Με πλημμυρίζουν ανάμικτα συναισθήματα χαράς, συγκίνησης αλλά και περηφάνιας, θα έλεγα, μιας και συμπληρώνονται 40 χρόνια από το απόβραδο – εκείνης της ξεχωριστής για τους Μουνταδιανούς Κυριακής του Μάρτη του 1979 στο σπίτι του Γιώργου Μ. Σιγάλα - όπου ο παπά Θανάσης Α. Βαλσαμής ευλόγησε την ιδρυτική πράξη σύστασης του Συνδέσμου μας.

Πριν από την ιδρυτική πράξη θυμάμαι – σαν να ήταν χθες – τις επισκέψεις που κάναμε στα Μουνταδιανά σπίτια της Αθήνας (ο Αντώνης Ν. Μαραγκός και εγώ), αναγγέλλοντας την πρότασή μας να συστήσουμε - και εμείς οι Μουνταδιανοί της Αθήνας - τον δικό μας Σύλλογο. Η πρότασή μας γίνονταν αποδεκτή με ιδιαίτερη χαρά και χωρίς δεύτερη σκέψη.

Μετά από λίγους μήνες – ο μακαρίτης σήμερα και αγαπητός σε όλους συγχωριανός μας δικηγόρος Απόστολος Βαλσαμής, ολοκλήρωσε το καταστατικό και τις απαραίτητες νομικές ενέργειες και – τον Δεκέμβριο του 1979, ο Σύνδεσμός μας απέκτησε την νομική του υπόσταση. 2 Δεκεμβρίου 1979 έγιναν οι πρώτες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου με πρόεδρο τον αείμνηστο Μιχάλη Γιαγιά.

Άμεσα ξεκινήσαμε την - εξαίρετη για το χωριό μας αλλά και για όλους μας - αποστολή μας. Ήδη, στην δεύτερη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου μας, που έλαβε χώρα στις 3 Γενάρη του 1980, αποφασίστηκε ομόφωνα η ίδρυση του Πνευματικού μας Κέντρου, στο χώρο του παλιού Σχολείου, απέναντι από τον Αη Γιάννη μας. Ένα έργο πνοής για το χωριό μας, αλλά παράλληλα και με σημαντικές – αντικειμενικά - δυσκολίες για το μέγεθος του Συνδέσμου μας. Λειτουργώντας όμως, σαν μέλη μιας άλλης «Φιλικής Εταιρίας», βεβαιώσαμε τους εαυτούς μας ότι θα τα καταφέρουμε. Και Δόξα τω Θεώ τα καταφέραμε!!Δεν καταφέραμε όμως μόνο την ανέγερση (καμάρι του χωριού μας) του Πνευματικού Κέντρου αλλά και πολλά άλλα: Την ανέγερση της αίθουσας στους Αγίους Αναργύρους (Γύρλα), για να «στεγαστούν» οι ανάγκες των εκεί εκδηλώσεων με σχετική άνεση, χωρίς να επηρεάζονται από τα καιρικά «τερτίπια»…Φροντίσαμε μεταξύ άλλων και βοηθήσαμε, με σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις μας, πολλά έργα που έλαβαν χώρα στον Αη Γιάννη μας: άμβωνας, αγιογράφηση Πλατυτέρας, στασίδια, εγκατάσταση θέρμανσης, έργα υποστύλωσης του Ναού, οστεοφυλάκιο κλπ.

Υπηρετήσαμε γενικά όλους τους σκοπούς που περιγράφονται στο άρθρο 2 του καταστατικού μας: Διοργανώσαμε: διαλέξεις-ομιλίες, συνεστιάσεις, μουσικές βραδιές, χοροεσπερίδες, εκδρομές (περίπου 70, όπου αρκετές εξ αυτών ήταν και με διανυκτέρευση), μορφωτικές, εκπολιτιστικές, θρησκευτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Συνεργαστήκαμε στενά με άλλα αδελφά Σωματεία, με σκοπό την ανάπτυξη και πρόοδο της Τήνου.

Πραγματοποιήσαμε τακτικά παραστάσεις ενώπιον των Αρχών της Τήνου και των Κυκλάδων, για την προώθηση και επίλυση ζωτικών προβλημάτων του χωριού μας όπως: ύδρευση, αποχέτευση, διαμόρφωση χώρων, συντήρηση και αναμόρφωση των σοκακιών του χωριού μας. Εκδώσαμε και παρουσιάσαμε βιβλία για σημαντικούς-επιφανείς Μουνταδιανούς: Τους αδελφούς Λαμπάκη, τον Γιάννη Γ. Πλατύ ξυλογλύπτη – χαράκτη.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω, όλους όσους - και με οποιονδήποτε τρόπο - βοήθησαν στην επίτευξη όλων των παραπάνω και ιδιαίτερα το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου για την καθόλου ευκαταφρόνητη - κατά διαστήματα - οικονομική του βοήθεια, η οποία ανήλθε συνολικά περίπου στο ποσό των 26.500 ευρώ

Για όσα παραπάνω ανέφερα, είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος και χαρούμενος, που για 30 συναπτά χρόνια, μου εκχωρήσατε την εμπιστοσύνη σας να προσφέρω τις υπηρεσίες μου - σαν γενικός γραμματέας τα πρώτα 9 χρόνια και σαν πρόεδρος τα επόμενα 21 χρόνια – μια εμπιστοσύνη που προσπάθησα και νομίζω να κατάφερα να μην προδώσω.

Σας ευχαριστώ!

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.