Απεβίωσε χθες σε ηλικία 85ετών ο εκδότης και συγγραφέας Στρατής Φιλιππότης με καταγωγή από τον Πύργο Τήνου. Την επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκίνησε από το βιβλιοπωλείο «Εστία» του εξίσου Τηνιακού εκδότη, Γιάννη Κολλάρου. 

Γεννήθηκε στις 17 Απριλίου του 1933 στον Πύργο Τήνου και είναι γιος του Γεωργίου Φιλιππότη. Κατάγεται από τη γνωστή οικογένεια Φιλιππότη με παράδοση στη μαρμαρογλυπτική και είναι δισέγγονος του αδερφού του Δημήτριου Φιλιππότη. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1945 και τέσσερα χρόνια αργότερα προσλήφθηκε στο "Βιβλιοπωλείο της Εστίας" του Κολλάρου.

Το 1978 ίδρυσε τις εκδόσεις "Φιλιππότη" με σήμα τον Ξυλοθραύστη και το 1992 τις εκδόσεις "Ερίννη". Έχει εκδώσει βιβλία αρκετών συγγραφέων και ιστορικών όπως οι Ευάγγελος Παπανούτσος, Γιάννης Καιροφύλας, Μάρω Βαμβουνάκη κ.α. ενώ η θεματολογία των περισσότερων βιβλίων των εκδόσεων του αφορά στην Τήνο και την Αθήνα.

Επίσης έχει συγγράψει αρκετά βιβλία που σχετίζονται κυρίως με τα έργα του Φιλιππότη και την Αθήνα. Το 2004 τιμήθηκε με έπαινο για την προσπάθειά του να προβάλλει την πολιτιστική και κοινωνική ζωή του Αιγαίου και ιδίως της Τήνου από την Ακαδημία Αθηνών ενώ έχει τιμηθεί πολλάκις από διάφορους άλλους φορείς μεταξύ των οποίων από τον δικηγορικό σύλλογο Αθηνών, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών κ.α. Στις 5 Μαΐου 2010 βραβεύθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) για τη συμβολή του στη διάδοση του βιβλίου και του πολιτισμού, αρνήθηκε όμως να παραβρεθεί στην τελετή απονομής διαφωνώντας με την επιλογή των ομιλητών.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 ήταν υποψήφιος με το ΚΚΕ στην Α΄ Αθηνών καθώς και στις δημοτικές εκλογές του 2006 με το ψηφοδέλτιο του Σπύρο Χαλβατζή (ΚΚΕ).

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.