Ξεκαθαρίζω ότι η προσπάθειά μας δεν είναι προσπάθεια «Ανωτατοποίησης». Είναι διερεύνηση των εναλλακτικών επιλογών της Σχολής μας για το μέλλον της. Δεν πρέπει να σκύβουμε το κεφάλι μπροστά στην ευθύνη να στηρίξουμε αυτό που αξίζει σε αυτή τη Σχολή, για τη γνώση που πρεσβεύει και τη συνεισφορά της σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι η Σχολή μας συνεισφέρει αποφασιστικά στις αναστηλώσεις των αριστουργημάτων της αρχαίας Αρχιτεκτονικής, στα οποία στηρίχτηκε όχι μόνο η εθνική μας ταυτότητα, αλλά και ο Δυτικός Πολιτισμός τουλάχιστον από την Αναγέννηση και έπειτα.

Αυτοί που σηκώνουν τον θριγκό του Παρθενώνα δεν είναι λιγότερο άξιοι από τους Αναστηλωτές Αρχιτέκτονες και Μηχανικούς και τους Συντηρητές Έργων Τέχνης. Είναι Καλλιτέχνες με γνώση που κατακτιέται σκληρά με πράξη και θεωρία, με ευαίσθητη γνώση που περιλαμβάνει πειραματισμό και χρειάζεται καρδιά, μυαλό, χέρια, ποιητική πνοή.

Ως ελεύθεροι άνθρωποι προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε και να διεκδικήσουμε το μέλλον. Έχουμε χρέος στην Τέχνη, στους μαθητές και τους αποφοίτους της Σχολής. Με την Τήνο συμπαραστάτη μας διεκδικούμε ό,τι περισσότερο μπορεί να δοθεί σε αυτή τη Σχολή, με τη στοργή και τη φροντίδα της Πολιτείας στο μέτρο που αρμόζει. Σύμφωνα με αυτά που ισχύουν διεθνώς στη διδασκαλία της Τέχνης, αυτό το διαμάντι θα έπρεπε να εξασφαλίζει και τον ανάλογο τίτλο σπουδών. Αν αυτό σημαίνει Πανεπιστήμιο, τότε Πανεπιστήμιο. Επίσης θα έπρεπε να προσφέρει σπουδές μεγαλύτερες σε βάθος και σε χρόνο. Με τα ελληνικά δεδομένα αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται Τμήμα ΑΕΙ με ειδική μέριμνα προστασίας της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της και έδρα λειτουργίας και διδασκαλίας τον Πύργο της Τήνου.  Σε όλες μου τις επικοινωνίες με την Πολιτεία και κάθε Φορέα αναφέρω πάντοτε ως απαραίτητη προϋπόθεση κάθε αλλαγής τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας της Σχολής, και την έδρα, λειτουργία και διδασκαλία της Σχολής στον Πύργο της Τήνου. Ο Πύργος Τήνου είναι αναγκαία προϋπόθεση, διότι είναι το αναγκαίο πολιτιστικό περιβάλλον που νοηματοδοτεί και ενδυναμώνει κάθε πτυχή της Σχολής μας.Επισημαίνω ότι η Σχολή μας είναι απολύτως αναγκαία για την Ελλάδα σε επίπεδο εθνικού συμφέροντος. Οι αρχαίοι θησαυροί μας (Ολυμπία, Επίδαυρος, Παρθενώνας, Δωδώνη κλπ) αναστηλώνονται από τους αποφοίτους μας, μαζί βεβαίως με τους αναστηλωτές Αρχιτέκτονες και Μηχανικούς και τους Συντηρητές Έργων Τέχνης.

Ο ίδιος έχω πει στους σπουδαστές μας ότι η προσπάθειά μας δεν αποσκοπεί στη διεκδίκηση μερικών μειωμένων εισιτηρίων με το λεωφορείο ή το πλοίο, ούτε στην αναβολή της στράτευσής τους ή σε άλλα φοιτητικά προνόμια (κάποια από τα οποία έτσι και αλλιώς ικανοποιούνται σε κάποιο βαθμό). Είναι κάτι πολύ περισσότερο και ευρύτερο από αυτά. Αφορά την ισχύ και αναγνώριση της γνώσης τους. Αυτή η γνώση πρέπει να είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και επίσης να φέρει τυπική διαπίστευση όπως αυτονόητα γίνεται με αποφοίτους γνωστικών αντικειμένων με αντίστοιχο ειδικό βάρος.

Ρωτήστε έναν Συντηρητή Έργων Τέχνης (που σημειώστε ότι έχει ανώτατο πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης): Θα ήθελες τα χρόνια σπουδών σου να μειωθούν από 4 σε 3; Θα ήθελες το πτυχίο σου να γίνει αδιαβάθμητο; Η απάντηση που θα πάρετε θα ήταν «όχι», στην καλύτερη περίπτωση. Γιατί λοιπόν οι δικοί μας σπουδαστές και απόφοιτοι πρέπει να είναι αδιαβάθμητοι ενώ τους αξίζει το ανώτατο επίπεδο; Γιατί η εκπαίδευσή τους να μην έχει αντίστοιχο χρονικό φάσμα; Η αλήθεια είναι ότι το πτυχίο της Σχολής μας δικαιούται και θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον το επίπεδο του ΑΕΙ, και μαζί με αυτό η Σχολή θα μπορούσε να έχει και έναν επιπλέον χρόνο σπουδών.

Επαναλαμβάνω: Ερευνούμε τις επιλογές της Σχολής μας και δεν έχουμε κάνει αίτημα «Ανωτατοποίησης». Μόλις ολοκληρώσουμε την έρευνά μας, τότε θα συζητήσουμε σε δημόσιο διάλογο τις επιλογές μας (οι οποίες θα έχουν τεκμηριωθεί σε συνεργασία με τους αρμόδιους Φορείς) και θα δούμε ποιά από όλες αυτές θα ακολουθήσουμε. Επισημαίνω ότι μαζί με τα ΑΕΙ ή όποια άλλη μορφή μας προσφέρεται ως εναλλακτική επιλογή, η παραμονή μας στο ΥΠΠΟΑ εξακολουθεί να είναι μία από τις επιλογές μας και ευχαριστούμε το οικείο Υπουργείο μας για αυτή του την προσφορά. Στην έρευνά μας ανταποκρίνονται και το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Παιδείας και τα Πανεπιστήμια. Δεν βιαζόμαστε αναγκαστικά τώρα να στραφούμε σε οποιαδήποτε λύση μόνο και μόνο επειδή κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι είναι δήθεν η μοναδική μας επιλογή. Διότι αυτό θα είναι προϊόν φόβου και όχι ελευθερίας! Ζούμε σε μία δημοκρατική Πολιτεία δικαίου και είμαστε ελεύθεροι να αναζητούμε το μέλλον και να το διεκδικούμε συλλογικά με τη δύναμη της κοινής μας βούλησης και τις διαδικασίες της Δημοκρατίας.

Είναι γνωστό ότι σε σχέση με την προσπάθειά μας για τη διερεύνηση των εναλλακτικών επιλογών για τη Σχολή έχουν γίνει από πέρυσι πλήθος Δημόσιων προγραμματισμένων συζητήσεων, και θα υπάρχει η δυνατότητα (ξανά) σε όποιον/α θέλει να εκφράσει δημόσια την άποψή του/της ενώπιων όλων μας. Χρειαζόμαστε την Τήνο στο πλευρό μας, και η Τήνος έχει αποδείξει έμπρακτα ότι είναι στο πλευρό μας (η Τοπική Κοινωνία, ο Δήμος Τήνου, το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, οι Φορείς). Τα βήματα και οι απόψεις μας είναι γνωστές και καταγεγραμμένες στην παραμικρή τους λεπτομέρεια. Η προσπάθεια δεν πρέπει να σταματήσει, και δεν θα σταματήσει διότι και εμείς το θέλουμε, και η Τήνος. Είναι ένας δίκαιος αγώνας αυτή μας η προσπάθεια.                                                    

Ο Διευθυντής του ΠΕΣΚΤΠΤ,
Λεωνίδας Χαλεπάς
Γλύπτης
 
ΥΓ: Δυο λόγια για το παρόν νομοσχέδιο, προς αποφυγή παρεξηγήσεων ή λανθασμένων και βιαστικών συμπερασμάτων: Το παρόν Νομοσχέδιο του ΥΠΠΟΑ περιέχει αλλαγές που αφορούν τα προσόντα Ιστορικού Τέχνης. Θυμίζουμε ότι έχει εγκριθεί Οργανική Θέση για την εν λόγω ειδικότητα μετά από αίτημά μας και έκθεση αναγκαιότητας, οι οποίες μάλιστα οδήγησαν και σε έγκριση κονδυλίου από το ΓΛΚ . Μόλις ολοκληρωθεί η ψήφιση του Νομοσχεδίου και βγει το ΦΕΚ, θα κινηθούμε για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της προκήρυξης. Όλη αυτή η προσπάθεια για τον Ιστορικό Τέχνης έχει ξεκινήσει από το 2017 και τώρα πλέον βαίνει προς την ολοκλήρωσή της.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.