Υπεύθυνη Σχολής: Αναστασία Μπαξεβάνη – Εκπαιδευτικός

6ος χρόνος λειτουργίας
2η συνάντηση: Σάββατο 12 Ιανουαρίου, ώρα 6.30 μ.μ.

Θέμα: «Γλωσσομάθεια: Αναγκαιότητα και διασκέδαση για κάθε ηλικία»
Αναστασία Μπαξεβάνη, Καθηγήτρια Γερμανικών - Συντονίστρια της Σχολής Γονέων Τήνου

«Όταν μιλάμε μια άλλη γλώσσα, αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο κάπως διαφορετικά»

Ludwig Wittgenstein, Αυστριακός φιλόσοφος

Ως γλωσσομάθεια ορίζεται η γνώση μιας ή περισσότερων ξένων γλωσσών. Όμως πριν προχωρήσουμε στη συμβολή της γλωσσομάθειας στη ζωή μας ας δούμε πρώτα το τι είναι γλώσσα. Η γλώσσα παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου. Μέσω αυτής ο άνθρωπος μπορεί να επικοινωνεί, να εκφράζεται, να διατυπώνει προβληματισμούς και σκέψεις. Στον πλανήτη μας ομιλούνται περίπου 7.000 διαφορετικές γλώσσες, από τις οποίες οι περισσότερες από μόνο μερικές χιλιάδες, ή ακόμα και από ελάχιστους ανθρώπους.

Κάποιος γνωρίζει καλά μία ξένη γλώσσα σύμφωνα: α) με τη γραμματική και το συντακτικό της, β) γνωρίζει τους ιδιωματισμούς της, γ) την προφέρει πολύ καλά και δ) χειρίζεται με άνεση τον γραπτό και προφορικό λόγο για να ικανοποιήσει πνευματικές και επαγγελματικές αναζητήσεις. Σύμφωνα με τον Γερμανό ποιητή Wolfgang Goethe: «Όταν μαθαίνει κανείς μια ξένη γλώσσα, έχει την ευκαιρία να μάθει καλύτερα τη μητρική του» Η γνωριμία με μια ξένη γλώσσα δημιουργεί νέους ορίζοντες, διευρύνει τις γνώσεις και εμπλουτίζει τη σκέψη. Όπως και ο φιλόλογος Μανώλης Τριανταφυλλίδης τονίζει: «Οι διαφορές της ξένης γλώσσας από τη δική μας και η σύγκριση μεταξύ τους μας οξύνουν την παρατήρηση και μας μορφώνουν». Πέρα όμως από την ύπαρξη ειδικών γλωσσικών ικανοτήτων είναι σημαντικοί και διάφοροι συναισθηματικοί παράγοντες, όπως τα κίνητρα και οι ανάγκες του κάθε ατόμου.

Μερικοί λόγοι για να μάθει κανείς μια ξένη γλώσσα:

Ενισχύονται οι νοητικές ικανότητες του εγκεφάλου
Ο ομιλητής αποκτάει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση                           
Διευρύνονται οι πνευματικοί ορίζοντες
Αυξάνεται η δυνατότητα για επαγγελματική ανέλιξη
Ανοίγονται δρόμοι για σπουδές στο εξωτερικό
Διευρύνεται ο κοινωνικός κύκλος κ.ά.
 Η εκμάθηση και η χρήση ξένων γλωσσών επιδρά θετικά στην υγεία, την προσωπικότητα, στον τρόπο σκέψης ακόμη και στον τρόπο της ζωής των ανθρώπων. Όλα αυτά θα προσπαθήσουμε να τα παρουσιάσουμε διεξοδικά καταλήγοντας στο ότι: « Η γνώση δεν έχει όρια, ούτε ηλικία…»

*Χορηγός: Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

*Με την υποστήριξη της Blue Star Ferries


Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.