Στον ημερήσιο τύπο δημοσιεύτηκε (19/2/2019) ότι : Κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Ίδρυση παιδικού σταθμού στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ρύθμιση θεμάτων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, κατάργηση του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης και άλλες διατάξεις». Με άλλες διατάξεις αναβαθμίζεται ως προς τα προσόντα του το διδακτικό προσωπικό του Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου.

Τροπολογία επ΄αυτού του νομοσχεδίου, θα μπορούσε εκτός από την αναβάθμιση του διδακτικού προσωπικού να συμπεριλάβει και χρόνια αιτήματα σπουδαστικά, όπως αναβολή από το στρατό, φοιτητική  έκπτωση στα μέσα μεταφοράς- θαλάσσια και ΚΤΕΛ, φορολογικές απαλλαγές των γονέων των σπουδαστών, κατοχύρωση του πτυχίου με την εγγραφή των αποφοίτων στο Καλλιτεχνικό Επιμελητήριο και δυνατότητα συμμετοχής τους σε δημόσιους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς έως π.χ. 100.000 € (προβλέπεται αλλά με παρωχημένο όριο που έχει τεθεί το έτος 1955 σε δρχ.) και σειρά λογικών (εφικτών) εκπαιδευτικών αιτημάτων, όσα εξ αυτών (των εφικτών) περιλαμβάνονται στην πρόσφατη γνωστή πολυσέλιδη αναφορά του Διευθυντή του Σχολείου προς εποπτεύουσες ή συναρμόδιες αρχές. Με λίγα λόγια:

Στοχευμένες διοικητικές και φορολογικές ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν για σπουδαστές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να ισχύσουν και για τους σπουδαστές του Σχολείου καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου. Να συμπεριληφθούν επίσης διατάξεις στην κατεύθυνση αναβάθμισης του πτυχίου της, όπως πρόσθετη προνομιακή μοριοδότηση των αποφοίτων της Σχολής (εκτός των αριστούχων) στις εισαγωγικές εξετάσεις καλλιτεχνικών σχολών ΑΕΙ, θέσπιση ειδικού μηνιαίου μισθολογικού επιδόματος από το ΥΠΠΟ, λόγω των αυξημένων καλλιτεχνικών προσόντων στους αποφοίτους του Σχολείου οι οποίοι προσλαμβάνονται ως ΔΕ στις εργασίες αναστηλώσεων, καθώς και μικρής κλίμακας αναγκαίες προσαρμογές/βελτιώσεις στο πρόγραμμα σπουδών.

Μήπως, δηλαδή,  οι λύσεις που αναζητούνται για το Σχολείο είναι ευκολότερες, απλούστερες και ασφαλέστερες από τις βυζαντινολογίες και την επίμονη περιφορά του ανεδαφικού αιτήματος  ‘’ανωτατοποίησης’’ στο Υπουργείο Παιδείας και ειδικότερα στα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Δυτ. Αττικής, Πειραιώς, Ιδρύματα που έχουν τις δικές τους προτεραιότητες και στόχους, αυστηρούς εκπαιδευτικούς και οικονομικούς δείκτες, συνεχείς ελέγχους βιωσιμότητας των Τμημάτων τους, σε περιβάλλον περιοριστικών προϋπολογισμών;  Βλέπουμε πώς αναδιατάσσεται ο εκπαιδευτικός χάρτης στη Χώρα μας, βάσει των διεθνών συνθηκών, ευρωπαϊκών οδηγιών, οικονομιών κλίμακας και του προσανατολισμού των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των ΑΕΙ στις ανάγκες και τα κριτήρια των αγορών. Και θα συνεχίσει αυτό να συμβαίνει.

Το Σχολείο (ΠΕΣΚΤΠΤ), μόνο υπό την εποπτεία του ΥΠΠΟ μπορεί να παραμείνει στον Πύργο της Τήνου και να συνεχίσει απρόσκοπτα και στο διηνεκές την παράδοση του τόπου στη μαρμαροτεχνία και μαρμαρογλυπτική. Αναβαθμισμένο, σύγχρονο, παραγωγικό. Με την υπαγωγή του στο Υπουργείο Παιδείας πρώτα θα καταργηθεί –είναι αυτονόητο- η υπάρχουσα Σχολή και θα περάσει στην Ιστορία. Θα ιδρυθεί στη συνέχεια ένα νέο, αρχικά φιλόδοξο, Πανεπιστημιακό Τμήμα, ή Τμήμα Μεταλυκειακών Σπουδών στον Πύργο μεν, με έδρα όμως εκτός Τήνου, εκεί όπου η έδρα του μητρικού ΑΕΙ (Μυτιλήνη, Αιγάλεω, Πειραιάς). Μετ΄ ολίγου χρόνου, θα διαπιστωθούν ανυπέρβλητες εκπαιδευτικές και οικονομικές δυσμένειες, όπως ανεπαρκείς κτιριακές και εν γένει τοπικές υποδομές, υψηλά λειτουργικά κόστη, μοιραίες αποκλίσεις από στόχους και δείκτες βιωσιμότητας, απρόβλεπτες αντιξοότητες λόγω της απομεμακρυσμένης γεωγραφικής του θέσης, που θα οδηγήσουν νομοτελειακά ή στην παύση της λειτουργίας του, ή στη μεταφορά του ή στη συγχώνευση με αντίστοιχο ή παρεμφερές Τμήμα μεγαλύτερης και κεντρικότερης πληθυσμιακής και εκπαιδευτικής ενότητας. Και τούτο (αναστολή λειτουργίας/μεταφορά/συγχώνευση) θα μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε, απλά και αναπότρεπτα με μόνη την αιτιολογημένη πλειοψηφική απόφαση μιας ετερογενούς Συγκλήτου. Ετερογωνία των σκοπών! Αυτό όμως είναι το ζητούμενο;

Το ΠΕΣΚΤΠΤ επέζησε αδιατάρακτα 63 χρόνια και παρήγαγε μοναδικό και αξιοζήλευτο καλλιτεχνικό έργο, αποκατέστησε επαγγελματικά εκατοντάδες νέους της πατρίδας μας, πρόβαλε παγκόσμια την παράδοση της Τήνου στην μαρμαροτεχνία επειδή ακριβώς υπαγόταν στο ΥΠΠΟ. Επειδή λόγω της ευεργετικής συνεισφοράς του ΠΙΙΕΤ δεν επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό πέραν της μισθοδοσίας τριών καθηγητών-υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, ως εκ τούτου βρέθηκε σε χαλεπούς καιρούς περιοριστικών δημοσιοοικονομικών πολιτικών εκτός του ενδιαφέροντος οιασδήποτε ελεγκτικής αρχής. Και το σπουδαιότερο, επειδή, ως μη υπαγόμενο στο Υπουργείο Παιδείας διέλαθε των τεκτονικών εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων από την ίδρυσή τους έως σήμερα.  Ας αδράξουμε την ευνοϊκή συγκυρία με το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ, όχι μόνο να αναβαθμίσουμε τα προσόντα του διδακτικού προσωπικού, αλλά να ικανοποιήσουμε δίκαια, και ώριμα αιτήματα των σπουδαστών του. Άμεσα η Σχολή να έρθει πειστικά σε επαφή με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ και τους βουλευτές του νομού, αντί να αναλώνεται κρίσιμος χρόνος κυνηγώντας χίμαιρες, θέτοντας θελκτικές αλλά υπερφίαλες σκοπεύσεις, με απευκταίο για το παρόν και το μέλλον  του Σχολείου αποτέλεσμα. Όσοι δε από τους τοπικούς φορείς και τις συλλογικότητες υιοθετούν καλόπιστα μεν, αλλά άκριτα, τη μεγάλη και συναρπαστική ιδέα της ανωτατοποίησης (αντιστοίχισης του πτυχίου του ΠΕΣΚΤΠΤ με πτυχίο ΑΤΕΙ) μέσω της ένταξής του στο Υπουργείο Παιδείας, ας μελετήσουν και ας αναλύσουν βαθύτερα τις συνθήκες που διαμορφώνονται στο σύγχρονο εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας. Ας στηρίξουν την πολύτιμη, προνομιακή αυτονομία του Σχολείου που διασφαλίζει ο ιδρυτικός του νόμος και την αναβάθμισή του με λελογισμένα, στέρεα βήματα.

Βασίλης Ι. Φόρτωμας 
πρώην μέλος της Σχολικής Εφορίας του ΠΕΣΚΤΠΤ
πρώην Γραμματέας της Κοινότητας Πανόρμου
πρώην Διευθυντής Οικονομικών Δήμου Τήνου

Πύργος Τήνου
11/2/2019

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.