος φέρει τον όνομα πλέον του αειμνήστου Δημάρχου, πρωτεργάτη αυτού του σπουδαίου έργου.

4α.Είναι ήδη στον αέρα ο διαγωνισμός ύψους 47.000,00 περίπου για την επισκευή και συντήρηση του κτιρίου και των αυλείων χώρων που στεγάζει το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Πύργου, με χρηματοδότηση που καταφέραμε να λάβουμε από το ΥΠΕΣ ύψους 38.900,00 ευρώ

4β.Περαιτέρω έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση 244.000 € από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την συντήρηση των σχολικών κτιρίων του νησιού μας και ήδη σαν δήμος με τις περιορισμένους πόρους πετύχαμε μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις σε όλα τα σχολεία του νησιού, που αφορούν την συντήρησή τους και την προμήθεια διαδραστικών πινάκων, αθλητικού υλικού, ηλεκτρονικών υπολογιστών κλπ

4γ. “Περατώθηκε πρόσφατος ο διαγωνισμός, αναφορικά με την αποπεράτωση της Μοσχούλειου Σχολής Τήνου και συγκεκριμένα της Επισκευής πλάκας μεσοπατώματος, εσωτερικές επισκευές – εξωτερικές επισκευές και αντικατάσταση στέγης, ύψους 108.052,12 € και αναμένεται σύντομα η παράδοση αυτού του αρχιτεκτονικού διαμαντιού.

5.Από τις πρώτες μέρες του 2018 σηκώσαμε τα μανίκια μας και σκύψαμε στο πρόβλημα των παιδικών χαρών. Οι παιδικές χαρές είναι απόλυτα συνυφασμένες τόσο με τη ψυχαγωγία των παιδιών μας, όσο όμως και με την ασφάλειά τους. Βεβιασμένες κινήσεις για δημιουργία εντυπώσεων που, ωστόσο, δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας δεν πρόκειται να κάνουμε. Στόχος μας και για την Παλλάδα είναι η δημιουργία μίας νέας, πιστοποιημένης, σύγχρονης και ασφαλούς παιδικής χαράς.

Ο Δήμος Τήνου επισπεύδει τις διαδικασίες ώστε , όσο το δυνατόν συντομότερα, για να δοθεί σε χρήση για τα παιδιά μας και για το λόγο αυτό οι υπηρεσίες ασχολούνται καθημερινά με το θέμα παλεύοντας κυριολεκτικά με το χρόνο. Υπενθυμίζουμε ότι η παιδική χαρά της Παλλάδας βρίσκεται εντός χερσαίας ζώνης Λιμένα Τήνου και την ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης έχει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τήνου – Άνδρου, αν και μέχρι πρότινος δεν ήταν απολύτως ξεκάθαρο. Μόλις ξεκαθάρισε το “ιδιοκτησιακό καθεστώς”, η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Τήνου συνέταξε μελέτη με αντικείμενο “Εργασίες επισκευής βελτίωσης και συμμόρφωσης σύμφωνα με τα πρότυπα συστήματα πιστοποίησης παιδικής Χαράς Λιμένα Τήνου” προϋπολογισμού 244.000,00 €. Το κόστος αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το ΔΛΤΤ-Α το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες για τις απαραίτητες εγκρίσεις και έχει προχωρήσει στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Τήνου ο οποίος θα είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου.

Είναι σε όλους γνωστό ότι η συγκεκριμένη παιδική χαρά είναι η μεγαλύτερη αλλά και η κεντρικότερη που διαθέτει η πόλη μας, αλλά όλοι επίσης γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται και φυσικά όλοι θέλουμε να επισκευαστεί. Καταλαβαίνουμε ότι στερούμε από τα παιδιά της Τήνου έναν χώρο αναψυχής και παιχνιδιού, αλλά είμαστε σίγουροι ότι μετά την ολοκλήρωση της επισκευής όλοι θα πουν ότι άξιζε ο κόπος της αναμονής.

Σήμερα σας ανακοινώνω με χαρά ότι ο διαγωνισμός είναι ήδη στον αέρα.

Επιπλέον, με το «καλημέρα» και με ίδιους πόρους εγκαταστάθηκαν παιδικές χαρές στον Πύργο και στον Φαλατάδο, ενώ παράλληλα εκπονήθηκαν μελέτες για την παιδική χαρά στην πλατεία Ορλώφ (στο Μύλο που λέγαμε στην Παραγγερια), της οποίας ο διαγωνισμός αν και είχε βγεί στον αέρα εδώ και μήνες καθυστέρησε λόγω ενστάσεων των υποψήφιων αναδόχων και εν τέλει κατακυρώθηκε ο ανάδοχος τον περασμένο μήνα και αναμένεται σύντομα η κατασκευή της.

Παράλληλα πετύχαμε στις 21.09 την ένταξή μας στην χρηματοδότηση ύψους 209.000 € του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ για την προμήθεια και τοποθέτηση οργάνων εξοπλισμού των παιδικών χαρών με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της ψυχαγωγίας των ανηλίκων μας σε οικισμούς τόσο της Δ.Ε Εξωμβούργου όσο και Τήνου ( ενδεικτικά Μουντάδος, Σκαλάδος, Στενή, Χατζηράδος, Μυρσίνη, Δυο Χωριά, Υστέρνια, Καλλονή, Κάμπος, Τήνος – Μυρτιδιώτισσα).

Παράλληλα στον προϋπολογισμό του 2019 εντάξαμε την κατασκευή παιδικών χαρών και σε άλλα σημεία του νησιού, ώστε να μην υπάρχει κανένα παιδί παραπονούμενο ενώ δρομολογούμε και την κατασκευή skate park & pet park.


Στον τομέα του αθλητισμού


Αποπεράτωση Αθλητικού Γυμναστηρίου Δήμου Τήνου – Τοποθέτηση Κλιματισμού.

Στην κεντρική αίθουσα αθλοπαιδιών του Κλειστού Γυμναστηρίου εγκαταστάθηκε σύστημα κεντρικού κλιματισμού – αερισμού – εξαερισμού με δύο αυτόνομες κλιματιστικές μονάδες. Εργασίες έγιναν και για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, όπως περίφραξη του γηπέδου και των θύρων εισόδου, μπάρες ασφαλείας κλπ. Με προϋπολογισμό 156.716 € και με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια.

Με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια (ύψους 196.155 €) αναμένεται εντός ολίγου η αναβάθμιση του ποδοσφαιρικού γηπέδου στο Βίντσι και συγκεκριμένα η προμήθεια και τοποθέτηση 5.625,00τμ συνθετικού χλοοτάπητα (αντικατάσταση του ήδη φθαρμένου), καθώς και η προμήθεια και εγκατάσταση 300 πλαστικών καθισμάτων, ενός ζεύγους εστιών και τεσσάρων σημαιών κόρνερ.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε και στα αθλητικά δρώμενα του νησιού μας. Επιχορηγούμε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, όπως final four μπάσκετ και βόλεϊ, το ποδοσφαιρικό τουρνουά και το τουρνουά πινγκ πονγκ καθώς και αγώνες δρόμου.

Επιχορηγήσεις έγιναν και στα αθλητικά σωματεία του νησιού μας καθώς και προμήθειες αθλητικού υλικού.

Στον τομέα του πολιτισμού

Υποβάλαμε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ύψους περί τα 2.500.000 €. για την επισκευή & συντήρηση του Κιν/φου ΑΙΟΛΙΣ, ώστε το νησί της τέχνης και της κουλτούρας να αποκτήσει έναν σύγχρονο πολυχώρο πολιτισμού με στόχο την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.

Προχωρούμε γοργά την διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου πολιτιστικών χρήσεων στη θέση το Νταμάρι του Δράκου-Καπαρία στην Τ.Κ. Πανόρμου.

Περαιτέρω ζητήσαμε και λάβαμε χρηματοδότηση ύψους 15.000 ευρώ ώστε να προμηθευτούμε ειδικό τάπητα που θα προστατεύει το κλειστό, έτσι ώστε να λαμβάνουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός του κλειστού.

Ακόμη πετύχαμε Χρηματοδότηση της μελέτης του έργου «Επισκευή του κτιρίου κληροδοτήματος Ελένης Νεοφύτου επί της ακτής Π. Λιαρούτσου ιδιοκτησίας Ιερού Ιδρύματος Αγίας Τριάδας Γύρλας Τήνου» από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους 50.372 €.

Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αναδεικνύονται ως μια νέα ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη προσέγγιση σχεδιασμού της αστικής κινητικότητας, που επιτρέπει στις τοπικές αρχές να αναπτύσσουν και υλοποιούν στρατηγικές που περιλαμβάνουν το σχεδιασμός πολιτικών για τη βιώσιμη κινητικότητα

• τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη
• την αναβάθμιση του περιβάλλοντος με περιορισμό της ρύπανσης και του θορύβου
• τη βελτίωση της μετακίνησης με μέσα μαζικής μεταφοράς
• τη ενίσχυση του περπατήματος και του ποδηλάτου
• την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας .

Με βάση αυτούς τους άξονες κινηθήκαμε και πετύχαμε Χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο ύψους 35.000 € για την εκπόνηση της μελέτης αυτής

Επιχειρώντας ένα νοικοκύρεμα του δήμου και μείωση των δαπανών εκπονήσαμε μελέτη και εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ για την αγορά τριών οχημάτων – μηχανημάτων έργου α) μικρός εκσκαφέας με ερπύστρια β) ρυμουλκούμενο αποφρακτικό και γ) φορτηγό ανατρεπόμενο, γερανοφόρο με αρπαγή. (προϋπολογισμός 190.000 €, από τα οποία 160.000 € ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ + 30.000 € ίδιοι πόροι).

Δεν θα ήταν δυνατό να αγνοηθεί το πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020" (Horizon 2020) , το οποίο είναι το χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ που αναδεικνύει την έρευνα και την καινοτομία ως κεντρικούς μοχλούς για την έξυπνη, βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη, στοχεύοντας παράλληλα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών προκλήσεων. Στο πλαίσιο αυτό σε συνεργασία με το ΕΜΠ λάβαμε επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύψους 76.250,00.

Επιπλέον η Ε.Ε. μας επιχορήγησε με 15.000 ευρώ για δωρεάν εγκατάσταση wifi. Ο δήμος μας επιλέχθηκε μαζί με άλλους 2.800 δήμους, που έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν σημεία wifi σε δημόσιους χώρους.

Στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας
Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας επιβάλει την ανάγκη ενίσχυσης των δομών κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης.

ΕΡΓΑ


Κέντρο σίτισης και παροχής βασικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ευπαθών ομάδων πληθυσμού στην Τήνο. Χρηματοδοτούμενο από ΕΣΠΑ προϋπολογισμού ύψους 420.760 €. Το κέντρο περιλαμβάνει εστιατόριο για την Παρασκευή συσσιτίων και τη διανομή αυτών, ιατρεία για την παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας, καθώς και χώρους γραφείων.

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Το Κέντρο Κοινότητας είναι μια νεοσύστατη δομή που λειτουργεί από τα τέλη του 2017 και παρέχει τις υπηρεσίες του στις ευάλωτες ομάδες του Δήμου μας. Σκοπός του είναι η υποστήριξη του Δήμου στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης που υλοποιούνται στην περιοχή. Συγκεκριμένα για το 2018 έχει διεκπεραιώσει 362 αιτήσεις στα πλαίσια του προγράμματος του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης. Επιπρόσθετα, διοργανώνει εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα, όπως το «χριστουγεννιάτικο εργαστήρι για παιδιά» στο οποίο προβλήθηκε ταινία και τα παιδιά έφτιαξαν πρωτότυπες χριστουγεννιάτικες κατασκευές. Στα πλαίσια στήριξης των πληγέντων της Μάνδρας και των πυρόπληκτων της Ανατολικής Αττικής συνέλεξε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, είδη ατομικής υγιεινής και ρουχισμό. Ακόμα παιχνίδια, φάρμακα και αναλώσιμο υλικό στάλθηκαν στο πρότυπο εθνικό νηπιοτροφείο Καλλιθέας το Δεκέμβριο του 2018.

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Ασχολείται με την καταβολή επιδομάτων αναπήρων, έκδοση πιστοποιητικών οικονομικής αδυναμίας για βοηθήματα από το ΠΙΙΕΤ, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το πρόγραμμα διανομής τροφίμων σε συνεργασία με το Επαρχείο και την Εκκλησία καθώς και με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ευπαθών ομάδων κατά την περίοδο των γιορτών. Λειτουργούμε το κοινωνικό φαρμακείο. Εκτελούμε τα προγράμματα της αιμοδοσίας. Και φέτος έγινε και συμβουλευτική ομάδα γονέων.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
Στόχος μας είναι μέσα από τον ανάδειξη του εναλλακτικού τουρισμού να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος και είδαμε από φέτος ότι οι μέχρι τώρα ενέργειες έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι βέβαια ένα στοίχημα που θα επιτευχθεί με τη συνδρομή των επαγγελματιών και των Συλλόγων των Επαγγελματιών του νησιού.

Το 2018 ήταν μια χρονιά για την οποία θα λέγαμε ότι απέδωσαν οι στοχευμένες δράσεις τουριστικής προβολής και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να απογειωθεί η προσέλευση επισκεπτών στο νησί μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, έχοντας σαν στόχο το marketing plan που εκπονήθηκε την προηγούμενη χρονιά για το νησί μας ή καλύτερα για τη «ΜΟΥΣΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ», ακολουθήσαμε δοκιμασμένα και σταθερά βήματα εξωστρέφειας και συγκεκριμένα:

Λάβαμε μέρος σε τουριστικές εκθέσεις τόσο στο εξωτερικό όσο και στον ελλαδικό χώρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν πολύ σημαντική η βοήθεια του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων που τόσο στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης, όσο και στην Έκθεση στην Αθήνα συμμετείχαν με εκπροσώπους του Συλλόγου των οποίων κάλυψαν τα έξοδα.

Συμμετείχαμε στο FOOD PATHS - στα μονοπάτια της γεύσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, μιας και πιστεύουμε ότι μέσω αυτής της δράσης η Τήνος εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν της και επενδύει στον γαστρονομικό της θησαυρό. Για το σκοπό αυτό σε συνεργασία με τη Marketing Greece καλέσαμε, για την ανάδειξη της δράσης, διεθνούς φήμης bloggers από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Πολωνία και την Αγγλία, οι οποίοι μέσα από αναρτήσεις, post και δημοσιεύματα μετέφεραν στις πατρίδες τους αυτή τη γαστρονομική γιορτή που συντελείτε κάθε Μάιο στο νησί μας. Επιπρόσθετα και πάντα σε συνεργασία με τη Marketing Greece, επισκέπτονται το νησί μας, όλο το χρόνο, διεθνούς φήμης bloggers που έχουν ανακαλύψει αυτό το μικρό παράδεισο και τον κάνουν γνωστό, στα άτομα που τους «ακολουθούν».

Συμμετείχαμε στο TINOS RUNNING EXPERIENCE που διοργάνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός και Βιοτεχνικός Σύλλογος Τήνου, μια εκδήλωση που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και ξεπέρασε το τοπικό αλλά και το Εθνικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να έχει γίνει σταθμός και σημείο αναφοράς για τους δρομείς που δίνουν ανελλιπώς το ραντεβού τους στην Τήνο για το επόμενο RUNNING.

Συνδράμαμε σε τηλεοπτικά γυρίσματα που έγιναν στην Τήνο από Ελληνικά άλλα και ξένα κανάλια με κορυφαία τα γυρίσματα από το γαλλικό κανάλι ΤV3 . Επίσης στις 29/1/2018, στα πλαίσια της πρεμιέρας της ταινίας, μας απονεμήθηκε το βραβείο του χρυσού χορηγού μιας και ο Δήμος Τήνου βοήθησε, με τη στήριξη και επαγγελματιών του τόπου μας, στα γυρίσματα μιας κινηματογραφικής παραγωγής με σπονδυλωτό σενάριο, που υλοποιήθηκε με εθελοντική δουλειά δυο χρόνων, στα πλαίσια του εορτασμού των ογδόντα ετών της Σχολής Μωραΐτη. Τίτλος της ταινίας: «Ιστορίες χωρίς χρόνο», που γυρίστηκε σε δεκάδες τοποθεσίες της Αττικής, αλλά και στην Τήνο.

Παραλάβαμε το βραβείο που μας επιφύλαξε η Πέμπτη θέση στο διαγωνισμό «Ευρωπαϊκοί προορισμοί αριστείας» με θέμα «πολιτιστικός τουρισμός» που διοργάνωσε ο ΕΟΤ. Τίτλος της υποψηφιότητας «Τήνος το ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΝΗΣΙ» από την έκφραση του Κορνήλιου Καστοριάδη, που συμπυκνώνει όσα το νησί συγκεντρώνει ως ισχυρά στοιχεία για τη διεκδίκηση και τελικά την κατάκτηση αυτού του βραβείου.

Ένα άλλο βραβείο που μας έκανε υπερήφανους είναι το βραβείο Καλύτερου Προορισμού εμπειρίας που απέσπασε η Τήνος ως «ΜΟΥΣΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» στα WORLD TRAVEL AWARDS 2018. Η Τήνος ψηφίστηκε για τον Πολιτισμό, για τη γαστρονομία της, τα χωριά της, αλλά και για τους φιλόξενους κατοίκους της, στοιχεία που κάνουν μοναδική την εμπειρία του ταξιδιού στην Τήνο για τους επισκέπτες. Η Τήνος επικράτησε των άλλων υποψήφιων προορισμών που ήταν τα Χανιά, η Κάλυμνος, η Λέσβος, το Πήλιο και το Ζαγόρι.

Προχωρήσαμε σε καθαρισμούς μονοπατιών που απαρτίζουν το δίκτυο του Tinos Trails και έχει γίνει η ανάθεση στην μη κερδοσκοπική εταιρεία Paths of Greece της εκτέλεσης της υπηρεσίας με τον τίτλο: «Υπηρεσίες σχεδίασης, σήμανσης και προβολής του πεζοπορικού δικτύου Δήμου Τήνου» μια υπηρεσία που υπάρχει μέσα στο πλάνο για την τουριστική προβολή του νησιού για το 2018 και θα συνεχιστεί το 2019. Εντός του επόμενου διαστήματος θα ολοκληρωθεί η σήμανση των μονοπατιών για να περάσουμε στη στοχευμένη προβολή του δικτύου. Στο πλάνο μας είναι να είμαστε έτοιμοι την επόμενη πεζοπορική περίοδο για να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε σε εκθέσεις και να γίνουν διάφορες δράσεις όπως η δημιουργία application καθώς και χάρτη που θα βοηθά τους πεζοπόρους να έχουν μια ασφαλή διαδρομή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλάνο τουριστικής προβολής για το 2019 είναι και η υπηρεσία με τίτλο «Συμβουλευτικές υπηρεσίες στρατηγικής ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού μέσω της σύστασης Γεωπάρκου». Είναι ένα όραμά μας που μαζί με το δίκτυο των μονοπατιών θα «παντρέψει» όλη τη δυναμική της Ενδοχώρας του νησιού, από την ευρύτερη περιοχή του Φαλατάδου, τα Σχιστήρια και τα Λατομεία της Έξω Μεριάς, τα γραφικά χωριά μας, τα ταβερνάκια και καφενεδάκια των χωριών, τις αγροτουριστικές μονάδες και εν γένει καταλύματα του νησιού, τις οικοτεχνίες και βιοτεχνίες τοπικών προϊόντων και την ιδιαίτερη γαστρονομία του νησιού.

Το 2018 εξελίξαμε και το πλάνο των ψηφιακών ενεργειών στοχεύοντας στην προβολή των εναλλακτικών θεματικών μορφών τουριστικού προϊόντος.

Οι bloggers, instagrammers και άνθρωποι με επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επισκέφθηκαν το νησί μας εμπνεύστηκαν από αυτό και δημιούργησαν πρωτότυπο περιεχόμενο το οποίο προωθήσαμε και από τα δικά μας ψηφιακά κανάλια, ενδυναμώνοντας το ενδιαφέρον των φίλων της Τήνου για το νησί. Instagram stories, αναρτήσεις, φωτογραφικό υλικό έγιναν αφορμή για συζήτηση μεταξύ των φίλων και των ακολούθων των σελίδων μας.

Παράλληλα, εκτός από το περιεχόμενο των τρίτων, αναπτύξαμε και προωθήσαμε νέο πρωτότυπο περιεχόμενο με τη μορφή digital posts και blogposts συνδυάζοντας κείμενο με φωτογραφικό υλικό ή μικρά videos με στόχο να αναπτύξουμε τη βάση των ψηφιακών μας φίλων.

Για τις ανάγκες εμπλουτισμού του περιεχομένου του τουριστικού μας web site δημιουργήσαμε περιεχόμενο το οποίο διανεμήθηκε και συνεχίζει να προβάλλεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Περισσότερες από 15.000 λέξεις στα ελληνικά και η απόδοση τους στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά, χρησιμοποιήθηκαν για να περιγράψουν τα χωριά και τις παραλίες μας, τον πολιτιστικό πλούτο, τα ήθη και τα έθιμά μας, τις ταξιδιωτικές εμπειρίες των τουριστών.

Μία σημαντική ενέργεια αυτή τη χρονιά ήταν η παραγωγή 10 μονόλεπτων videos με θεματολογία που απευθύνεται σε οικογένειες, ζευγάρια και φίλους που θέλουν να επισκεφτούν το νησί, προβάλλοντας με μοντέρνο τρόπο και αισθητική, τους άξονες επικοινωνίας που προαναφέρθηκαν. Τα videos έγιναν με επιτόπια γυρίσματα και με τη συνεργασία φορέων και επαγγελματιών της Τήνου. Αυτό το υλικό θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την περαιτέρω προώθηση της Τήνου, τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο και στις εκθέσεις που λαμβάνουμε μέρος αλλά και τις επαφές μας με τους επαγγελματίες του τουρισμού.

Μιας και είμαστε στο εμβληματικό αυτό κτίριο που φιλοξενεί έργα του Γ. Χαλεπά δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο πετυχημένο ΕΤΟΣ ΧΑΛΕΠΑ που διοργανώθηκε από το ομώνυμο Πνευματικό κέντρο με τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το θάνατο του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη στη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας.

Παράλληλα τα Μουσεία Τηνίων Καλλιτεχνών και Γιαννούλη Χαλεπά εξυπηρέτησαν 15.000 επισκέπτες, παρέχοντας υψηλού επιπέδου ξενάγηση. Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου συνεργάστηκε με όλους τους πολιτιστικούς φορείς της Τήνου και με τη βοήθεια του επιστημονικού, παιδευτικού και καλλιτεχνικού δυναμικού του νησιού μας διοργάνωσε το ΕΤΟΣ ΧΑΛΕΠΑ, με εκδηλώσεις επιπέδου, που έλαβαν την αιγίδα του Υπ. Πολιτισμού. Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονταν εκθέσεις γλυπτικής σε όλη την Τήνο, ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, σχεδίου και video-art. Εκδόθηκε συλλεκτικό γραμματόσημο και καλλιτεχνικό λεύκωμα για τον Γ. Χαλεπά, παρουσιάστηκαν βιβλία που γράφηκαν για τον μεγάλο καλλιτέχνη, αποδόθηκε η σύνθεση κλασικής μουσικής ΧΑΛΕΠΑΣ, οργανώθηκε στρογγυλή τράπεζα, μεταξύ κορυφαίων σύγχρονων Ελλήνων γλυπτών, παρουσιάστηκε στο Υπ. Πολιτισμού η μελέτη για τα γραφήματα στο σπίτι-Μουσείο του Γ. Χαλεπά και οι μαθητές των δημοτικών σχολείων του νησιού μας διδάχθηκαν τη ζωή και το έργο του Γ. Χαλεπά, παράγοντας σημαντικό εικαστικό αποτέλεσμα.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

ΑΕΠΟ ΛΙΜΕΝΑ ΤΗΝΟΥ


Στις 25/07/2018 εκδόθηκε η απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων για την λειτουργία υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων λ. Τήνου. Με την έκδοση της ΑΕΠΟ μας δίνεται η δυνατότητα εκτέλεσης έργων συντήρησης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων όπως η επισκευή των κρηπιδωμάτων του εξωτερικού λιμένα Τήνου και η δυνατότητα εκτέλεσης δευτερευόντων, σύμφωνα με την νομοθεσία, έργων όπως η επισκευή των στεγάστρων αναμονής επιβατών.

Ολοκληρώθηκαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες ανάδειξης αναδόχου από την Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και υπεγράφη η σύμβαση με την ανάδοχο σύμπραξη εταιρειών στις 05/09/2018. Πραγματοποιήθηκε στις 22/10/2018 η 1η συνάντηση εργασιών, και κατατέθηκε τον Δεκέμβριο το πρώτο μέρος των συμβατικών υποχρεώσεων των αναδόχων.

Τοποθετήθηκαν τον Οκτώβριο του 2018 οι 20 προσκρουστήρες στο εξωτερικό μέτωπο του προσήνεμου μόλου στο Έξω Λιμάνι Τήνου για την εξυπηρέτηση μεγάλων μήκους πλοίων της γραμμής

Παραλήφθηκε από το Δ.Σ. η Κυκλοφοριακή Μελέτη για την βελτίωση της κυκλοφορίας και την οργάνωση της στάθμευσης στην ΧΖΛ Τήνου και στάλθηκε στην ΕΣΑΛ για έγκριση.

Τοποθετήθηκαν 4 νέα pillars στον λιμένα Τήνου και 2 στον λιμένα Πανόρμου.

Τοποθετήθηκαν 21 δέστρες στον λιμένα Τήνου για την εξυπηρέτηση τον σκαφών αναψυχής.

Προμηθευτήκαμε 80τμχ ανοξείδωτων φαναριών και αντικαταστήσαμε αρκετά από τα επικίνδυνα φανάρια των παραδοσιακών ιστών φωτισμού με αυτά.

Αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στους ιστούς φωτισμού στην περιοχή της Έλλης, στην περιοχή του Βίντσι και στην περιοχή της Παλλάδος

Πραγματοποιήθηκαν οι ελαιοχρωματισμοί των στεγάστρων λιμ.Τήνου και των ιστών φωτισμού στον λιμ. Τήνου και Πανόρμου.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ ΤΟΥ ΤΟΙΧΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΖΩΝ ΠΑΝΟΡΜΟΥ


Κατασκευάστηκε τοίχος στην είσοδο του λιμένα και αντικαταστάθηκε ο ηλεκτρολογικός πίνακας

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΙΣΤΩΝ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΩΝ ΤΗΝΟΥ


Για την αντικατάσταση των φθαρμένων ιστών φωτισμού, προβήκαμε στην προμήθεια ιστών, προβολέων και λαμπτήρων για τις ανάγκες των Λιμένων Τήνου.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΤΗΝΟΥ


Ανατέθηκε το έργο επέκτασης λιμενικού φωτισμού. Θα μπουν ιστοί φωτισμού στην πλατεία Παντανάσσης, πλατεία Λιαρούτσου και Πλατεία Ελευθερίας. Το έργο θα εκτελεστή έως τον Απρίλιο του 2019

ΑΝΑΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΗ ΛΙΜΕΝΑ ΤΗΝΟΥ

Ανατέθηκε η αναδιαγράμμιση λιμένα Τήνου. Το έργο θα εκτελεστή έως τον Απρίλιο του 2019

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΚΑΔΩΝ ΛΙΜΕΝΑ ΤΗΝΟΥ


Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την τοποθέτηση υπόγειων συμπιεσμένων κάδων εντός λιμένα Τήνου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΧΖΛ ΤΗΝΟΥ


Μας κατατέθηκε δωρεάν η επικαιροποιημένη μελέτη ανάπλασης ανάδειξης λιμένα Τήνου, η οποία κρίνεται αναγκαία για την τακτοποίηση των περγκόλων των καταστημάτων λιμένα Τήνου

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ


ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ WIFIΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΧΩΡΑΣ ΤΗΝΟΥ

ΣΦΑΓΕΙΟ-ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ


Ομαλή λειτουργία και των δύο. Τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ως προς τα απόβλητά τους, είναι λυμένα. Όμως θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι επιχειρήσεις αυτές είναι ζημιογόνες. Δεν είναι ανταποδοτικές. Ωστόσο επιδοτούμε εμμέσως το σφαγείο μας, προκειμένου να έχουμε τηνιακό κρέας. Και εμμέσως το ελαιοτριβείο μας, προκειμένου να έχουν οι τηνιακοί που να πάνε να κάνουν το λάδι τους. Βέβαια φέτος ακόμα και το ελαιοτριβείο, που ουσιαστικά στήριζε το σφαγείο δεν είχε αξιοσημείωτα έσοδα, λόγω της μειωμένης παραγωγής ελιάς. Ενδεικτικά πέρυσι συγκεντρώθηκαν 317 τόνοι ελιάς προς ελαιοποίηση καρπού, ενώ φέτος μόλις 31 τόνοι.

ΝΠΔΔ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ-ΚΑΠΗ


Για τον παιδικό σταθμό αναφερθήκαμε ήδη. Επιπλέον να πούμε ότι έχουν γίνει μελέτες για την αντικατάσταση του δαπέδου του αυλείου χώρου και των κιγκλιδωμάτων καθώς και προμήθεια οργάνων της παιδικής χαράς.

Για το ΚΑΠΗ τώρα πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις, εκδρομές και καθιερωμένες χοροεσπερίδες. Έγινε αγορά καινούριων καρεκλών. Και δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στις διάσημες πια φοβερές γιαγιάδες και τα πλεκτά τους, που έφτασαν μέχρι το Μουσείο Μπενάκη και την Γαλλική Πρεσβεία.

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ


Το καλοκαιρινό φεστιβάλ με τις εξαιρετικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, δίνει το στίγμα του πολιτισμού στο νησί μας.

Επίσης έχει στην ευθύνη του το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, καθώς και τις χειμωνιάτικες εκδηλώσεις, χριστουγεννιάτικες, αποκριάτικες ενώ όραμα μας είναι το φεστιβάλ να επεκταθεί όλους το έτος, αρχής γενομένης από πέρυσι

Θα ήθελα τέλος να επισημάνω την άριστη συνεργασία του Δήμου με τους συλλόγους των χωριών μας με χορηγίες σ’ αυτούς και στήριξη των πολιτιστικών τους εκδηλώσεων.s

Φίλες και φίλοι,

Aν και σπουδαιότερο όλων, το αφήνω στο τέλος για να δοθεί αφ’ ενός έμφαση και αφ’ ετέρου για να μη ξεχνάμε τους μπροστάρηδες του μακροχρόνιου και επίπονου ιστορικού αγώνα για το Π.Ι.Ι.Ε.Τ και αυτούς που αγνόησαν, επιδεικτικά, τη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας της τοπικής μας κοινωνίας.

Συντοπίτες και συντοπίτισες όσο η Χάρη της Παναγιάς μας με αξιώνει να βρίσκομαι σ’ αυτή τη θέση σας διαβεβαιώ αφ’ ενός ότι με νύχια και με δόντια θα τιμώ ως υπέρτατο καθήκον την από 02.01.1825 διαθήκη των κτητόρων και προγόνων μας και αφ’ ετέρου θα περιφρουρήσω την επαναφορά στην παράδοση των κτητόρων και των προπατόρων, την επί δύο αιώνες λειτουργούσα

Κάθε Τήνιος και ιδίως κάθε Δήμαρχος είναι και οφείλει να είναι κληρονόμος μιας παράδοσης και εντολοδόχος της διαφύλαξης της κανονικότητας του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Αποτελεί ευλογία και τύχη να έχουμε στον τόπο, όπου όλοι μας γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε ένα από τα αρχαιότερα ιδρύματα του ελληνικού κράτους. Ένα υπόδειγμα αδιατάρακτης επί δυο αιώνες λειτουργίας, χάρη στη βούληση των κτητόρων, οι οποίοι με τη διαθήκη τους το κληροδότησαν στον λαό της Τήνου και όρισαν με σαφήνεια τον λαϊκό του χαρακτήρα και τον δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας του. Η διαθήκη αυτή αποτελεί ένα από τα παλαιότερα έγγραφα του κράτους

Όλοι εμείς, λοιπόν, ως Τήνιοι και κυρίως όσοι βρισκόμαστε σε θέση εξουσίας χάρη στην ψήφο του Τηνιακού λαού έχουμε –ΕΧΕΤΕ-την υποχρέωση να σεβαστούμε την παράδοση.

Έχουμε – ΕΧΕΤΕ- την ιστορική ευθύνη να είμαστε εγγυητές της ιερής παρακαταθήκης των προγόνων μας.

Και επειδή κάποιοι, μπορεί ηθελημένα ή και αθέλητα να παρανοήσουν ή και να διαστρεβλώσουν τις προθέσεις μας, σπεύδω να διευκρινίσω:

Δεν διεκδικούμε να γίνει το Ιερό μας Ίδρυμα Δημοτικό Ίδρυμα. Και , φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αντίδικοι με την Εκκλησίας της Ελλάδος την οποία περιβάλουμε με τον προσήκοντα σεβασμό για το ιερό έργο που επιτελεί.

Ωστόσο, έχουμε ιστορικό χρέος να διαφυλάξουμε την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο του Ιερού μας Ιδρύματος. Επί 4 χρόνια αγωνιστήκαμε σθεναρά και εν τελεί δικαιωθήκαμε για το αυτονόητο. Καταφέραμε, δηλαδή, την επαναφορά του Ιδρύματος στην επί δύο αιώνες λειτουργία του, σύμφωνα με την παράδοση των κτητόρων και προπατόρων μας. Μια παράδοση, που κανένας νομοθέτης, κανένας βασιλεύς, κανένα κοινοβούλιο, ούτε προ της κηρύξεως του αυτοκέφαλου της Ελληνικής Εκκλησίας το 1833, ούτε το 1850 με την έκδοση του συνοδικού τόμου, ούτε το 1851 με τα βασιλικά διατάγματα που ρύθμιζαν τα της Εκκλησίας της Ελλάδος, ούτε με τα βασιλικά διατάγματα του 1887, ούτε όλη η νομολογία του 1925, του 1929, του 1938, ούτε καν του 1940, δεν τόλμησε να διαταράξει πλήν της Χούντας και της επαίσχυντης νομοθετικής ρύθμισης του 2014.

Ανταποκριθήκαμε σε μια μεγάλη πρόκληση να φέρουμε σε πέρας ένα ζήτημα που αποτελούσε ανοιχτή πληγή για το σύνολο του Τηνιακού λαού. Ολοκληρώσαμε αυτό που ξεκίνησε και για το οποίο αγωνίστηκε ο αείμνηστος Δήμαρχός μας Σίμος Ορφανός.

Σήμερα λοιπόν η επαναφορά του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. στην κανονικότητα είναι επιτέλους γεγονός.

Σε αυτόν τον αγώνα δεν υπάρχουν αντιπαλότητες, ούτε χωράνε έχθρες. Η Παναγιά μας ενώνει δεν μας χωρίζει, δεν μας διχάζει.

Στόχος και επιδίωξη όλων μας είναι η απρόσκοπτη δημοκρατική λειτουργία του ιστορικού αυτού ιδρύματος με την τεράστια θρησκευτική, εθνική, κοινωνική και πολιτιστική προσφορά του. Γι ‘αυτό και θέλω να πιστεύω ότι η όποια αντιπαράθεση έχει αποκλειστικά δημιουργικά και όχι ιδιοτελή κίνητρα.

Άλλωστε, σε αυτήν την βαριά κληρονομιά που έχουμε αναλάβει όλοι μας να φέρουμε σε πέρας και να υπερασπίσουμε, είμαστε- οφείλουμε να είμαστε - συνοδοιπόροι.

Σκοπός μας είναι – και πρέπει να είναι -να συνεχίσουμε να τιμούμε την μεγάλη ιδέα των κτητόρων και τους ευγενικούς σκοπούς του Π.Ι.Ι.Ε.Τ και μόνο αυτούς.

Ο αγώνας είναι κοινός, η επαγρύπνηση υποχρέωσή μας και βασική προτεραιότητα για κάθε Τηνιακό πολίτη. Για αυτό το λόγο και με αυτή την πίστη, θεωρώ οτι αυτή η επιτυχής κατάληξη θα πρέπει να βρίσκει όλους μας ενωμένους και ευτυχείς.

Εμείς θέλουμε -και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε- την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο του Ιερού μας ιδρύματος, σύμφωνα με την διαθήκη των κτητόρων και την αποκατάσταση της επί δυο αιώνων παράδοσης.

Ο αγώνας, όμως, συνεχίζεται εφόσον εκκρεμούν οι σχετικές προσφυγές ενώπιον του ΣτΕ.

Όλοι, θα κριθούμε από τη στάση μας. Κριτής μας είναι ο Τηνιακός λαός. Ένας λαός που , με τη στάση του, έχει αποδείξει το σεβασμό σε αξίες και παραδόσεις. Ένας λαός που θα είναι αδέκαστος στην κρίση του απέναντι σε όσους, υφαρπάζοντας την εμπιστοσύνη του, τόλμησαν ή θα τολμήσουν να την τσαλαπατήσουν.

Φίλες και φίλοι,

Δεν φοβόμαστε την εποικοδομητική κριτική σας, αλλά αντίθετα την επιζητούμε, γιατί χάρη σ’ αυτή διορθώνουμε τα ακούσια λάθη και τις παραλείψεις μας. Επιζητούμε την συνεργασία σας προκειμένου από κοινού να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας. Με προτάσεις υλοποιήσιμες και λύσεις βιώσιμες.

Στο σημείο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους Αντιδημάρχους, τους Δημοτικούς Συμβούλους, τους Προέδρους και τα Μέλη των Νομικών προσώπων του Δήμου, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου της Δημοτικής μας Κοινότητας, τους Προέδρους και τα μέλη των Τοπικών μας Κοινοτήτων καθώς και τους Εκπροσώπους των Τοπικών μας Κοινοτήτων, γιατί στο διάστημα που πέρασε, ο καθένας στον τομέα του εργάστηκε σκληρά, δίνοντας έναν πραγματικό καθημερινό αγώνα προκειμένου να δώσουμε προοπτική στον Δήμο μας. Καθώς και τους υπαλλήλους του Δήμου για την εργατικότητα που επιδεικνύουν.

Εμείς που ζούμε εδώ αλλά και οι χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται στο νησί μας γνωρίζουν ότι η Τήνος είναι ένας τόπος με πλούσια ιστορία και μοναδικές δυνατότητες.

Είναι ένα τόπος που αξίζει για να ζεις, αλλά και ονειρεύεσαι να τον επισκεφτείς.

Η Τήνος είναι το σπίτι μας και ανεξαρτήτως των διαφορετικών οπτικών μας αποτελεί κοινό συμφέρον να πάει μπροστά.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί με σχέδιο, εργατικότητα και αποφασιστικότητα θα καταφέρουμε να πάμε το νησί μας ακόμα πιο Ψηλά.

Καλή χρονιά, με υγεία, σε σας και τις οικογένειές σας.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.